fbpx

Tips hur du fördriver tid i isolering

Gör coronas framfart att du har mer tid över än vad du brukar ha? I det här blogginlägget tänkte jag dela med mig av lite olika tips på hur du kan fördriva din tid.

Ja, även om du befinner dig inom den kategorin som får MER att göra under denna period kan du säkerligen hitta lite goa tips i det här inlägget att använda som återhämtning mellan varven.

Då kör vi!

Bara vara

Du måste inte vara så himla produktiv hela tiden. Du kan också nyttja den här tiden till att bara ha jävligt tråkigt. Det är okej att inte vara kontaktbar ett tag. Det är okej att inte ha ständig stimuli genom mobil, Netflix och sociala kontakter 24/7.

Prova att lägg dig på soffan och bara vara. Vet du ens hur en gör?

Hemligheten är att göra exakt ingenting.

Bara andas.

Titta dig omkring.

Känn kroppen och varandet.

Möta dig själv i att inte göra någonting.

Kanske är det här blogginläggets svåraste tips?

Rör på dig

Undvik att ligga i soffan och sängen heeela dagarna. Det är varken bra för din kropp eller för dina känslor. Kroppen kommer bli stel och du kommer säkerligen få ont i rygg, nacke och axlar om du inte alls rör på dig på dagarna. Det är också bra för energierna och känslorna i din kropp att du gör någon form av rörelse varje dag. Det behöver absolut inte vara någonting avancerat, men rör på kroppen så muskler, leder och energier inte helt blir stilla i din kropp. Speciellt om du känner mycket oro och stress i situationen som är just nu så behöver du få rörelse på kroppen så inte oron fastnar i dig och "äter upp dig inifrån".

Här får du lite olika tips på hur du kan få till rörelse på ett enkelt sätt hemmavid:

Dansa

Att röra sig till musik kan ta alla möjliga former. Jag rekommenderar dig att sätta på valfri musik och bara låta kroppen röra sig så som kroppen vill röra sig. Du kan till och med bara lägga dig till sängen till en början och andas och se vad som händer. Kanske börjar rörelsen lite grann i ett finger eller fotled om kroppen får bestämma? Och vad händer sen? Låt din egen kropp föra dig i dansen.

Blogginlägg om när jag gick på frigörande dans i grupp: "Frigörande dans - så som livet borde vara" . Sen dess har jag utövat det i flera olika former och gillar även att göra det fritt här hemma i olika form.

Jag kan också tipsa om Kundalini shaking (<--- LÄNK) som jag första gången provade på i en meditationsutmaning från Josefines Yoga 2016.

Stretcha och/eller beröra dig själv

Låt kroppen få sträcka på sig i olika längder och ställningar. Du behöver inte regelrätta övningar för att sträcka på kroppen. Känn efter var kroppen behöver sträcka ut och agera på infallen som dyker upp. Men var alltid snäll mot din kropp och dra aldrig i kroppen och dina kroppsdelar för hårt.

Du kan också kombinera din stretching med att mjukt beröra dig själv. Om du sträcker ut baksida lår till exempel så kan du samtidigt låta dina händer beröra dina ben som i en smekning. Eller varför inte avsluta rörligheten med att ömt utforska din kropp med hjälp av dina händer, din känsel och din syn. Jag älskar närvaron som jag känner i min kropp när jag ägnar tid åt att smeka min egen kropp. Den närvaron gör också att jag kan uppskatta mina egna smekningar nästan lika mycket som om någon annan smeker min kropp.

Hur längtar du efter att bli berörd? Berör dig själv på det sättet!

Träna online

Det finns massor av sätt att få till träning hemma. Träningsappar till exempel har jag vänner som pratat om med korta träningsprogram i som utgår från kroppsvikt. Men eftersom jag själv inte använt dem så har jag ingen specifik att tipsa om, men går säkerligen att hitta bra tips bara genom att googla på träning och app eller liknande.

Det jag däremot har testat är att yoga tillsammans med en kvinna som heter Adriene. Hennes Youtube-kanal heter "Yoga with Adriene" (<---LÄNK) och där hittar du massvis med olika yoga-pass. När jag yogade som mest tillsammans med Adriene så körde jag en av hennes 30-dagars yoga-challenge, ett pass yoga varje dag i 30 dagar. Hon har även bra video:s för nybörjare.

