fbpx

Regressionsterapi – hur går det till

Regressioner, eller regressionsterapi, kan gå till på lite olika sätt och ha lite olika syften beroende på vad klienten vill uppnå med hjälp av en regression. Ibland kan någon söka upp mig för att göra en enstaka regression, andra gånger använder jag det som ett verktyg i en terapiprocess som annars mestadels består av samtal.

Om vi först bara tittar på själva ordet så är betydelsen av ordet tillbakagång, gå tillbaka eller vända om. I en regression är det det jag gör tillsammans med klienten, går tillbaka och återupplever minnen eller om en så vill eller tror på det så kan en också få bilder av eventuella tidigare liv. Oavsett om det är minnen eller någonting annat som dyker upp så är effekten av en regression att du får uppleva känslor och scenarior som ditt undermedvetna går och bär på och som påverkar din livssituation just nu.

Regressionen kan många gånger bli som en ventil känslomässigt och ditt undermedvetna kommer i kontakt med budskap, synvinklar och påminnelser som det medvetna jaget inte tänkt på just nu i denna situation i livet.

I det här inlägget tänkte jag mer detaljerat gå in i vad jag som terapeut gör vid en regression, varför jag gör regressioner och hur det kan upplevas att vara klient. Mitt syfte med inlägget är att skapa förståelse och kunskap kring regressioner, för ibland blir det kända lite mindre skrämmande än det som är okänt. Kanske gör informationen att du också vill prova regressionsterapi?

REGRESSIONSTERAPI – VARFÖR

I vår vardag finns det flera olika saker som väcker olika känslor i oss, ibland är det positiva och ibland är det lite mer negativa. Vissa känslor besöker oss och försvinner lika fort igen, medan andra känslor dröjer sig kvar och är svåra att skaka av oss. Vissa gånger kanske känslostormen gör att du agerar spontant och undrar i efterhand vad det var som hände egentligen, var kom denna starka reaktion från?

Många gånger finns det en logisk förklaring till varför vi reagerar som vi gör om vi letar oss bakåt i våra liv. Kanske påminner chefens attityd om dina minnen från hur din mamma behandlade dig när du var liten? Eller triggar arbetsplatsens kollegor fram minnen från när du var liten och utfryst från vänskapskretsen? Det är inte alltid vårt medvetna och logiska sinne kan göra dessa kopplingar och förstå att när dessa starka känslostormar kommer så agerar vi inte utifrån vårt vuxna jag, utan det är vårt lilla jag, barndomens jag, som triggas igång.

I regressionen kan vi gå in och möta dessa känslor, genomleva dem och använda olika verktyg för att bli sams med de dåtida minnena som dyker upp. Det går också att på liknande sätt jobba med fobier, rädslor, oförklarlig värk i kroppen, få förståelse för återkommande drömmar, relationer, stress och mycket annat i regressioner.

REGRESSIONSTERAPI – HUR?

Om jag ska beskriva regression med ett enda ord så brukar jag använda ordet djupavslappning. För det är just djupavslappning som är grunden i en regression. Jag brukar också beskriva det som att vi befinner oss i  ett gränsland mellan vaket tillstånd och ett drömtillstånd när vi gör en regression. Andra ord eller varianter på regression kan också vara hypnosterapi, men då tänker jag inte på den hypnosen som brukar visas upp på en scen där någon knäpper med fingrarna och säger åt någon att hoppa runt som en kyckling. Utan då tänker jag på den typen av hypnos som också är en djupavslappning och som används i terapeutiskt syfte.

När en klient kommer till mig för att genomföra en regression så inleder jag med en stunds samtal där klienten får beskriva vad klienten har för tankar och önskemål kring regressionen. Ofta får klienten också berätta lite kort om sin nuvarande livssituation och det kan också bli några ord om barndom och uppväxt. Under detta samtal så börjar jag fundera lite kring vilken typ av inriktning jag tror skulle passa i regressionen. Ofta låter jag regressionen ske ganska spontant när vi väl kör igång, men ibland kan det vara mer passande att gå in i någon specifik regression.

