Är du en sådan person som kommer på att du vill börja träna, bestämmer dig för det och sedan gör det utan problem? Är du en sådan som alltid har hög motivation och drivkraft för det du tar dig för? Du får jättegärna fortsätta läsa, men jag tror inte du är den som behöver det här inlägget allra mest.
För oss andra som ibland, eller ofta, har problem att hålla i motivationen ända fram till målet så tänkte jag i det här inlägget prata mer om motivation och dela upp motivationen i inre och yttre motivation. Hur kan vi få förståelse för vår egen motivation och kanske få den att hålla lite längre?
Hotivation - yttre motivation
Det finns rätt många saker som vi gör i livet på grund av yttre motivation, av vissa även kallad hotivation. Vanligt förekommande redan under uppväxten "gör si, gör så, annars blir mamma arg". Våra föräldrar motiverar oss att göra saker genom yttre motivation. Sedan fortsätter ofta det mönstret genom livet, vi presterar på jobbet annars får vi sparken och vi betalar vår hyra annars blir vi vräkta.
Den yttre motivation kan också förekomma i mindre hotfulla situationer. Till exempel i kärleksrelationer, den ena flyttar med på grund av att den andre vill. Då är den ena partnern en motivationsfaktor för den andre att flytta med. Yttre motivation kan också vara att läkaren talar om för dig att det är dags att börja träna annars kommer din övervikt att skada din kropp.
Det finns också de som blir skickade till en personlig tränare eller samtalsterapeut av sin partner för att partnern tycker det är dags att de tar tag i sina liv. Det är också en yttre motivation, men frågan är; vad blir resultatet om någon annan vill istället för att du vill?
Risken finns att när du gör saker för andra så kommer det finnas en underliggande känsla av att du offrar dig för andras skull. Om du till exempel flyttar till en ny stad enbart för din partners skull så kommer du alltid kunna använda det argumentet inom dig i vad som än händer, "jag offrade mig för dennes skull, vad får JAG tillbaka?". Det som också händer är att du inte tar ansvar fullt ut för det som händer i ditt liv, "ja, men jag var ju tvungen att göra såhär för någon annans skull". Du blir ett offer som knäpper offerkoftan hårt intill kroppen.
Din vilja - inre motivation
När du gör saker för din egen skull, för att du vill det, så kallas det inre motivation. När du gör saker för att DU vill det så kommer resultatet bli mer hållbart i längden och du kommer troligtvis vara mer tillfreds och nöjd med dig själv.
Jag säger inte att du nu ska gå all crazy och bara göra saker exakt som du vill, skita i att betala hyra, skita i gå till jobbet och inte längre ställa upp för din partner. Det jag menar är att om du hittar din inre motivation i det som du väljer att göra i ditt liv så kommer resultatet bli annorlunda.
Vi tittar lite noggrannare på exemplet med att din läkare säger att du behöver börja träna för att din övervikt leder till att din kropp tar skada på det ena eller/och det andra sättet. Om du nu bara börjar träna för att läkaren säger det så handlar det om yttre motivation. Har du tur så tycker du det är askul att träna när du väl börjar och lägger nu in träningen som en naturlig del av vardagen. För de flesta funkar det inte riktigt så. För de flesta går det några veckor av träning och sedan försvinner träningspassen mer och mer bort från vardagsrutinen, för det finns ingen inre motivation.
Om du istället efter läkarens rekommendation börjar fundera på, "vad skulle min drivkraft till att träna kunna vara?", då kan du närma dig din inre motivation och hitta en mer långvarig träningsrutin. Här gäller det att våga vara ärlig mot sig själv, att inte gömma sig bakom det klassiska "jag vill träna för att må bra och bli piggare". Alltså, de här argumenten är asbra, det vill säga OM du tror på och går igång på dem själv! Min erfarenhet är dock att det ofta finns andra argument under ytan som kanske skulle vara starkare att använda som drivkraft och motivation.
Exempel som kan få dig att hitta inre motivation till träning:
- jag vill orka leka med min barn eller barnbarn, i dagsläget blir jag trött efter 5 minuter och jag har svårt att ta mig upp och ner från golvet
- jag vill förbättra min kondition så att jag orkar ha sex längre och intensivare med min partner
- jag vill känna mig snygg/sexig när jag tittar på min kropp i spegeln
- jag vill sova bättre på nätterna
- jag ser alltid ut som en hösäck när någon tar kort på mig, jag vill få bättre hållning
- jag drömmer om att rida på hästar igen, men i dagsläget är jag alldeles för tung
- jag vill att det ska synas att jag tränar, jag vill se muskler på min kropp
Vissa saker kan vara svårare än andra att erkänna för sig själv, men när du väl vågar erkänna för dig själv varför du vill träna kommer drivkraften att träna bli starkare och motivationen kommer räcka längre.
Den här tekniken kan du använda på alla saker som du idag upplever att du gör för andras skull. Börja fundera på varför du skulle kunna göra sakerna för din skull. Att hjälpa andra kanske helt enkelt handlar om att du vill känna dig behövd? Om du erkänner det för dig själv så kanske inte flytthjälpen du lovat din kompis inte känns lika tung längre? Du gör det för din skull, inte bara för kompisens skull och för att du "måste".
Eyes on the price
Jag har hört uttrycket "eyes on the price" många gånger tidigare och jag har gillat det, men jag har inte till fullo förstått innebörden av det tidigare. Häromdagen tittade jag på ett intressant klipp på ted.com där Emily Balcetis tar upp just det här med mål, att fokusera på målet och hur mycket enklare utmaningar kan kännas om du är fokuserad på målet.
Att veta sitt mål är inte alltid så lätt, men om du investerar tid i att ta reda på varför du vill göra saker så kommer du betydligt närmare en målbild och din inre motivation. Du kan då hålla ögonen på priset och uppleva vägen dit betydligt enklare!
[…] veckan skrev jag om motivation här på bloggen och jag skulle vilja hänvisa till den inre motivationen för att försöka förklara mer kring min syn på framgång. Om jag får göra det jag brinner […]
[…] Blogg Träningsmotivation genom vardagssaker […]
[…] veckan skrev jag om motivation här på bloggen och jag skulle vilja hänvisa till den inre motivationen för att försöka förklara mer kring min syn på framgång. Om jag får göra det […]