Om du vill ha en egen personlig tränare som planerar din hemmaträning och säger åt dig live vad du ska göra så vill jag passa på att tipsa om en företagskollega som också bor här i Örebro. Hon heter Erika Lauri och driver företaget Reach your goal (<---LÄNK). Hon har nyligen lanserat en ny tjänst där hon tränar dig där du är via videolänk. Hett tips för dig som vill hålla dig i form och samtidigt inte vill besöka en träningsanläggning.

Om du bara vill ha lite inspiration till övningar som du kan göra hemma så kan jag tipsa om mina egna blogginlägg som jag skrev när jag var aktiv som personlig tränare:

Om du vill lära dig mer om löpning vill jag tipsa om Therese Konstig (<--- LÄNK) som har massvis med bra tips och onlinekurser om löpning.

Skaffa dig en hobby

Vad längtar du efter att hitta tid att göra i vanliga fall, men som du aldrig tar dig för att prioritera?

Och nej, nu menar jag inte att du ska passa på att städa det där hörnet som du aldrig hinner göra annars, utan jag menar att du ska hitta någonting som ger dig mening och glädje, på riktigt.

Kanske har du längtat efter att få pyssla med någonting? Skapa smycken? Pärlplattor? Scrapbooking?

Kanske har du redan någon gammal hobby undangömd i en garderob eller ett förråd? Jag har tex nyligen letat fram mina gamla akvarellfärger som jag fick när jag var liten. Kanske har du också lite målargrejer att ta fram? Eller kan du låna barnens kritor att vara kreativ med?

Meditera

Yes! Nu har du "all tid i världen" att skapa utrymme för dig själv att börja meditera, eller fortsätta meditera om du redan gör det.

Meditera i sig behöver inte vara någonting som är svårt eller komplicerat. Du behöver ingenting annat än dig själv i den enklaste formen. Du behöver inte ens brottas med att "Oj, nu får jag inte tänka någonting alls".

Meditation handlar för mig om att stanna upp och betrakta sig själv lite utifrån, alltså, tankarna kommer i princip alltid finnas där, men du kan i meditationen öva på att inte VARA dina tankar eller gå in i dem lika mycket som du brukar. Istället för att tänka "Fan, nu tänker jag" så övar du upp ett mer accepterande förhållningssätt till det och kan tänka "Aha, där kom det en tanke till".

Sen exakt HUR du gör när du mediterar finns det massvis med olika varianter på. Du kan bara sätta dig ner och blunda, använda någon speciell teknik eller lyssna på en guidad meditation.

Min senaste inspelade guidade meditation hittar du här:

Om du vill läsa mer om meditation hos mig här i bloggen så har jag ett inlägg som heter "Meditation och mindfulness". Där hittar du också länkar till andra inlägg som jag skrivit om meditation.

Förkovra dig i personlig utveckling

När Universum bjuder på extra tid tänker jag att du har all möjlighet i världen att jobba med dig själv. Här tänkte jag lista några personer och ämnen som jag själv har haft stor hjälp och inspiration av i min egen resa:

Fördjupa dig om skam

Skam skrev jag min uppsats om när jag gick min utbildning till samtalsterapeut. Ett väldigt intressant ämne som jag rekommenderar dig att läsa mer om. I min uppsats utgick jag framförallt från två intressanta böcker Skamfilad av Göran Larsson och Från skam till självrespekt av Marta Kullberg.

"När jag påbörjade min utbildning till SER-terapeut var ordet skam inte någonting som jag medvetet reflekterade så mycket över. Jag minns tankar som att ”ja, men om du känner skam inför någonting så är det ju bara att möta det, det är väl inte så farligt”. Jag gissar starkt på att det var mitt försvar mot skam. Att låtsas som om det inte är så farligt.

Men det jag egentligen gjorde var att låtsas som jag var skamlös. Jag var inte medveten om det skamgrepp jag befann mig i." - inledningen på min uppsats "Möta skammen ansikte mot ansikte - att bygga styrka över tid"

Om du vill läsa min uppsats så finns det att läsa på SER-akademins hemsida <---- LÄNK.

Jag rekommenderar också Brené Browns bok "Mod att vara sårbar" eller hennes TED-talk "The power of vulnerability".

Onlinekurs - Dejta-dig-själv

Mer tid över och en massa tid hemma gör ju plats till att gå någon form av onlinekurs. Många företagare erbjuder onlinekurser i olika ämnen, både kurser som vänder sig till personlig utveckling på insidan och andra mer praktiska kurser, till exempel bildredigeringsprogram eller lär dig spela ett instrument.

