fullmanderitual

Tips fullmåneritual

In Upplevelser/Tips by Anna - Vildkraft2 Comments

Sedan en tid tillbaka brukar jag regelbundet göra lite ceremonier/ritualer med mig själv kring fullmåne och nymåne. Ritualerna skiljer sig lite åt beroende på om det är just fullmåne eller nymåne och för mig har det blivit ett bra sätt att manifestera och att reflektera kring vad jag behöver släppa taget om respektive ha mer av i mitt liv. I min innersta krets upplever jag att det finns en fascination och intresse för det här, men också lite frågtecken kring hur en kan gå tillväga. I det här inlägget tänkte jag därför dela med mig av min syn och mina tips kring fullmåneritualer.

Först och främst vill jag poängtera att det här är det jag kommit fram till och det som känns rätt i mig. Det finns egentligen inga rätt eller fel, det viktigaste är att det känns rätt i dig. Även om du inte tycker att du påverkas av månen kan du ändå gå på impuls och första instinkten som dyker upp när du bestämmer dig för vad du vill göra vid vilken månfas.

Att manifestera eller släppa taget?

För mig har alltid fullmånen påverkat mig mer än en nymåne, speciellt efter att jag flyttade ut i skogen och märker hur kraftfullt den lyser upp i mörkret ute hos mig! Jag upplever också att det är en starkare process i mig när jag lämnar saker bakom mig och ska släppa taget om saker. Det har alltid varit en intensivare och kraftfullare känsla än att kliva in i nya saker.

I mig känns det också rätt att tänka att fullmåne är en peak som sedan kommer tona bort. Därför tar jag hjälp av fullmånen när jag vill släppa taget om saker. Symboliskt så ger jag det jag vill släppa taget om till fullmånen och då kan fullmånen ta med sig det bort när den sedan börjar tona bort mot nymåne och försvinna helt en liten stund. Vid nymåne gör jag tvärtom, då manifesterar jag saker som jag vill ha mer av och leker med tanken att det kommer växa i kapp med att månen blir större och större.

Känn efter i dig själv vad som känns mest äkta i dig. Om det känns svårt att känna efter så kan du innan du börjar att göra dina ritualer, skriva ner lite tankar och känslor under en månad eller två och se om du kan kartlägga hur du mår. Undersök sedan om det finns något samband med fullmåne och nymåne. Meditera gärna en stund innan du känner efter i dig vad som klingar i dig när du ska ta beslut kring dina egna vanor och skapandet av en ny ritual.

Tips fullmåneritual

I själva skapandet av ritualen är det likadant, du bör göra det som känns rätt i dig. Att göra någonting som du känner dig obekväm i tjänar inte till någonting gott. Själv bor jag ensam i mitt hus och har gott om rum att inreda precis som jag vill, därför har jag lyxen att göra ett helt eget rum som jag använder till meditation och ceremonier/ritualer.

I mina ritualer använder jag mig framförallt av de fyra elementen, jord, vatten, eld och luft. I mitt rum som jag har avsatt till just det här har jag ett bord eller altare för varje element. Ett altare i varje hörn av rummet och på varje altare har jag placerat ut saker som jag själv tycker symboliserar elementet. Om du vill använda liknande, men kanske enklare, metod och använda elementen symboliskt så kan du inför en fullmåneritual plocka fram fyra saker som representerar elementen.

Enkla förslag att använda som symboler för elementen:

  • Jord: krukväxt, något livsmedel som kommer från jorden, någonting med jordnära färger, hantverk
  • Vatten: fyll någonting med vatten
  • Eld: ljus, eldiga och intensiva färger
  • Luft: blås i en burk och sätt på locket, silverfärger

Jag börjar min ritual genom sätta på musik som jag valt ut till just det här syftet. Sedan tänder jag minst ett ljus på varje altare och säger någonting i stil med ”Jag kallar in jord till denna fullmånderitual och ber om hjälp att släppa det jag behöver släppa”. Jag har aldrig en fast agenda utan säger det som kommer till mig.

