fbpx

Personlig träning – hur går det till?

Jag får ofta frågan vad personlig träning innebär och hur det går till. I det här inlägget tänkte jag försöka bena ut lite hur det skulle kunna gå till under tiden du tränar tillsammans med en personlig tränare. Om du träffat någon tidigare så kanske du har märkt att ett av våra favorituttryck är "det beror på". Även om svaret är j*vligt frustrerande ibland när en vill ha svar på sina frågor så är det tyvärr så att svaret kommer på grund av att det är sant. Inom kost och träning så finns det väldigt sällan ETT svar eller ETT vinnande koncept, det beror alltid mer eller mindre på vilka förutsättningar vi har att jobba med.

Här nedan beskriver jag en ganska typiskt första timma tillsammans. Första timmen är en av de viktigaste för att lägga grunden för framtiden. Det kan kännas som om vi inte lägger så stor vikt vid träningen denna första timma, men den skapar egentligen allt inför kommande träningsprogram och träningsplanering. Jag rekommenderar alltid minst 2-3 timmar tillsammans med samma PT för att verkligen få ut någonting bra av det. 


PERSONLIG TRÄNING - INLEDANDE SAMTAL

Med tanke på uttrycket ovan, "det beror på", så behöver ett inledande samarbete alltid börja med ett samtal. Samtalets längd kan variera, men brukar ta åtminstone 10-20 minuter. Här ställer jag frågor kring varför du sökt upp mig, vad du har för förväntningar på vårt samarbete, hur ditt liv ser ut idag kring träning och hur du skulle vilja det såg ut i framtiden. Här försöker jag skapa mig en helhetsbild av dig som klient och vilket behov du verkar ha.

PERSONLIG TRÄNING - SCREENING/TESTER

För att jag som personlig tränare ska kunna ge dig det bästa upplägget utifrån just dina förutsättningar så går vi efter samtalet över till lite enkla tester, så kallad screening. Jag visar några övningar som du sedan utför i några repetitioner under tiden jag undersöker hur din kropp används och fungerar i övningarna. Screeningen lägger grunden för om det är någonting specifikt vi behöver stärka upp i din kropp och/eller om vi behöver lägga in rörlighetsövningar för att öka rörligheten i stela partier av din kropp. Beroende på din målsättning så kan jag också lägga in styrketester och/eller konditionstester i denna del, resultaten på dessa tester brukar vara mycket intressanta och roliga att jämföra med och se utvecklingen mot lite längre fram i tiden.

PERSONLIG TRÄNING - AVSLUTNING

Lite beroende på hur lång tid ovanstående bitar har tagit så kan det se lite olika ut hur lång tid vi har kvar att avsluta på. Utifrån vad du har berättat i samtalet och vad jag har sett i screeningen så brukar jag alltid försöka skicka med några stycken små övningar att fokusera på tills vi ses igen. Efter en första träff brukar de flesta vara träningssugna och det är bra att rida på den inspirationsvågen. Ofta handlar de här första övningarna om bålstabilitet, rörlighet och/eller sätesaktiviteringar.

Beroende på vad vi har kommit fram till i samtalet och vad just du har behov av så ser det lite olika ut hur nästa steg ser ut. Några får sitt träningsprogram skriftligt via mail efter vår första träff (träningsvana krävs för detta upplägg) eller också går vi vidare i träff två någon vecka senare och utökar med flera övningar.

PERSONLIG TRÄNING - FORTSÄTTNINGEN

Här är svaret verkligen "det beror på". Vissa vill träna med en personlig tränare flera gånger i veckan, andra en gång i veckan och en tredje person vill bara ses en gång i månaden eller mer sällan. Tillsammans kommer vi fram till vad som är bäst just för dig utifrån vad du tror att du behöver för att nå dina mål. Jag ger självklart också tips och råd utifrån vad du har berättat om i det inledande samtalet!

Så, vad säger du? Känner du igen uttrycket "det beror på"? Om inte, testa en PT nästa gång du träffar en med någon specifik fråga och se vad du får för svar!

Gillade du inlägget? Dela det gärna till andra:

Mer från Anna Vildkraft:

gratis-vildkraft

GUIDE

5 gratis tips

Med de här fem tipsen ökar du din förmåga att känna in din kropps signaler = bättre relation till dig själv och starkare gränssättning i ditt liv.

prestation-videoserie

VIDEO

Trestegsmetoden

Här presenteras Vildkrafts trestegsmetod utifrån “det-där-jävla” presterandet i tre videos tillsammans med uppgifter till dig.

Produktbilder i läsplatta (1)

UTMANING

21 dagar

Från tidsbrist till bättre självkänsla på 21 dagar! Metoden som revolutionerat livet för de många som fått ta del av den tidigare.

Mer från Anna Vildkraft:

gratis-vildkraft

GUIDE

5 gratis tips

Med de här fem tipsen ökar du din förmåga att känna in din kropps signaler = bättre relation till dig själv och starkare gränssättning i ditt liv.

prestation-videoserie

VIDEO

Gratis video-serie

I tre delar får du ta del av Vildkrafts tre-stegs-metod. Här presenteras metoden utifrån “det-där-jävla” presterandet i tre videos tillsammans med uppgifter till dig.

Produktbilder i läsplatta (1)

UTMANING

21 dagar utmaning

Från tidsbrist till bättre självkänsla på 21 dagar! Steg-för-steg får du ta del av metoden som revolutionerat livet för de många som fått ta del av den tidigare.

0 0 röster
Inläggets betyg
Prenumerera
Meddela mig vid
guest

2 Kommentarer
Äldst
Nyast Most Voted
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

[…] i mitt företag som jag också ofta får frågor kring är regression. Jag har tidigare skrivit om personlig träning och hur det går till. Regressioner kan gå till på lite olika sätt och ha lite olika syften beroende på vad klienten […]

[…] mitt inlägg om ”Personlig träning – hur går det till” berättar jag om favorituttrycket bland oss PT:s ”det beror på” (vilket jag kan […]

OM MIG

Som samtalsterapeut & coach hjälper jag dig att hitta mod och tid att möta det som är du, dina känslor och behov.

Anna-Vildkraft
2
0
Vad tänker du? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!x
()
x

Sök på vildkraft.se

Här kan du söka rätt på det du letar efter! Som ett google, fast bara här på vildkraft.se

Om du ändå inte hittar det du letar efter kan du alltid maila anna@vildkraft.se så får du hjälp inom kort!