Här på Vildkraft hittar du en onlinekurs där du under fyra veckor får gå på dejt med dig själv och stärka dina självkänsla. Det låter väl som en perfekt sysselsättning under isoleringstiden när du ändå blir "tvungen" att hänga så mycket med dig själv?

"Att ha en god självkänsla handlar om att älska sig själv. Att ta hand om sina egna behov och värna om sina egna gränssättningar i förhållande till andra i ditt liv."

Mer information om onlinekursen hittar du här: "Dejta-dig-själv"

Kyle Cease

Jag upptäckte Kyle för några år sedan och sen dess har jag tagit mig igenom ganska mycket av hans digitala material i olika perioder. Jag har också varit medlem i hans The Absolutely Everything Pass under en period där en både har tillgång till allt inspelat material sen tidigare, men även hans veckosända live-call.

I december 2017 blev jag sjuk först i en influensa i början av december och sen betade jag av några förkylningar och feber runt jul och nyår också. I den perioden körde jag igenom hans inspelade live-event "The limitation game". I denna inspelning får du vara med under ett helt event tillsammans med Kyle och publiken, men eventet är också anpassat för att titta på hemma i soffan eftersom Kyle även pratar direkt med dig som "hemmatittare" mellan klippen.

I princip alla Kyles inspelningar bygger på att du också får interagera och göra övningarna, inte bara vara tittare.

"You have to get up on the treadmill, I can't just explain how the treadmill works for you forever"

Personligen äääälskar jag hans scennärvaro och hans sätt att möta alla typer av människor.

Här hittar du ett smakprov på The limitation game:

Byron Katie - The work

Wow! Byron alltså. Nu var det ett tag sen jag förkovrade mig i Byron Katie, men verkligen WOW! Det var en betydelsefull del i mitt förkovrande. Jag tror att olika inspiratörer, coacher, läror och what-so-ever kommer till oss när vi som bäst behöver det.

Så har det i alla fall varit för mig.

Byron Katie har utvecklat en metod som hon kallar The Work. En metod som hon skapade efter att hon själv legat i sin säng utan kraft och energi att ta sig upp. Plötsligt en dag insåg hon att hon låg där för att hon trodde på sina egna tankar.

Det finns massor med häftiga Youtube-klipp där hon utövar denna metod på olika event. Det finns också en work-sheet att ladda ner från hennes hemsida (<----LÄNK) så du kan följa och genomföra metoden även på egen hand.

Kortfattat går den ut på att ifrågasätta om dina tankar om omvärlden är sanna och om du verkligen kan veta att dina tankar är sanna. Väldigt kraftfull metod att utöva på situationer i livet.

Byron är väldigt lugn och skön i sitt sätt att möta människor. Kärleksfull, men också tydlig i sitt sätt att guida i metoden. Hon har även skrivit fina böcker till exempel, Loving what is.

Jag har tidigare i bloggen nämnt Byron Katie och The Work i ett blogginlägg som heter "Ofterkoftans trygghet och förbannelse".

I'm not your guru - Tony Robbins

Som jag skrev tidigare så känns det verkligen som att rätt inspiration kommer till oss precis när vi behöver det. Eller ja, det kan komma till oss tidigare, men då brukar vi inte kunna ta det till oss eller helt slå bort det.

Tony Robbins kom till mig hösten 2016. Jag gick en kvällskurs på Örebro Universitet som handlade om kost. Där började jag prata psykologi och personlig utveckling med en kurskamrat. Han tipsade mig om att titta på I'm not your guru med Tony Robbins på Netflix.

Trailer från I'm not your guru.

Jag fascinerades väldigt mycket av Tonys scennärvaro och att möta människor på det sätt han möter dem. Att med så få frågor nå så djupt in i människor. I programmet får du följa med på hans event "Date with destiny" och du får också lära känna Tony och hans rutiner lite mer.

Tony har en lite mer annorlunda framtoning än de andra två jag hittills har tipsat om i det här blogginlägget. Han är "tuffare" i sitt sätt och har mer "high performance" med sig i sin ryggsäck. High performance är lite svårt att översätta till svenska, men högpresterande är väl snarlikt även om det inte helt funkar rakt av.

