fbpx

Frigörande dans – så som livet borde vara

Frigörande dans har för mig varit någonting som har lockat mer och mer. Tidigare i sommar så var jag med i en meditationsutmaning där jag fick prova på bland annat shaking och fridans. Till en början var det en hel del psykiska motstånd, men så himla skönt att genomföra dem, både under tiden och efteråt. Frigörande dans har jag hört talas om då jag har en fantastisk kurskamrat som också leder frigörande dans, men jag har aldrig vågat be henne om att få prova då mitt motstånd inför att uttrycka mig själv med kroppen har varit så pass stort. Men som sagt, det har funnits där och jag har varit nyfiken och det har lockat mer och mer. När jag via Facebook upptäckte att jag har en företagarkollega bara runt knuten (nästan) här på landsbygden så kände jag verkligen ”NU ÄR DET DAGS!”.

Jag klev in i en fantastisk lokal (gamla missionshuset i Östansjö) med otrolig rymd och takhöjd och fina yogamattor placerade i en ring i mitten av lokalen. Jag kom i sista sekund och med andan i halsen, men hann ändå få en liten stund för mig själv och mina andetag på mattan.

frigörande-dans-yogamattor

Några av mattorna, det fina hjärtat och rofyllda stenar

frigörande-dans-högt-i-tak

Kolla in rymden och takhöjden i lokalen! Gott om plats för människor, uttryck och känslor!

frigörande-dans-lokalen

Ena kortsidan av lokalen där min väska fick parkeringsplats

Marika på Öna gård som ledde dansen gav från första stund en trygg känsla i mig. Vi inledde dansen med en presentationsrunda och några ord om hur vi hittat hit och om vi dansat tidigare. Jag gillar sånt, det öppnar upp lite spänningar mellan deltagare och ökar gruppkänslan. Konstigt nog kände jag mig så lugn hela vägen, inte ett dugg nervös inför det som skulle komma och inga extra dunkande hjärtslag när jag skulle presentera mig (vilket brukar vara det vanliga). Vi fick också en kort introduktion till frigörande dans och vad vi skulle göra på de följande två timmarna.

Den frigörande dansen är ett nytt sätt att motionera – med fria rörelser och i medveten närvaro. I dansen riktas uppmärksamheten till hur den egna kroppen har lust att röra sig till musiken.

Ett litet barn som rör sig i takt till musik gör detta helt utifrån sin glädje och lust till rörelse samt efter sin egen förmåga. Den känslan väcks till liv igen eftersom det inte finns några krav i dansen. Den är fullkomligt tillåtande och stimulerar till rörelseglädje utifrån den egna kapaciteten.

Alla kan dansa Frigörande Dans – stående, sittande eller liggande. Med hjälp av enkla övningar fokuserar vi på varje kroppsdel och lyssnar till hur dansen vitaliserar kroppen och gör den mjuk och rörlig. Varje danspass avslutas med avslappning.

Källa: Frigörande dans-föreningen

Kortfattat så började vi med en uppmjukande inledning där Marika guidade utifrån en kroppsdel i taget, men det fina med den frigörande dansen är att du gör precis så mycket, eller så lite, som du känner för just där och då. Denna dans brukar kallas en landningsdans eller en kroppsdans. Under själva passet sen så finns det sju stycken olika rytmer som det kallas, alla måste inte vara med varje gång, men rytmerna är skakningar, flöde, tydlighet, kaos, långsamhet, lätthet och avslutningsvis den egna dansen.

Det som återkom till mig under hela dansen var orden ”få vara mig själv” i olika former. Ibland kom det glädjetårar för att jag just där och då fick vara precis mig själv och göra precis det jag och kroppen kände för i stunden. Ibland kom orden i mer negativ karaktär, att jag inte kan och får vara den jag är på riktigt och då kom det lite andra sorters tårar. När vi dansade i tydlighetens tecken så blev det väldigt starka känslor att det är här jag har svårt att vara. I den flödande dansen kan jag vara hur enkelt som helst, jag kan uttrycka mig själv på ett mjukt, försiktigt och flödande sätt och jag hinner scanna av omgivningen om de är okey med hur jag är och beter mig. Om jag ångar på i ett skarpare och tydligare omfång så är det svårare att hinna scanna av och tänk om jag gör något plötsligt som någon annan inte är okey med eller kör över någon? Och någonstans i dessa tankar så visste jag också att allt det här jag känner är okey att känna, samtidigt som jag visste att det också fanns utrymme att uttrycka precis det som kommer i stunden.

