Jag heter Emma Hällbacka, är 28 år och bloggar på FIT by Emma Hå. Jag brukade vara en riktig latmask som alltid kom med ursäkter för att inte träna. Men en dag i våras förändrades allt, och på bara 4 månader så har jag gått från glidare till mitt livs form. Om 10 veckor står jag inför mitt livs största utmaning, ett helt 42 195 meter långt maraton. Hur hände det här? Vad ändrades i mig? Vart kom motivationen ifrån? Idag fick jag möjlighet att skriva ett gästinlägg här på Beautiful Life, och visste direkt att det var träningsmotivation jag skulle prata om.
Människor är desperata efter motivation
Hur finner jag motivationen till att träna? Det måste vara den vanligaste frågan som ställs till allehanda personliga tränare och hälsobloggare. Människor är desperata efter en förändring, men de lyckas helt enkelt inte motivera sig själva till att genomföra den. Man vill börja träna, man vill äta bättre, man vill komma i form på alla sätt, men man har inte motivationen. Man har inte hittat den.
Motivation är något man skapar själv
Men redan där har alla gjort den stora tankevurpan som gör att motivationen blir en flyktig mystisk substans som glider mellan fingrarna. För motivation är ingenting som man kan hitta. Motivation är inte som små animerade monster som gömmer sig på olika GPS-koordinater och som du bara kan håva in om du har lite tur. Nej, motivation är något som man skapar själv! Sug på den karamellen en stund. Motivation är något som du genom att jobba med din kropps biokemi kan skapa själv, och ju mer du skapar, desto mer får du!
Vi har alla ansvar för vår egen motivation
Det innebär att varje person kan “hitta” motivationen. Det är ingen som är dödsdömd till ett liv i håglöshet. Men det innebär också att varje person måste ta ansvar för sin egen motivation. Vi kan inte bara sitta på sofflocket och vänta på att träningsmotivationen ska infinna sig. Det är lika galet som att sitta hemma och hoppas att någon ska ringa och erbjuda dig ett jobb, trots att du inte ens sökt något. Vi skapar motivation genom handling, inte tvärtom som många tycks tro.
Stora mål ger kraft att skapa vanor
Jag har själv förvånats över min plötsliga och orubbliga träningsmotivation. I mars i år så anmälde jag mig till mitt livs första maraton, en utmaning som heter duga för en person som väger 30 kg för mycket och inte tränat ordentligt sedan tonåren. Jag har nu gått från inaktiv till att träna minst tre gånger i veckan i nästan fyra månader och jag får nästan dagligen frågor hur gör för att orka träna, och för att hålla motivationen uppe. Men jag är inte välsignad med någon sorts magisk tur. Jag utnyttjade helt enkelt kraften i att sätta upp ett mål, och sedan använda den skjutsen för att bygga en vana.
Motivation måste komma innifrån
Här får du därför fem tips för att “hitta” träningsmotivationen som du kanske inte hört förut. Det här är metoder jag själv använder mig av, och som fungerar, bara man ger dem en chans. De bygger på mental kalibrering och har ingenting med nya träningskläder eller träningskompisar att göra. Sådana metoder kan bara ta dig halva vägen: träning är fortfarande ett nödvändigt ont som genomlids för att få belöningen. Nej hemligheten ligger i att vara självbestämmande och träna för tränandets skull. Och dit kan alla nå!
1. Vet din anatomi.
Människan är byggd för att träna och röra sig. Vi är det uthålligaste av alla däggdjur, och har många anpassningar i vår fysik som är till enbart för att vi ska kunna träna länge. Svettandet exempelvis. Om du inte tränar för att du tror att du inte kan, så är det helt fel, för du är inget undantag från evolutionen. Din kropp vill, kan och behöver träna. Var övertygad om din kapacitet. Du kanske får lirka lite för att locka fram den, men vila trygg i vetskapen att träning är för alla. Även dig. Även om du är tjock, har krämpor eller inte tycker att du är varken snabb eller stark, eller klär i tights. Du kan! Bara den insikten kan räcka långt för många.
2. Hitta ett mål som ger dig fjärilar i magen.
Att träna för hälsan är det tråkigaste mål jag vet. Vem vill svettas och pressa sig själv och göra uppoffringar för några extra år på ålderdomshemmet? Nej, då är det bättre att satsa högt! Det ska pirra i kroppen när du visualiserar hur du når målet! Kanske ska du lyfta din egen vikt i marklyft? Kanske ska du springa ett lopp du länge drömt om? Kanske drömmer du om att stå på fitnesscenen eller bli gruppträningsinstruktör? Kanske vill du slå din uppkäftiga svägerska i Vårruset? Eller kanske vill du sätta kollegorna på plats genom att bli avdelningens starkaste? Inget mål är för töntigt eller för stort. Sikta mot stjärnorna! Det här är inte rätt tillfället att vara pk eller tråkig. Det är bara du som vet vad som driver just dig. Hitta det drivet och formulera det med ord, och se det framför dig. Det kan ta år att nå dit, men var så säker på att det mesta går, bara man är redo att göra jobbet.