Efter samtalet så får klienten lägga sig ned på en madrass eller liknande. Många upplever det som att de kan slappna av enklare när de ligger ner på rygg, men det kan gå lika bra att göra en regression sittande (det händer ofta när regressionstekniken kommer spontant i ett vanligt terapisamtal).

För att lägga det medvetna och analyserande sinnet åt sidan för en stund så inleds regressionen med cirka 10 minuters avslappning som jag guidar klienten igenom. Fokus ligger oftast på klientens egna andetag, känna igenom kroppens alla delar och mentalt slappna av i musklerna i kroppen. Att släppa taget helt enkelt och öppna upp för det undermedvetnas signaler.

Efter avslappning brukar jag be klienten att föreställa sig en äng eller ett naturskönt område. Vissa ser dessa bilder väldigt tydligt och kan nästintill både känna doften av blommor och känna vinden blåsa i håret. Andra har lite mer diffusa förnimmelser. Alla har vi vårt unika sätt att uppleva minnen och inre bilder, ingenting är varken rätt eller fel, det bara är.

Härifrån blir sedan varje regression unik. Vissa får upp minnen, känslor eller situationer spontant och direkt här på ängen som vi kan gå vidare in i och uppleva och känna in. Andra gånger kan jag behöva ”plantera in” någonting på ängen, ibland ett hus, ibland en hiss, ibland någonting annat. Ett verktyg som sedan brukar leda till det som klienten behöver uppleva och gå igenom just för stunden.

Under en regression kan du närsomhelst avbryta, klia dig på näsan, gråta, skratta eller till och med gå på toa. Efter ett toabesök till exempel så går det bra att fortsätta regressionen, eventuellt kan en kortare avslappning behövas för att komma tillbaka där vi var innan vi avbröt.

En del klienter kan vara oroliga inför vad de kommer möta och uppleva, men det kan vara tryggt att ha med sig att det undermedvetna aldrig serverar mer än du klarar av. Ibland kan känslorna bli väldigt starka i stunden i en regression, men när vi går in och möter känslan och får möjlighet att verkligen känna in den helt och fullt så klingar den ut så småningom och en lättnad brukar sprida sig i kroppen efteråt.

Jag vill också poängtera att en regression inte går ut på att radera minnen, det vi jobbar med är att medvetandegöra och skapa förståelse för våra beteenden. Efteråt brukar tanken på upplevelsen och minnena kännas lite mer avslappnat. Jag använder ofta uttrycket ”bli sams med” våra minnen och få ett bättre förhållningssätt till dem, vilket också leder till att det är lättare att förändra våra mönster och beteenden i nuet.

En regression kan ta väldigt olika lång tid, jag brukar räkna med mellan 30-60 minuter och bokar oftast in 1,5 timma med klienter som vill göra en regression.

REGRESSIONTERAPI – EFTERÅT

Regression är ett kraftfullt verktyg att använda tycker jag, kraftfullt på ett postivit sätt. Ibland kan det ta ett tag att smälta intrycken, ibland känns det som klienten upplevt mer självklart och lättförståeligt, insikterna går in direkt.

Det ingår alltid en stund efter regressionen att prata igenom vad klienten upplevde under regressionen och vad det väcker för tankar. Om regressionen är en del av en terapiprocess så kan vi vid behov prata vidare om regressionen vid nästa terapisamtal och hur klienten burit med sig upplevelsen sen sist. Om det är första gången jag träffar en klient och vi endast gör en regression så brukar jag höra av mig några dagar senare och höra efter hur det känns med lite distans till det hela och om det dykt upp någonting mer i efterhand.

Effekten av en regression kan upplevas väldigt olika. En del som jag har mött och gjort regression på har blivit helt fri från sina tidigare fobier eller fått lättare att hantera känslomässiga situationer, andra märker inte av effekten lika tydligt även om den finns där. Ibland kommer effekten väldigt direkt och ibland kan effekten och insikten komma först flera veckor senare.

Regression är ett otroligt fascinerande verktyg och har betytt väldigt mycket i min egna personlig utveckling och process. Och jag fascineras ofta över vad mina klienter går igenom med hjälp av regressionsterapi. Om du har några frågor så får du väldigt gärna ställa dem till mig, antingen via mail eller här i kommentarerna. 