I kaos-dansen var det mycket känslor och i andningspausen efteråt var det svårt att känna skillnad på om det var svett eller tårar, men samtidigt otroligt befriande, för jag kunde inte bry mig mindre om det. Att sedan få gå in i de mjukare flödena och lättsamheten var så skönt och härligt och jag utnyttjade golvet en hel del, ligga, krypa, åla till exempel. Jag fick känslan av att jag var mitt uppe i en musikvideo och jag kunde följa musiken precis hur jag ville. Om det så bara var ett finger som ville dansa eller om det var hela kroppen som ville upp och hoppa jämfota. Avslutande egna dansen fick du skapa helt på egen hand och utan guidning. Jag dansade och dansade och dansade. Leendet kunde jag inte stoppa. Jag var mitt uppe i euforin som jag förut bara kunde känna i gränslandet mellan perfekt mängd alkohol och lite för mycket på dansgolvet på en krog i Stockholm. Men nu hade jag inte druckit en droppe alkohol och denna eufori var snäppet underbarare tack vare det. I avslappningen efteråt kunde jag legat kvar minst den dubbla tiden och bara njutit av känslan i kroppen. På kvällen hemma sen kände jag mig otroligt skönt avslappnad och nästan som om hela kroppen var lite skönt fnissig.

Såhär dagarna efter kan jag känna det som om jag befriat någonting i kroppen, som om den är fri att uttrycka sig. Jag har till exempel släppt ångesten över att sommaren snart är slut och njutit av höstvindar i håret. Häromkvällen hoppade jag och studsade runt i trädgården tillsammans med min älskade katt, sådär som jag inte gjort sedan jag var barn. Jag tänker att frigörande dans är precis som livet borde vara, gott om utrymme att uttrycka oss och vara dem vi är, utan rädsla för vad andra ska tycka och tänka.

frigörande-dans-barfota

Lyckliga och barfota fötter som fick gott om utrymme att uttrycka sig under två timmar frigörande dans

frigörande-dans-utsikt

Den otroligt mysiga utsikten som jag flertalet gånger tittade ut på under passet. Jag bestämde mig för att jag också vill skaffa någon form av gärdsgård i trädgården här hemma! Såå fint!

frigörande-dans-inspiration

I denna hörna dansade jag runt några gånger under passet och drömde mig bort bland pelare och pianon. Mitt i min egen musikvideo!

frigörande-dans-öna-gård

Och här har vi henne, fantastiska Marika som ledde oss med trygg och guidande hand genom passet. Tack för en härlig stund!

Har du provat frigörande dans? Eller är du sugen på att prova? Berätta gärna om dina tankar i ämnet!

Gillade du inlägget? Dela det gärna till andra:

Mer från Anna Vildkraft:

gratis-vildkraft

GUIDE

5 gratis tips

Med de här fem tipsen ökar du din förmåga att känna in din kropps signaler = bättre relation till dig själv och starkare gränssättning i ditt liv.

prestation-videoserie

VIDEO

Trestegsmetoden

Här presenteras Vildkrafts trestegsmetod utifrån “det-där-jävla” presterandet i tre videos tillsammans med uppgifter till dig.

Produktbilder i läsplatta (1)

UTMANING

21 dagar

Från tidsbrist till bättre självkänsla på 21 dagar! Metoden som revolutionerat livet för de många som fått ta del av den tidigare.

Mer från Anna Vildkraft:

gratis-vildkraft

GUIDE

5 gratis tips

Med de här fem tipsen ökar du din förmåga att känna in din kropps signaler = bättre relation till dig själv och starkare gränssättning i ditt liv.

prestation-videoserie

VIDEO

Gratis video-serie

I tre delar får du ta del av Vildkrafts tre-stegs-metod. Här presenteras metoden utifrån “det-där-jävla” presterandet i tre videos tillsammans med uppgifter till dig.

Produktbilder i läsplatta (1)

UTMANING

21 dagar utmaning

Från tidsbrist till bättre självkänsla på 21 dagar! Steg-för-steg får du ta del av metoden som revolutionerat livet för de många som fått ta del av den tidigare.

0 0 röster
Inläggets betyg
Prenumerera
Meddela mig vid
guest

8 Kommentarer
Äldst
Nyast Most Voted
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Wow, vad modigt av dig! Det låter verkligen häftigt. Jag har aldrig testat, men nu blev jag absolut sugen! 🙂

[…] Jag har också tidigare delat med mig av min erfarenhet av Frigörande dans – så som livet borde vara. […]

[…] att åka iväg på ett tillfälle med frigörande dans (läs gärna mer i inlägget ”Frigörande dans – så som livet borde vara”), vilket kanske kan vara svårt och tajma och kanske inte det du känner för om du har […]

[…] om när jag gick på frigörande dans i grupp: “Frigörande dans – så som livet borde vara” . Sen dess har jag utövat det i flera olika former och gillar även att göra det fritt […]

[…] frigörande dans (<— klicka för att läsa ett blogginlägg om när jag testade första gång) […]

[…] Jag har också tidigare delat med mig av min erfarenhet av Frigörande dans – så som livet borde vara. […]

[…] om när jag gick på frigörande dans i grupp: "Frigörande dans – så som livet borde vara" . Sen dess har jag utövat det i flera olika former och gillar även att göra det fritt här […]

OM MIG

Som samtalsterapeut & coach hjälper jag dig att hitta mod och tid att möta det som är du, dina känslor och behov.

Anna-Vildkraft
8
0
Vad tänker du? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!x
()
x

Sök på vildkraft.se

Här kan du söka rätt på det du letar efter! Som ett google, fast bara här på vildkraft.se

Om du ändå inte hittar det du letar efter kan du alltid maila anna@vildkraft.se så får du hjälp inom kort!