Slit & slängsamhället – vad innebär det i längden?

Jag blir väldigt ledsen och faktiskt lite rädd när jag ser framför mig på Blocket, Facebook och Tradera hur prylar, prylar och åter prylar försöker säljas för egentligen inga pengar alls. ÄNDÅ verkar sakerna inte bli sålda. Vad händer med sakerna då? Slängs de på soptippen då? För grund-anledningen till att lägga upp annonserna är ju troligtvis att en vill bli av med grejerna.

Mitt liv har förändrats ganska drastigt senaste veckorna, från att leva mitt i Stockholm och ekorrhjulet så har mitt fokus flyttats till ett hus mitt ute i skogen utanför Örebro. Här har mina farföräldrar En bråkdel av mitt projektverkligen inte levt i ett slit&slängsamhälle, snarare tvärtom. Här finns saker sparade ÖVERALLT. Både användbara saker och mindre praktiska saker.

Anledningen till att allting är sparat tror jag beror på att de levde två generationer innan mig. En generation som faktiskt var tvungna att vända och vrida på varenda krona för att få det att gå runt ibland. Att slänga saker var säkert någonting fult, det var bättre att spara och se om prylen behövdes vid ett senare tillfälle. Att sedan kombinera dessa tankar med dagens generations leverne blir lite halvt kaotiskt. Att spara allting och samtidigt köpa nytt…

För mig har det verkligen öppnat upp ögonen för hur vi beter oss idag. Vi köper nytt, nytt, nytt hela Traderatiden! Samtidigt som alla säljsidor svämmar över med saker som några av oss försöker få andra att återbruka. Jag kommer i alla fall försöka tänka en och två gånger innan jag köper nya saker igen, för jag blir mörkrädd över hur priserna sjunker och annonserna ökar på säljsidorna.

Vem är du? Är du en sparare eller en slängare?

Anna - Vildkraft

SER-terapeut & coach som hjälper dig hitta mod & tid att möta det som är du, dina känslor & behov.

Detta inlägg har 5 kommentarer

 1. lotta ellben

  jag är en sparare ,sambon tycker jag sparar på allt för mycket grejer =)
  men oftast kommer det till nytta någon gång…..och du hoppas det går bra med röjningen i kalles hus..finns nog mycket grejjer där . ….hälsningar grannen med hönsen som kanske väcker dej på morronen =)

  1. Beautiful Life

   Men hej & hallå grannen!!
   Vad kul att du hittat hit! Har tänkt att jag ska komma över och hälsa & presentera mig någon dag… Men har bott för länge i stan & lägenhet och blivit ”blyg”. Vill liksom inte störa, haha! Hönsen hör jag ibland på dagtid, men har aldrig blivit störd eller väckt av dem på morgonkvisten faktiskt!

   Ha det bäst så ses vi säkert snart!
   PS. Om du har plats över i nåt förråd så kan vi säkert fylla upp det med nåt skoj härifrån, hihi.

 2. Håller med! Det är verkligen läskigt att det finns så himla mycket prylar som ingen vill ha. Jag älskar att rensa ur och sedan jag gjort det här hemma kommer heller inget nytt in. Det finns så många onödiga grejer som en egentligen inte alls behöver. De skapar ingen lycka – de tar bara plats och energi. Allt en har och äger måste tas om hand, skötas och förvaras. Tänka all tid som kan sparas genom att vi har färre prylar. Och för att inte tala om miljön. Det är ohållbart att omsätta så mycket prylar som det görs i samhället.

  Kram Sofia

  1. Beautiful Life

   Åh, jaa! Det är heelt galet hur mycket som omsätts i vårt samhälle nu. Jag märker också att jag blir påverkad till det negativa utifrån ett miljöperspektiv när jag bor i stan och i lägenhet. Nu när jag är här på landet så tänker jag till mer, sopsorterar allt, komposterar och tänker mer på återbruk och så vidare.

   Borde kanske starta en ”anti-konsumtions-utmaning” i sommar eller höst som går ut på att bli mer medveten inför alla inköp som en gör. Hm! 🙂

   Kram Anna

Lämna ett svar