Jag har förkovrat mig i ganska mycket olika saker från Tony, men det jag har fastnat mest för är just "I'm not your guru" och när han pratar om "six human needs". Det finns ett podavsnitt från Tony Robbins pod-cast som pratar om just de här behoven, avsnittet är en uppdatering av ett TED-avsnitt där Tony också pratar om dessa sex behov. Avsnittet heter "Why do we do what we do" (<---LÄNK).

Online-häng!

Eftersom vi lever i en tid där de flesta av oss har bra internetuppkoppling så vill jag som avslutning slå ett extra slag för olika typer av online-häng. Antingen genom att du skapar egna online-häng med människor som du redan känner, men av olika anledningar inte kan träffa fysiskt just nu. Eller också ta initiativ till att bjuda in kända och okända följare från dina kanaler i social media. Många plattformar där du kan köra videosamtal kan du också bjuda in flera personer i samtalet, vilket gör att det känns som ni har ett gemensamt häng i grupp. Exempel på plattformar: Zoom, Skype och Messenger.

Jag ser också många kreativa lösningar från olika företagare där nya sätt att mötas skapas. En del kör meditationer online, andra har börjat föreläsa online. Endast din fantasi sätter gränser för vad du kan göra online just nu!

Passa på att hitta ditt favorit-häng online och se upp för att fastna för mycket i att bara scrolla bland nyhetssidorna.

(Mitt tips generellt kring nyhetsuppdaterandet är att begränsa din mängd du tar in, eller åtminstone reflekterar över om nyheterna gör dig vid gott mod eller inte i dessa tider)

Hoppas några av mina tips hjälper dig och inspirerar dig att fördriva lite tid framöver. Du kan också boka en tid för 20 minuter gratis samtal (<---LÄNK) med mig om du vill online-hänga lite med mig framöver!

Hör gärna av dig om du vill veta mer om någonting!

Gillade du inlägget? Dela det gärna till andra:

Mer från Anna Vildkraft:

gratis-vildkraft

GUIDE

5 gratis tips

Med de här fem tipsen ökar du din förmåga att känna in din kropps signaler = bättre relation till dig själv och starkare gränssättning i ditt liv.

prestation-videoserie

VIDEO

Trestegsmetoden

Här presenteras Vildkrafts trestegsmetod utifrån “det-där-jävla” presterandet i tre videos tillsammans med uppgifter till dig.

Produktbilder i läsplatta (1)

UTMANING

21 dagar

Från tidsbrist till bättre självkänsla på 21 dagar! Metoden som revolutionerat livet för de många som fått ta del av den tidigare.

Mer från Anna Vildkraft:

gratis-vildkraft

GUIDE

5 gratis tips

Med de här fem tipsen ökar du din förmåga att känna in din kropps signaler = bättre relation till dig själv och starkare gränssättning i ditt liv.

prestation-videoserie

VIDEO

Gratis video-serie

I tre delar får du ta del av Vildkrafts tre-stegs-metod. Här presenteras metoden utifrån “det-där-jävla” presterandet i tre videos tillsammans med uppgifter till dig.

Produktbilder i läsplatta (1)

UTMANING

21 dagar utmaning

Från tidsbrist till bättre självkänsla på 21 dagar! Steg-för-steg får du ta del av metoden som revolutionerat livet för de många som fått ta del av den tidigare.

0 0 röster
Inläggets betyg
Prenumerera
Meddela mig vid
guest

6 Kommentarer
Äldst
Nyast Most Voted
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Mattias Lingebrand

Intresssant artikel. Man får verkligen fundera på livet när man är hemma.

Johan

Som du själv säger tror jag det är viktigt att man rör på sig. Om man som jag jobbar hemifrån är det även (i min värld) även en bra idé att skaffa två datorer; en för jobb och en för fritidssysselsättningar, dvs. typ spel och film.

Siri

Tack Anna! Fint att lasa och aven lyssna pa dina pods. Älskar din djupa närvaro!

OM MIG

Som samtalsterapeut & coach hjälper jag dig att hitta mod och tid att möta det som är du, dina känslor och behov.

Anna-Vildkraft
6
0
Vad tänker du? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!x
()
x

Sök på vildkraft.se

Här kan du söka rätt på det du letar efter! Som ett google, fast bara här på vildkraft.se

Om du ändå inte hittar det du letar efter kan du alltid maila anna@vildkraft.se så får du hjälp inom kort!