fbpx

Få din blogg att växa – kommentera hos andra

Veckans tema kring bloggande och att få sin blogg att växa fortsätter. Idag tänkte jag skriva mer om en detalj som brukar tas upp som en viktig aspekt för att du ska kunna synas och marknadsföra din blogg på internet: att nätverka och skriva  kommentarer hos andra bloggar. Att kommentera hos andra gör att du skapar relationer till människor som sedan kan vilja  besöka din blogg och få din blogg att växa.

En schysst bieffekt med att kommentera hos andra är att du kan hitta nya och fina vänner! <3 Bild: Pixabay

I somras tog jag till mig det här och satte fart och började kommentera. Jag satte mig ofta någon timma på morgonen och gick in på inläggen som var nya hos de bloggar som jag följde genom Bloglovin, men kände att det egentligen inte blev äkta. Jag skrev små kommentarer mest bara för att och hade inte så mycket känsla bakom. Det kändes inte bra i mig och jag vet inte om det gav så mycket. Och att läsa bloggar blev för mig bara stressande, vad skulle jag skriva för kommentar till inläggen jag plöjde igenom?

Äkta och genuina kommentarer

För att det här med kommentarsskrivande ska ge den effekt du hoppas på (fler läsare till din blogg) så tänker jag att det viktiga med kommentarer är att du skriver det med känsla. Om du skriver kommentarer bara för att så kommer du inte väcka några känslor eller intresse hos den som läser dina kommentarer, vilket i sin tur leder till att du inte får några extra besökare till din blogg tack vare kommentaren. Ditt kommentarsskrivande kommer alltså bara bli någonting som du lägger tid på, men troligtvis inte får någonting tillbaka på. Precis som bloggandet i sig behöver vara äkta och genuint så behöver också de spår du lämnar på nätet på andra sätt vara det.

känsla
Känner du eller tänker du någonting när du läser ett blogginlägg? Dela med dig i kommentarsfältet! Om inlägget varken får dig att tänka eller känna så tycker i alla fall jag att du lika gärna kan hoppa över att lämna de där spåren i kommentarsfältet. Hellre lämna tomt än att lämna någonting bara för att? 

Dela med dig i kommentarerna

Ett bra sätt att få in läsare via kommentarer hos andra kan vara att länka till intressanta inlägg som du har skrivit på din blogg i kommentaren. Även här gäller det att vara äkta och genuin! Du kan inte bara random spamma runt hos andra och länka till massa orelevanta inlägg hos dig själv. Det kommer troligtvis bara uppfattas som störigt, och just spammigt.

Att kommentera hos andra kan leda till magiska saker! Att Johan kommenterade hos Jonna ledde till en sagolik historia! Läs mer i "Hur jag träffade Johan". Bild: Jonna Jinton

Grejen med att länka till sina egna inlägg i kommentarer hos andra är ju att det bör tillföra någonting! Ibland har jag till exempel läst ett inlägg hos en annan blogg att skribenten skulle vilja börja springa, då har jag länkat till mitt inlägg "Komma igång löpning" eller hela min tag: löpning. Jag kan i och för sig aldrig veta innan om det uppskattas av den andra parten att jag delar med mig, det är ju inte alltid skribenten har bett om tips för att komma igång med sin löpning. I de här fallen har jag bara utgått från mig själv, jag tycker det är superintressant och roligt när jag får kommentarer som tipsar om andra inlägg (eller artiklar) kring ämnet jag har skrivit om i mitt eget inlägg!

