För ett år sedan, eller ja, säg två månader sedan, hade jag ingen aning om att det fanns någonting som heter kvass. Kvass? Vilket ord liksom! Men så dök det plötsligt upp hallonkvass i mitt instagram-flöde i slutet av hallonsäsongen och jag kände som så många gånger förr när jag ser något nytt, att det här måste jag prova. Resultatet blir en mycket god dryck med härliga små bubblor som kittlar på tungan och alldeles lagom söt i smaken. Jag har bjudit på den som en slags välkomstdrink/apertif och igår använde jag den som måltidsdryck. I båda tillfällena har kvassen fungerat mycket bra utifrån mitt tycke och smak.
Tillvägagångssättet för att få till lite hallonkvass då? Relativt enkelt! Det som behövs är ett fåtal ingredienser, glasburk med gummiring och snäpplock, PET-flaska och en smula tålamod eftersom processen tar sin lilla tid. Jag har utgått från ett recept av Jenny Neikell och anpassat det lite efter tillgången härhemma. Instagram-kontot som fick mig att upptäcka kvass var Bondjäntans.
Hallonkvass
1,5 dl färska hallon
några färska basilikablad
7,5 dl vatten
drygt 1 msk pressad citron
3 msk opastöriserad honung
Blanda vatten, citron och honung i glasburken med gummiring och snäpplock. Använd en lite större burk (minst 1 liter) så att processen får plats att fortgå under dagarna burken står. Min honung var ganska fast, så den fick stå en stund i vattnet innan den gick att blanda ut. Skölj hallonen och basilikan och lägg ner dem i glasburken tillsammans med vattenblandningen. Stäng snäpplocket och slå på tålamodet. Burken ska nu stå i 2-3 dagar i rumstemperatur. Jag kommer inte ihåg exakt hur lång tid min burk stod, men tror att den stod tre dagar faktiskt.
När 2-3 dagar har gått så öppnar du locket och om allt har gått väl i processen så kommer det pysa lite grann när du öppnar locket. Sila nu av drycken och tappa upp den på en PET-flaska, det är nu processen att göra den kolsyrad börjar. Jag använde 1 liter stor PET-flaska och lät den fortsatt stå i rumstemperatur i ett dygn. Om PET-flaskan känns spänd när du känner på den så är processen klar och du kan ställa in flaskan på kylning i kylskåpet. Om PET-flaskan fortfarande känns mjuk, låt den stå ett dygn till.
Du kan nu njuta av hallonkvass på valfritt sätt. Berätta gärna om du testar på egen hand och på vilket sätt eller sammanhang som du använt drycken! Jag är nyfiken!
[…] Till majonnäsen serverades det kycklinglårfilé, skivad potatis i ugn, färska grönsaker från trädgården och hallonkvass! […]
[…] Till majonnäsen serverades det kycklinglårfilé, skivad potatis i ugn, färska grönsaker från trädgården och hallonkvass! […]