Blir du nyfiken på mer?

Ta första steget redan idag och boka in 20 minuter gratis samtal med mig så tar vi tillsammans reda på om vi är rätt för varann just nu och om regressionsterapi är någonting för dig!

Gillade du inlägget? Dela det gärna till andra:

Mer från Anna Vildkraft:

gratis-vildkraft

GUIDE

5 gratis tips

Med de här fem tipsen ökar du din förmåga att känna in din kropps signaler = bättre relation till dig själv och starkare gränssättning i ditt liv.

prestation-videoserie

VIDEO

Trestegsmetoden

Här presenteras Vildkrafts trestegsmetod utifrån “det-där-jävla” presterandet i tre videos tillsammans med uppgifter till dig.

Produktbilder i läsplatta (1)

UTMANING

21 dagar

Från tidsbrist till bättre självkänsla på 21 dagar! Metoden som revolutionerat livet för de många som fått ta del av den tidigare.

Mer från Anna Vildkraft:

gratis-vildkraft

GUIDE

5 gratis tips

Med de här fem tipsen ökar du din förmåga att känna in din kropps signaler = bättre relation till dig själv och starkare gränssättning i ditt liv.

prestation-videoserie

VIDEO

Gratis video-serie

I tre delar får du ta del av Vildkrafts tre-stegs-metod. Här presenteras metoden utifrån “det-där-jävla” presterandet i tre videos tillsammans med uppgifter till dig.

Produktbilder i läsplatta (1)

UTMANING

21 dagar utmaning

Från tidsbrist till bättre självkänsla på 21 dagar! Steg-för-steg får du ta del av metoden som revolutionerat livet för de många som fått ta del av den tidigare.

0 0 röster
Inläggets betyg
Prenumerera
Meddela mig vid
guest

6 Kommentarer
Äldst
Nyast Most Voted
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

[…] Under fliken SER-terapi berättar jag mer om terapiformen som jag är utbildad inom och just nu söker jag träningsklienter till reducerat pris! Vanliga frågor jag bruka få är vad regression är för någonting, det har jag berättat mer i inlägget Regression – Hur går det till […]

[…] låter jag dig prova på att möta dina rädslor. Vi kan till exempel möta din rädsla i en regression eller visualisering. I båda metoderna får du inom dig möta dina rädslor och i de flesta fall […]

[…] låter jag dig prova på att möta dina rädslor. Vi kan till exempel möta din rädsla i en regression eller visualisering. I båda metoderna får du inom dig möta dina rädslor och i de flesta fall […]

[…] På sidan ”Förbättra din självkänsla” kan du läsa mer om vad jag erbjuder”! Vanliga frågor jag bruka få är vad regression är för någonting, det har jag berättat mer i inlägget Regression – Hur går det till […]

[…] Känna. Ofta handlar våra beteenden och mönster om en flykt från en smärta som finns i vår kropp. Istället för att våga känna smärtan återupprepar vi mönster och försvarsmekanismer som vi lärt oss från barndomen för att slippa möta den smärtan. För att bli fri från den smärtan behöver vi sluta fly och istället våga bemöta det som finns under våra beteenden. I terapirummet kan vi göra det i ett tryggt format och våga möta smärtan i en visualisering eller regression. […]

[…] På sidan "Förbättra din självkänsla" kan du läsa mer om vad jag erbjuder"! Vanliga frågor jag bruka få är vad regression är för någonting, det har jag berättat mer i inlägget Regression – Hur går det till […]

OM MIG

Som samtalsterapeut & coach hjälper jag dig att hitta mod och tid att möta det som är du, dina känslor och behov.

Anna-Vildkraft
6
0
Vad tänker du? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!x
()
x

Sök på vildkraft.se

Här kan du söka rätt på det du letar efter! Som ett google, fast bara här på vildkraft.se

Om du ändå inte hittar det du letar efter kan du alltid maila anna@vildkraft.se så får du hjälp inom kort!