Svar på kommentarer

För mig är det viktigt, eller jag uppskattar i alla fall väldigt mycket, att jag får respons. Denna respons menar jag att jag vill ha åt båda håll. Om jag kommenterar någonting hos någon annan så vill jag på ett enkelt sätt kunna hålla koll på om jag får svar på min kommentar. Åt andra hållet tycker jag om att kunna föra dialog om jag har fått en kommentar på min blogg som jag svarar på, inte alltför sällan så skriver jag en fråga i min kommentar till kommentaren, men det är få som märker av att jag har svarat (eller i alla fall svarar på frågan, behöver ju inte nödvändigtvis vara samma sak, haha)

För att lösa biten med respons och att hålla koll så har många bloggteman/bloggportaler en inbyggd funktion där du kan kryssa i att du vill prenumerera på svar på din kommentar, det kryssar jag alltid i när den finns. Då får jag automatiskt ett mail när någon svarar på min kommentar, även när det inte är blogginnehavaren själv som svarar. I vissa inlägg kan det bli väldigt många mail om många kommenterar ett inlägg efter mig, men jag kan närsomhelst stänga av denna prenumeration om jag vill och känner för det.

Jag upplever det som tråkigt när denna funktion inte finns, eller att en på något sätt måste registrera sig för att få tillgång till denna funktion. När jag bloggade för många år sedan så upplevde jag det som vanligare att bloggare svarade hos varandra. Jag skrev en kommentar hos dig, du svarade hos mig och sedan gick jag tillbaka till dig och svarade på din kommentar och så vidare.

Idag är det många stora bloggare som aldrig skulle kunna hinna med att svara på kommentarer genom att besöka kommentatorns blogg och jag upplever själv att det är betydligt enklare att svara på kommentarer direkt i inlägg. Det blir också tydligare dialoger, jag kan snabbt läsa vad jag skrev i kommentaren innan när jag får svar på någonting. Ibland kan jag hinna glömma bort vad jag frågade om jag får svar på kommentarer i min egen blogg som jag ställt på någon annans inlägg. Jag kan också tycka det är intressant att läsa kommentarstrådar med andras dialoger. Om du till exempel har kommenterat hos någon annan och ställt en fråga som jag också är nyfiken på så blir det ju väldigt enkelt för mig att läsa svaret om svaret finns direkt under din kommentar.

Hur är det att kommentera hos dig?

För mig behöver det vara enkelt att kommentera. Om det blir för krångligt med registrering och liknande så ger jag ibland upp. Det idealiska enligt mig är att jag får fylla i namn, mail, webadress och min kommentar plus att det finns en liten ruta att kryssa i för prenumerationer. Bonus är om bloggen din kommer ihåg mina uppgifter till nästa gång så att jag slipper fylla i det igen.

Ett hett tips är att logga ut från din blogg och testa att kommentera på din egen blogg. Hur är din upplevelse? Är det krångligt eller enkelt? Skulle du lämna en kommentar hos dig själv? Bild: Pixabay

Vissa bloggare har valt att till exempel använda Disqus, det har jag för mig att jag tyckte var lite krångligt att registrera mig till första gången, men nu när jag har det fungerar det väldigt bra! Om jag kommer ihåg rätt så skriver du sedan kommentarer med ditt Facebook-namn efter registrering. Många tidningar använder Disqus för att minska mängden nättroll, som ofta vill skriva anonymt.

Jag märker också att fler och fler bloggar lägger till just funktionen att kunna logga in med FB och du kommenterar då med ditt FB-namn. Det jag saknar då, utifrån det perspektivet jag skrivet det här inlägget, är en naturlig länk till min egen blogg. Ibland brukar jag lägga till en liten länk till min blogg i slutet av kommentaren. Här brottas jag lite med känslan av att uppfattas egoistisk och vilja "skrika" ut min bloggadress, men om jag vänder på steken så uppskattar ju jag att kunna besöka mina kommentatorers bloggar eller hemsida om de har någon. Med den vinklingen i bakhuvudet så känns det mer naturligt att lägga till min blogglänk i kommentaren!

