fbpx

Samtalsterapi får dig komma igång!

Att ta hjälp av en samtalsterapeut för att komma igång med träning kanske inte är de flestas första hands val. Jag påbörjade min samtalsterapeut-utbildning strax innan jag visste hur min framtid inom träning skulle se ut och valde utbildningen där och då främst för min egen personliga utvecklings skull. Jag fattade inte då hur mycket jag skulle ha nytta av utbildningen även inom mitt arbete som personlig tränare. Lite som om jag valde pusselbitarna till min rätta livsväg utan att vara medveten om hur stark denna kombination skulle bli tillsammans. Idag sitter jag här med mitt egna företag med inriktning inom just samtalsterapi och träning.

Idag tänkte jag berätta lite mer om hur jag tänker att terapin kan hjälpa en person att komma igång med träning. Först och främst behöver vi tillsammans hitta var motivationen att komma igång ligger. Ingen, varken jag, eller någon i personens närhet kan tvinga någon annan person igång med träning. Vi kan hjälpa, peppa och försöka inspirera till träningen, men om viljan och motivationen inte kommer inifrån så kommer det bli svårt att få träningen till att bli en hållbar vana i vardagen. Den inre motivationen kan vara klurig att hitta, den ligger inte alltid i den boxen som vi kanske kan tro att den ligger. Jag har i mitt arbete som terapeut/PT träffat människor som har symptom som skulle kunna leda till döden om de inte börjar tänka på kost och träning för att till exempel gå ner i vikt, men ändå är det inte motivation nog. Jag brukar kalla det "när inte ens döden motiverar".

Det vore enkelt att bara i listform bara stapla olika saker som kan vara människors motivationsfaktor till att komma igång att träna, riktigt så enkelt är det inte alltid. Jag tänker att varje person är unik i detta och har sina egna hinder som gör att motivationen är mer eller mindre svår att hitta. Jag försöker ställa frågor som tar oss ner till kärnan och därifrån kan vi börja prata om motivationsfaktorer och vad som skulle kunna leda till att personen får in en träningsvana i vardagen. Vid träffarna hos mig så kan inspirationen hos personen vara hög, men det innebär inte automatiskt att motivationen att komma igång är lika hög. Det enklaste brukar vara att gå in i färska situationer och känslor och försöka bena ner vad det är som hindrar mig från att sätta igång att träna. Om det är trötthet, varför är jag trött? Är det för hög arbetsbelastning på jobbet? Kan jag göra någonting åt det? Sover jag för dåligt på nätterna? Kan jag göra någonting åt det? Är tiden för knapp? Kan jag prioritera annorlunda?

Frågorna ovan är ganska praktiska, men det är också ganska vanligt att när vi börjar jobba bort dessa praktiska problem så bottnar det sig många gånger i en låg självkänsla och att kanske inte tro sig vara värd att må bra och unna sig träningstid. Även om hjärnan och det omedvetna inte alltid är så bokstavliga att det tydligt säger "jag är inte värd att må bra", så brukar det visa sig på andra sätt. "Jag är ingen löpare" "Jag kan inte gå på gymmet, då kommer alla andra titta konstigt på mig" "Jag kan inte göra den och den övningen så det är ingen idé att jag försöker". Du har säkert fler exempel på tankegångar som kommer när du tänker på att komma igång med träning?

Det är i dessa mentala bitar som min utbildning till samtalsterapeut kommer till nytta. Vi kommer kunna jobba med samtalet i olika form för att få en större förståelse för hur dina mönster och beteenden påverkar dig i ditt liv. Kanske finns det även andra tillfällen där du inte tycker att du är värd att lyckas? Det fina är att när vi jobbar med träningen som ett specifikt mål så kommer det även hjälpa dig i andra delar i livet. Om vi jobbar med det som hindrar dig att komma igång att träna så kan andra effekter bli att du får lättare att säga ifrån på jobbet eller i andra relationer i livet till exempel.

Enkla träningsredskap som jag använder både för egen del och med mina klienter som vill komma igång med träning

Hur ser du på träning? Unnar du dig att komma igång med träning?

Gillade du inlägget? Dela det gärna till andra:

Mer från Anna Vildkraft:

gratis-vildkraft

GUIDE

5 gratis tips

Med de här fem tipsen ökar du din förmåga att känna in din kropps signaler = bättre relation till dig själv och starkare gränssättning i ditt liv.

prestation-videoserie

VIDEO

Trestegsmetoden

Här presenteras Vildkrafts trestegsmetod utifrån “det-där-jävla” presterandet i tre videos tillsammans med uppgifter till dig.

Produktbilder i läsplatta (1)

UTMANING

21 dagar

Från tidsbrist till bättre självkänsla på 21 dagar! Metoden som revolutionerat livet för de många som fått ta del av den tidigare.

Mer från Anna Vildkraft:

gratis-vildkraft

GUIDE

5 gratis tips

Med de här fem tipsen ökar du din förmåga att känna in din kropps signaler = bättre relation till dig själv och starkare gränssättning i ditt liv.

prestation-videoserie

VIDEO

Gratis video-serie

I tre delar får du ta del av Vildkrafts tre-stegs-metod. Här presenteras metoden utifrån “det-där-jävla” presterandet i tre videos tillsammans med uppgifter till dig.

Produktbilder i läsplatta (1)

UTMANING

21 dagar utmaning

Från tidsbrist till bättre självkänsla på 21 dagar! Steg-för-steg får du ta del av metoden som revolutionerat livet för de många som fått ta del av den tidigare.

0 0 röster
Inläggets betyg
Prenumerera
Meddela mig vid
guest

7 Kommentarer
Äldst
Nyast Most Voted
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Paulina Gunnardo

Visst är det spännande hur psykologin kan användas på så många områden?

Själv är tanken att jag ska komma igång med en del mage/rygg-övningar i sommar och att stretcha. Tränade mycket förr och streckade ju förstås då. Nu är jag ute och rör mig mycket, men inte på samma sätt och jag missar lätt de tråkiga stretchövningarna när jag inte har en tränare som står och säger åt mig vad jag ska göra haha. Och nu är jag tyvärr stel som en pinne..måste göra något åt det. Dessvärre är mage/rygg + stretch det som jag tycker är tråkigast.

Paulina Gunnardo

Såg nu att du lagt upp en övning för ryggen. Ja, jag får testa mig fram. Kanske borde hitta nån sån grupp att gå med i för att bli utsatt för social kontroll och tvingas träna bålmuskulaturen haha

[…] skriver många intressanta inlägg kring bland annat löpstyrka, hur en samtalsterapeut kan hjälpa dig igång med träningen och att leva med […]

[…] kommer gå djupare in på motivationen under veckan, tills dess får du gärna läsa inlägget ”Hur jag som samtalsterapeut kan hjälpa dig komma igång med träning” som också handlar en del om […]

[…] skriver många intressanta inlägg kring bland annat löpstyrka, hur en samtalsterapeut kan hjälpa dig igång med träningen och att leva med […]

[…] kommer gå djupare in på motivationen under veckan, tills dess får du gärna läsa inlägget ”Hur jag som samtalsterapeut kan hjälpa dig komma igång med träning” som också handlar en del om […]

OM MIG

Som samtalsterapeut & coach hjälper jag dig att hitta mod och tid att möta det som är du, dina känslor och behov.

Anna-Vildkraft
7
0
Vad tänker du? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!x
()
x

Sök på vildkraft.se

Här kan du söka rätt på det du letar efter! Som ett google, fast bara här på vildkraft.se

Om du ändå inte hittar det du letar efter kan du alltid maila anna@vildkraft.se så får du hjälp inom kort!