fbpx

Varför pratar vi så lite om skam?

En sak som jag tycker är lite underlig är att vi pratar så lite om skammens betydelse vid låg självkänsla. I det här inlägget vill jag gå igenom varför skam borde vara det första vi blir kompis med för att höja vår självkänsla.

Skammens grundfunktion

Innan vi går in på hur skammen beror på vår dåliga självkänsla vill jag gå igenom skammens grundfunktion för att förstå att den är en viktig känsla.

Skammen hjälper oss att följa normer & regler och stoppa negativa beteende.

Det är sunt att känna skam när jag kliver över någon annans gräns, så att vi kan funka tillsammans med andra människor i en grupp och skapa gemenskap.

Tack vare en lagom mängd skam lär jag mig vad som är okej och inte. Lite som att vi snabbt lär oss att vi inte lägger en handflata på en spisplatta för att den kan vara varm.

skam-vildkraft

Skam är en av temamodulerna i mitt coachingprogram Vildkraft Deep.

Hur uppstår skam?

En ”lagom mängd skam” är alltså sund. Men problemet med låg självkänsla uppstår när skammen blir så stor att den styr större delen av våra liv.

Skammen växer sig stor när vi under lång tid inte får möjlighet att bli speglade och sedda i våra känslor och behov under vår uppväxt. Det kan till exempel hända om vissa av våra känslor inte är accepterad av vår omgivning. Att andras känslor och behov är viktigare än våra. Eller att vi blir avvisade/straffade när vi visar våra känslor. Det beror också ofta på att föräldrar inte har kontakt med sina egna känslor, hur ska de då klara av att spegla sitt barns känslor på ett sunt sätt?

När vi då under lång tid inte får den här bekräftelsen och speglingen av våra känslor kommer vi utveckla försvarsmekanismer som skyddar det sanna jaget och istället börjar vi utveckla ett falskt jag som bättre passar in i omgivningens förväntningar/krav.

Mekanismen bakom det här handlar om att vårt sanna jag inte verkar bli accepterat och då försöker vi bli någon annan.

”Mitt riktiga jag är inte värd att älska”

Det här leder till att skammen i oss växer och tar den platsen där det normalt sett skulle växt en god självkänsla.

Hur kan jag använda skammen för att höja min självkänsla?

Skammens bästa vän är tystnaden. När vi aldrig pratar om den växer den sig starkare inom oss. Skammen gillar tystnad och ”mörker”. Så för att kunna bygga en stark självkänsla där skammen har frodats behöver vi bli kompis med skammen, våga möta den öga mot öga.

Några tips hur vi kan möta skammen:

– prata om skammen! Försök att sätta ord på det du känner, eller framförallt ATT du känner skam. Ibland kan första steget vara att erkänna för oss själva att vi känner skam. Nästa steg kan vara att våga berätta att du känner skam för någon annan.

– öva upp skamtåligheten. Ja, skam i sin grundfunktion handlar om att vi ska ”sjunka ner genom jorden”, så att möta skammen kan vara klurigt. Men det vi behöver göra är att öva upp förmågan att möta skammen. Vi kan börja med små ”portioner”, kanske är första steget, erkänna skammen, tillräckligt för att börja möta den?

– bli medveten om dina försvarsmekanismer om skam. Ofta har vi omedvetna försvarsmekanismer som slår till samtidigt som skammen. Bli medveten om vad som händer när du känner skam och börja förstå dina försvarsmekanismer. Några exempel på försvarsmekanismer hittar du i det här Instagram-inlägget.

– möta känslor istället för att fly från dem. Känslor försvinner inte bara för att vi flyr från dem i stunden. Känslor försvinner när vi känner dem. Tips på hur du kan möta känslor och bli bättre på att känna dina egna behov får du i min gratis guide, KLICKA HÄR

prata-anna

Varför pratar vi så lite om skam?

Ja, helt hundra kan jag såklart inte svara på den frågan. Men om jag ska göra ett försök så tänker jag att det blir en ond spiral. Skam är obekväm att erkänna och prata om. Om jag bär på mycket skam inom mig och tror att mitt riktiga jag, mitt sanna jag, inte är värt att älskas så kommer jag såklart undvika det ämnet. Om jag som terapeut eller coach inte har blivit kompis med min skam kommer jag också ha svårt att prata om mina klienters skam.

Vi kan också skämmas för att vi känner skam, vilket inte heller underlättar när vi ska prata om skammen.

Men den här onda spiralen kommer inte att brytas förrän vi tar ”tjuren vid hornen” och börjar våga möta skammen.

Vad väcker det här inlägget för tankar och känslor i dig?

Gillade du inlägget? Dela det gärna till andra:

Mer från Anna Vildkraft:

gratis-vildkraft

GUIDE

5 gratis tips

Med de här fem tipsen ökar du din förmåga att känna in din kropps signaler = bättre relation till dig själv och starkare gränssättning i ditt liv.

prestation-videoserie

VIDEO

Trestegsmetoden

Här presenteras Vildkrafts trestegsmetod utifrån “det-där-jävla” presterandet i tre videos tillsammans med uppgifter till dig.

Produktbilder i läsplatta (1)

UTMANING

21 dagar

Från tidsbrist till bättre självkänsla på 21 dagar! Metoden som revolutionerat livet för de många som fått ta del av den tidigare.

Mer från Anna Vildkraft:

gratis-vildkraft

GUIDE

5 gratis tips

Med de här fem tipsen ökar du din förmåga att känna in din kropps signaler = bättre relation till dig själv och starkare gränssättning i ditt liv.

prestation-videoserie

VIDEO

Gratis video-serie

I tre delar får du ta del av Vildkrafts tre-stegs-metod. Här presenteras metoden utifrån “det-där-jävla” presterandet i tre videos tillsammans med uppgifter till dig.

Produktbilder i läsplatta (1)

UTMANING

21 dagar utmaning

Från tidsbrist till bättre självkänsla på 21 dagar! Steg-för-steg får du ta del av metoden som revolutionerat livet för de många som fått ta del av den tidigare.

0 0 röster
Inläggets betyg
Prenumerera
Meddela mig vid
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

OM MIG

Som samtalsterapeut & coach hjälper jag dig att hitta mod och tid att möta det som är du, dina känslor och behov.

Anna-Vildkraft
0
Vad tänker du? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!x
()
x

Sök på vildkraft.se

Här kan du söka rätt på det du letar efter! Som ett google, fast bara här på vildkraft.se

Om du ändå inte hittar det du letar efter kan du alltid maila anna@vildkraft.se så får du hjälp inom kort!