Min upplevelse av min egen blogg är att det är lättillgängligt att kommentera när du väl är vid kommentarsrutan. Däremot är jag lite missnöjd med placeringen av kommentarslänken om du läser min blogg i flödet, då ligger kommentarslänken längst upp i inlägget. Det innebär att du först läser inlägget, sedan kommer du på att du vill kommentera och blir tvungen att scrolla upp igenom hela inlägget igen för att hitta kommentarslänken. Jag har inte orkat sätta mig in i kodningen för att se hur lätt eller svårt det skulle vara att flytta den länken. Kanske är det någon som läser detta inlägg som har något tips på om det går att förändra?

kommentarslänk
Går den där lilla kommentarslänken att flytta till längst ner i inlägget istället för toppen av inlägget? Personligen tycker jag att det underlättar om kommentarslänken kommer sist i bloggflödet!

Mitt bästa tips för att kommentera

I början av det här inlägget så berättade jag hur känslolös jag kände mig i somras när jag desperat försökte sprida mitt namn och min bloggadress i "meningslösa" kommentarer hos andra. Idag har jag hittat ett bättre arbetssätt som jag tycker fungerar väldigt bra.

För det första så har jag ett antal bloggar som jag har valt att följa. Ibland tar jag bort någon som jag inte tycker ger mig något och ibland lägger jag till nya när jag snubblar över intressanta bloggar genom länkkärlek eller liknande. Tidigare använde jag mig av Bloglovin för att lägga in de bloggadresser jag vill följa på ett samlat ställe, men övergav det när det började dyka upp sponsrade inlägg från bloggar som jag inte följde i mitt flöde. Numera har jag gått över till Feedly som är lite renare i mitt tycke. Oavsett om du använder dig av Bloglovin eller Feedly så tror jag att mitt tips kan fungera lika bra.

Feedly kan jag använda både på datorn och i min telefon och jag öppnar appen/websidan när jag har tid över och är sugen på att läsa lite bloggar. Jag går in i flödet och klickar mig in på inlägg som verkar intressanta och som jag vill läsa mer om (jag har valt en view där jag ser en bild, rubrik och första stycket på inläggen). Jag läser inlägget och om några tankar eller känslor väcks när jag läser inlägget så klickar jag på "Save story to Knowledge Board" i Feedly. I Knowledge Board så har jag skapat en Board/etikett som heter "Skriva kommentarer på" och där sparar jag inlägget som jag vill kommentera på. Ibland händer det också att jag lägger in inlägg där som jag vill läsa lite mer noggrant senare!

etikett feedly
Såhär ser min feed ut när jag går in på min board "Skriva kommentarer på"

Jag tycker det är betydligt enklare att kommentera när jag sitter vid datorn, så när jag känner att jag har tid över framför datorn så tar jag fram min board "Skriva kommentarer på" och går igenom de inlägg som jag har sparat. På det här sättet känner jag mig aldrig stressad när jag läser bloggar längre. Jag läser blogginlägg i lugn och ro när jag har lust och utan prestation kring att jag "måste" kommentera eller komma ihåg inlägget till senare. Jag behöver heller inte "leta" efter inlägg att kommentera när jag sätter mig vid datorn, eller hetsskriva kommentarer på random inlägg. Jag behöver bara skumma igenom de inlägg jag har sparat, kommer ganska lätt ihåg vad det väckte för tankar eller känslor och kommentera i ro när jag sitter framför datorn. Jag hoppas och tror att det märks att mina kommentarer är mer äkta och genuina nuförtiden. I Feedly är det dessutom väldigt lätt att klicka bort inlägget från board:en när jag skrivit klart kommentaren.

blog-att-vaxa

Genom att klicka på etiketten "skriva kommentarer på" som i bilden ovan är rödmarkerad så försvinner inlägget från min board och jag kan gå vidare till nästa inlägg som jag sparat. Jag "bockar av" att jag har skrivit klart min kommentar och inlägget försvinner då från min board.

Du kan göra på liknande sätt på Bloglovin genom att klicka på "Save" och skapa en Collection som heter något liknande "skriva kommentarer på" eller så!

Vad tycker du om mina tankar kring att kommentera hos andra? Hur gör du för att få din blogg att växa? Kommenterar du mycket andra bloggar?