3. Rannsaka dig själv.
Ditt stora mål är ingenting värt om du inte är beredd att jobba emot det. Du måste inte göra allt på en gång, men var medveten om att du kanske måste ge upp saker i ditt liv som du tycker om för att nå dit. Själv har jag fått offra mina långa sovmornar för att gå ut och springa. Men jag springer inte varje dag, så några sovmornar får jag ändå behålla. Och där måste man hitta en kompromiss man själv kan leva med. Vet du med dig att du inte är villig att göra jobbet, så måste du se över om ditt mål är tillräckligt attraktivt och verkligen kommer inifrån dig själv. Om målet egentligen är någon annans så är det dödsdömt redan från början. Inga sjukdomar, läkare, elaka släktingar eller samhällsideal kan få dig att träna om du inte verkligen VILL. Mitt favoricitat passar verkligen in här: “om du verkligen vill något så hittar du ett sätt, annars hittar du en ursäkt”. Precis så är det – kommer du konstant med ursäkter för att inte jobba mot målet så är det målet det är fel på, inte dig.
4. Gör en plan och lita på den!
Ett mål utan en plan är bara en dröm, och drömmar ska man ha, men om man vill se sina drömmar bli verklighet så behöver man en plan. Se till att du har både en stor översiktsplan som kan sträcka sig över flera år, och detaljerad plan. En bra detaljplan sträcker sig över ungefär 6 veckor i taget, och ju mer detaljerad den är, desto mer flexibel måste den vara. Under dessa 6 veckor måste man lita på sin plan och följa den, och SEN kan man utvärdera om det går bra eller inte, och göra justeringar. Du måste inte vara motiverad inför varje pass, du måste bara göra dem. Lita på att den person du var när du skrev planen visste vad hen gjorde, och nu när du är ditt sura, omotiverade jag så bara följ order. Tänk inte. Och sen när du ser resultaten så kommer motivationen med förnyad kraft som ett brev på posten! För tro mig, det finns inte ett träningsprogram i världen som gör nybörjaren mindre tränad, det gäller bara att FÖLJA planen och lita på processen.
5. Ägna dig åt mental träning och visualisera dina mål.
Välj en låt och varje gång du är ute och springer så slår du på låten i spurten, och känner och hör och ser framför dig hur du går i mål på det stora loppet du planerar. När du lyfter 20-kilosstången på gymmet, föreställ dig att den väger 100 kg. När du går på gruppass, föreställ dig hur det är du som leder klassen. Använd alla sinnen, musik, smaken av din sportdryck, skivstångens räfflor i händerna. Vi är aldrig starkare än våra egna tankar om oss själva, så låt inte tankarna begränsa dig. Du kan redan i soffan börja tänka på hur glad och stark du skulle känna dig av att komma hem efter ett träningspass. Börja skapa positiva associationer till träningen och öva på att ge dig själv adrenalinrus, eller det som vi i folkmun kallar “tagga till”. En elitidrottare ligger alltid en mentalt steg före, sprintern som vinner OS har redan vunnit tusen gånger i sitt huvud. Jag har klarat mitt maraton tre gånger i veckan sedan mars.
6. Bonus-tips! Öva dig på att hålla löften till dig själv.
Ge dig själv små löften i vardagen och se till att hålla dem. Det behöver inte alls ha med träning att göra. Exempelvis kan det vara att den här veckan dricka ett glas vatten varje lunch trots att du vanligtvis dricker läsk. Det kan vara att lägga alla dina kläder direkt i tvättkorgen istället för bredvid sängen tre dagar i rad. Eller att ringa mamma som du tänkt göra nu i flera veckor. Poängen är att löftena inte får vara för stora – de ska snarare kännas fånigt lätta. Men lova dig själv och sedan när du genomfört det ska du tänka: “Vad bra jag är som lovade mig själv något och sedan höll det! Bra jobbat!” Vi är nämligen experter på att nedvärdera och svika oss själva, och det är döden för självkänslan och motivationen. Men för varje löfte till dig själv som du håller så växer din tilltro till din förmåga, och rätt vad det är så är du mogen att lova dig själv att träna – och hålla det!
Vill du lära dig mer om träning och träningsmotviation, viktnedgång, hormoner och mental träning så ska du kika in i min blogg! Där får du även följa min egen resa mot mina träningsdrömmar. Maraton är bara början!
Wohoo! 😀 Kul att se inlägget live!
Jaaaa!!! Supersnyggt blev det också! Tack, tack, tack för ett toppenbra inlägg! <3 /Anna
Så bra skrivet! Delar på Facebook. 😀
Ja men eller hur Hanna! Så himla glad över att Emma ville skriva det här gästinlägget hos mig! <3 /Anna
Väldigt bra skrivet, tips 1 och 6 tar jag speciellt med mig från detta inlägg!
Hej Maria! Vad roligt att du tyckte det var bra! Jag gillar det också! Och ja, tips nr 6 är viktigare än vad en tro! Tänk vad många gånger jag har svikit löften till mig själv utan att tänka på det, klart det är svårt ibland att tro på sig själv och sina förändringar då! 🙂
Pingback: Januari 2017 - Anna Finnborg