När alla ljus är tända tar jag med mig fatet med ett ljus på från eldens altare och placerar i mitten av rummet och sätter mig framför det. Jag har tagit med mig papper, penna och sax in i rummet och har det också framför mig. Här gör jag lite olika, mediterar en stund eller börjar direkt. Det jag gör är att jag skriver ner saker på lapparna som jag är redo att släppa taget om. För varje sak jag skriver ner så klipper jag loss det från pappret och lägger i en hög på golvet.

tips-fullmaneritual

Såhär kan det se ut när jag skrivit ner några saker på lappar som jag vill släppa taget av (väldigt tagna ur sitt sammanhang, huvudsaken att du själv vet vad de innebär). Just inför denna ritual drack jag även en varm kakaodryck som en del av ceremonin.

När jag känner mig klar med de saker jag just där och då vill släppa taget om säger jag oftast någonting högt. Kanske upprepar någonting liknande jag sagt tidigare, någonting i stil med ”Jag ber nu fullmånen, jord, vatten, eld och luft att hjälpa mig släppa taget om dessa saker som inte längre tjänar sitt syfte”.

Sedan drar jag lapp efter lapp och låter elden bränna lappen med hjälp av ljuset jag har framför mig. Ofta säger jag någonting högt även här, till exempel ”Tack denna egenskap för att du funnits hos mig och hjälpt mig hittills i livet, nu tjänar du inte längre ditt syfte och jag behöver dig inte längre, därför ber jag om hjälp att släppa taget om det här idag”. Jag försöker känna tacksamhet för det finns alltid en anledning till att vi skapat våra mönster och beteendet, samtidigt som jag försöker känslomässigt gå in i egenskapen och verkligen connecta en sista gång med den innan eller samtidigt som jag bränner lappen.

Beroende på vad det är för saker och hur kraftfull ritualen känns så kan det ibland komma mycket känslor, ibland gråt och ibland kan jag även höja rösten och nästintill skrika för att intensifiera och följa det som händer inom mig i processen.

Jag upprepar detta tills alla lappar har blivit uppbrända. Här kan det också bli lite olika hur jag fortsätter, men ofta en stilla meditation för att landa i allt det intensiva jag varit med om. Landa i det som nu symboliskt har lämnat mig. Det är oftast en väldigt lättande känsla efteråt, samtidigt som jag kan känna en trötthet efter alla eventuella känslostormar.

fullmane-ceremoni

Ibland ser det ut såhär efter att alla lappar är brända

Som avslutning säger jag någonting högt, tackar för att det som lämnat mig har lämnat mig och gör egentligen samma sak som jag inledde med men ”baklänges”. Jag släcker alla ljusen på altaren, ett altare i taget och tackar för att varje element närvarat under ceremonin. Tycker också det är viktigt att få till några avslutningsord som ”Nu är denna ritual/ceremoni avslutad”.

Skapa din fullmåneritual

I allt det här vill jag återigen trycka på att det är du som skapar DIN variant. Du kan göra precis hur mycket eller lite som helst i din fullmåneritual. Allt från att tänka tyst när du ser månen utanför ditt fönster eller skapa en ännu större och pampigare variant om du känner för det.

Om du har några frågor eller funderingar kring det här att använda månen som en del av regelbunden reflektion får du gärna höra av dig! Jag kanske inte har alla svaren, men skulle gärna prata mer om ämnet på olika sätt! Antingen här i kommentarerna eller över mail anna@vildkraft.se

För att ta reda på när fullmåne eller nymåne infaller brukar jag bara googla fullmåne och aktuellt år, i de flesta almanackor brukar det också finnas små symboler med fullmåne och nymåne. Stort lycka till om du själv vill skapa något liknande!

Comments

Leave a Comment