Gillade du inlägget? Dela det gärna till andra:

Mer från Anna Vildkraft:

gratis-vildkraft

GUIDE

5 gratis tips

Med de här fem tipsen ökar du din förmåga att känna in din kropps signaler = bättre relation till dig själv och starkare gränssättning i ditt liv.

prestation-videoserie

VIDEO

Trestegsmetoden

Här presenteras Vildkrafts trestegsmetod utifrån “det-där-jävla” presterandet i tre videos tillsammans med uppgifter till dig.

Produktbilder i läsplatta (1)

UTMANING

21 dagar

Från tidsbrist till bättre självkänsla på 21 dagar! Metoden som revolutionerat livet för de många som fått ta del av den tidigare.

Mer från Anna Vildkraft:

gratis-vildkraft

GUIDE

5 gratis tips

Med de här fem tipsen ökar du din förmåga att känna in din kropps signaler = bättre relation till dig själv och starkare gränssättning i ditt liv.

prestation-videoserie

VIDEO

Gratis video-serie

I tre delar får du ta del av Vildkrafts tre-stegs-metod. Här presenteras metoden utifrån “det-där-jävla” presterandet i tre videos tillsammans med uppgifter till dig.

Produktbilder i läsplatta (1)

UTMANING

21 dagar utmaning

Från tidsbrist till bättre självkänsla på 21 dagar! Steg-för-steg får du ta del av metoden som revolutionerat livet för de många som fått ta del av den tidigare.

0 0 röster
Inläggets betyg
Prenumerera
Meddela mig vid
guest

21 Kommentarer
Äldst
Nyast Most Voted
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Clara, Bossbloggen

Intressanta iakttagelser! Försöker att ta mig tiden och kommentera så mycket som möjligt. Har inte gått så bra på sista tiden när jag inte hunnit läsa bloggar som jag brukar men hoppas på att kunna göra det mer framöver. Vet ju själv hur glad en blir för kommentarer så tänker att andra också blir det 😀

Lanclin-Linnea

Jag gjorde precis som du en ”satsning” på att kommentera hos andra. Min satsning innebar kanske mer att prioritera tiden till det så att jag faktiskt hade tid till att skriva kommentarer med hjärtat. Det gav riktigt bra resultat men sen ändrades förutsättningarna ett tag och jag kom ur rutinen. Jag kämpar mig nu in i en ny rutin för oj så roligt, intressant och inspirerande att läsa andras bloggar, lämna och få kommentarer på sina tankar, upplevelser, texter och bilder 🙂
Hälsningar Linnea i Bayern

Caroline

Jag är hur dålig som helst på det här! Måste också lära mig att kommentera. Oftast så gör jag det bara i mitt eget huvud och sen går jag vidare. Men det kan ju ingen annan höra. Haha! Nej, nu får det bli bättring! Tack för massa bra tips 🙂

Bra inlägg. Har själv ingen blogg och är nog rätt dålig på att kommentera, men man borde slänga iväg ett mess när man läser något bra. Tar ju inte så lång tid ju

Webbtanten

Jag tror att kommentarer hos andra är jätteviktigt. Men jag tycker också att det känns som många inte alls är intresserade av varken ens kommentar eller att kommentera tillbaka. Är bloggaren stor så hinns det nog inte med. Så man kanske ska fokusera på en bloggare som inte har mer än 10-20 kommentarer på inläggen och där man ser att man får svar på sina kommentarer.

Det är lätt att kommentera hos dig! Bra 🙂

Ewaluvan

Bra tips och tankar. Själv är jag lite ”periodare” både på att göra egna inlägg och att kommentera andras, men det får kanske vara så ibland 😉
Håller med Anna om att det inte känns så kul att vara en av hundratals kommentarer på en stor blogg och jag tycker nog att responsen är trevligare från de som (liksom jag) faktiskt blir glad åt en kommentar

Helena Roth

Jag tänker och agerar i stort som du när det gäller kommenterandet – det behöver vara ”på riktigt” och ärligt liksom, och samtidigt vill jag liksom du – om det passar in – också gärna ge en gåva i form av ytterligare tips, som kanske är till ett av mina egna inlägg eller för den delen något annat jag tipsar om.

