Jag har oftast väntat in min kreativitet. Hoppats in i det längsta att lusten och kreativiteten ska komma när man behöver göra någonting man måste. Problemet har varit att den inte alltid har dykt upp i tid.
Igår hade jag äran att få vara med på en dag i kreativitetens tecken på Berghs tillsammans med en utav mina kursledare, Hanna Nolin, och mina fina kurskamrater. Igår öppnades också en helt ny värld. Jag kan faktiskt mer eller mindre ta kontroll över min kreativitet. Jag fick med mig en verktygslåda att använda för att underhålla den.
Viktigt att tänka på är att den här texten är min tolkning av dagen och så som jag kommer använda verktygslådan.
Först och främst är det viktigt att skilja kreativitetens stadier åt. Om man för tidigt blandar ihop dem så kommer den där ”lilla rösten” inom oss hindra oss från att tänka fritt och komma på de där riktigt bra idéerna. Samtidigt som den inre ”lilla rösten” är till god hjälp i sista stadiet när vi ska analysera det vi presterat.
Fas 1 – DRÖMMAREN
I första steget måste vi tillåta oss själva att tänka fritt. Det är här vi kommer på idéerna om hur vi ska göra och vilka alternativ vi kan hålla oss till. Det är här vi kan gå upp i ett så kallat ”flow” där både tid och rum försvinner. Tillåt dig själv att låta idéer och tankar flyta fritt och fånga upp dem. Skriv ner dem och låt de andra faserna ta hand om idéerna. Döm inte ut några idéer redan här!
Fas 2 – GENOMFÖRAREN
Det är här vi producerar. En ”just do it”-fas. Idéer att ta av hittar du i Fas 1, sortera och välj ut det bästa från fas 1 och genomför dem!
Fas 3 – ANALYSERAREN
I sista fasen kan vi tillåta oss själva att lyssna på den ”inre rösten”. Gå igenom det du producerat i fas 2, försök se på det med andras ögon. Våga ”kill your darlings”.
---------------
I och med att vi kan förstå dessa faser kan vi också lättare lära oss att skjuta ifrån oss fas två och tre innan vi behöver dem. Inte döma oss själva redan i fas ett. Vi gjorde en målande övning igår som beskriver hur lätt det är att döma ut oss själva, trots att vi inte behöver. Vi arbetade två och två och en i taget i paret fick säga ord till den andra personen, vilka ord som helst. Övningen är väldigt enkelt, du ska alltså säga en massa ord till en annan person. Ändå var vi många som började fundera på vad för ord vi skulle säga och inte. Inklusive mig själv:
– Om jag först sa träd, då vill jag ju inte vara tråkig och säga löv direkt efter. Ändå kläckte jag ur mig trädgård istället och kände mig dum.
Mina egna tankar spelade mig ett spratt och Hanna skrattade.
– Sa jag att ni var tvungna att säga några speciellt utvalda ord? Nej! Jag sa att ni skulle säga vilka ord som helst till varandra.
Ett typexempel på att vi skulle befinna oss i fas ett, men redan direkt förflyttade hjärnan oss till fas tre och vi började döma oss själva i vår spontana kreativitet.
Egentligen är det fas ett som är grunden för allt det andra. Om vi lär oss att hitta fas ett så kommer de andra faserna komma med automatik när fas ett är klar. För att ställa in oss i fas ett-humör så behöver vi ge vår hjärna positiv energi. När hjärnan får positiv energi kan den också tänka mer fritt och inte bara i gamla banor. Till vår hjälp fick vi av Hanna ”Fyra fina fixare”.
Fyra fina fixare
1. Vila
Både för kropp och hjärna. Ibland kanske man inte har möjlighet att gå och sova trots att kroppen behöver sömn. Men vi kan ändå låta hjärnan få vila en liten stund från prestationsångesten och tvånget att komma på någonting kreativt. Blunda, stäng av datorn en liten stund. Ta dig tid att göra någonting annat en liten stund.
2. Motion
Ökar blodcirkulationen och ger hjärnan syre. Om du inte har tid att köra ett träningspass eller en promenad, ställ dig upp och hoppa på stället, vifta lite på armar och ben och skaka på huvudet. Nollställer hjärnan på ett effektivare sätt än vad man kan tro.
3. Näring
Bra hjärnmat är till exempel broccoli, avocado, björnbär och blåbär. Detta är mat som är bra i längden att äta. På kortare sikt och blodsockerfall gäller såklart att vi måste tillåta oss själva att ta en paus. Även om tiden är knapp så köper vi oss tid genom att ta en paus och äta någonting och hjärnan fungerar bättre efteråt.
4. Lust
Lusten är lika viktigt som de tre första tillsammans. Hitta ditt sätt att hitta lusten. Humor är ett jättebra sätt att hitta lusten, skratt gör att hjärnan får positiv energi och känslan av lust ökar.
---------------
Det finns massor av sätt för att ”lura” kroppen och hjärnan in i rätt faser. Utnyttja dina sinnen för att ställa in dig i rätt fas. Många har till exempel olika rum eller platser för de olika faserna. Kanske en mjuk och härlig fåtölj i ett stämningsgivande rum för fas ett och ett mer strikt skrivbord för fas två och tre? Kanske kommer fas ett när du står och diskar och låter tankarna flyga fritt, skynda dig då att skriva ner idéerna så att du kan ta med dig dem vid ett senare tillfälle och in i fas två. Att lyssna på olika typer av musik för att få rätt känsla är också ett tips. Jag har försökt använda mig av klassisk musik när jag ska skriva, men inte använt det konsekvent. Du kan också använda dig av lukter och smaker. En kopp kaffe är ofta förknippat med en stunds lugn och ro, vilket kan gör att din hjärna slappnar av och tillåter dig att tänka fritt.
90 % av tankarna du tänkte igår kommer du också tänka idag. Se till att de tankarna du tänker är positiva. Ju mer positivt du tänker idag, ju mer positivt kommer du tänka imorgon. Skriv ner fem egenskaper som du tycker att du har och vill bli bättre på. Läs dessa fem ord varje kväll innan du somnar. Det tar tre månader att skapa en ny vana, om tre månader kommer du då också känna att du blivit bättre på dessa egenskaper.
Positiva tankar skapar positiv energi. Av positiv energi tar du kontroll över din kreativitet.
Lycka till!
PS. Detta inlägg skrev jag efter 30 minuters löpning i den härliga vårsolen!
Hej Anna!
Åh så bra att du har sammanställt allting. Din lista blev så mycket tydligare än mina slarvigt skrivna stolpar i anteckningsboken. Tack!!
Hälsar Katarina
PS. Kul med era noveller.