Skincares

Hej! Tack för bra tips! Hittade dig när jag försöker samla tips inför mitt bloggande. Jag känner att det är mycket jag har kvar att lära mig ”länk kärlek” skrev du, vad är det?
Jag ska ta till mig av ditt tips gällande att kommentera, skulle känna likadant själv om någon verkligen hade genuint intresse av det man skrev vore ju jätteroligt o stor skillnad mot om nån bara skriver ett par ord. Ska även kolla in bloggportalen du rekommenderade.

Beautiful Life

Heej! Vad roligt att du hittade hit när du letar tips inför bloggande!

Länkkärlek handlar om att dela med sig av andras bloggar. Lite som att ju mer du ger ju mer kommer du få tillbaka i det långa loppet. Google gillar att du finns länkad på andra sidor och om du länkar till bloggar eller sidor som du tycker om så finns det en viss chans att andra länkar till dig också av god vilja (om de gillar det du skriver). Jag har till exempel haft en serie länkkärlek där jag antingen har tipsat om andra eller också har andra fått gästblogga hos mig. Några av de exemplen gav väldigt mycket trafik tillbaka till min sida när de i sin tur bloggade om att de hade gästbloggat hos mig! Här är min kategori länkkärlek: http://beautifullife.se/category/lankkarlek/

Ha det gott och lycka till med bloggandet!

/Anna

Elin

Hej och tack för alla bra tips om kommentering. Jag har varit usel på detta tidigare. Jag tror att det kan hjälpa min blogg mycket om jag tar till mig mer av dina råd. Som sagt, tack! 🙂

Anna - Vildkraft

Oj! Lite sent svar, men vad kul att du gillade mina tips! Tack för läsningen och att du tog dig tid att kommentera! Ha det gott! Hälsningar
Anna

Emma

Bra tips! Jag försöker kommentera bloggar, dels för att de som skriver bra och intressant ska få uppmuntran och för att lämna länkar till min egen blogg. Jag lämnar bara uppriktiga kommentarer, så ibland tar det lite tid att hitta de där pärlorna som man verkligen vill kommentera. Jag håller med dig om att det måste vara enkelt att kommentera, annars blir det inte av.

Anna - Vildkraft

Hej Emma! Vad kul att du hittat hit och att du tog dig tid att kommentera! Ja, men precis, det behöver ju vara uppriktiga kommentarer för att det ska kännas äkta. Idag känner jag att det är så mycket lättare att kommentera på Instagram att jag hellre gör det och att blogginläggen blir mer som en artikel som jag går in och läser om personer tipsar om blogginlägg från sitt Insta-konto eller på FB 🙂 Ha det gott! Hälsningar Anna

Eliasson

Intressant läsning! Jag får lägga lite tid på att kommentera andra nu. Tack för inlägget!

Anna - Vildkraft

Vad kul att du gillade inlägget! Hoppas det ger resultat att synas lite mer ”därute”! Stort lycka till 🙂 Hälsningar Anna

Elin

Vill bara rekommendera en väldigt bra CBD olja eller hampaolja som det också heter.

[…] hur du förbättrar din ranking på sökmotorerna genom SEO och om att lämna spår hos andra genom kommentarer. Alla inlägg som jag skriver om att skriva blogg hittar du i etiketten: bloggande. Jag tänkte nu […]

OM MIG

Som samtalsterapeut & coach hjälper jag dig att hitta mod och tid att möta det som är du, dina känslor och behov.

Anna-Vildkraft
21
0
Vad tänker du? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!x
()
x

Sök på vildkraft.se

Här kan du söka rätt på det du letar efter! Som ett google, fast bara här på vildkraft.se

Om du ändå inte hittar det du letar efter kan du alltid maila anna@vildkraft.se så får du hjälp inom kort!