fbpx

Vad är egentligen en känsla?

Ett svar som jag ofta möter i terapirummet är "det känns jobbigt". Svaret får jag ofta när jag frågar vad klienten känner just nu eller i en viss situation. Men vad innebär egentligen jobbigt? Jobbigt kan det vara på så många olika plan, det kan till exempel vara fysiskt jobbigt att springa ett intervallpass, det kan vara psykiskt jobbigt att inte bli sedd av sin chef eller att längta efter någon som en inte får träffa. När jag undrar vad en klient känner så är jag ute efter att få en förståelse för klientens känslor, men jag vill framförallt att klienten ska kunna reflektera och se mönster i sina egna känslor och beteenden.

För att förstå och bli medveten kring sina mönster och känslor behöver vi också sätta ord på vad vi känner. Att säga att någonting är jobbigt kan beskriva en situation, men det berättar inte speciellt mycket om känslorna bakom. I framtiden vill jag måla en tavla till mitt terapirum, jag ser framför mig en cirkel uppdelad i tårtbitar där varje känsla är en tårtbit. En slags lärande och upplysande tavla kring vad det finns för ord för våra känslor när jag ställer den där frågan om hur det känns.

För ibland kan det kännas lättare att namnsätta en känsla när vi får några förslag att välja mellan. Hur passar arg in i den här situationen? "Nja, arg känns lite väl hårt" Vad tror du om frustrerad då? "Hmm, ja kanske det, nu kommer vi nog närmare vad det är jag känner. Fast kanske att jag känner mig lite mer irriterad i den här situationen".

Vad är egentligen en känsla?

För att förstå vad som egentligen klassas som en känsla tänkte jag i det här inlägget lista några grundemotioner och vilka ord som vi ofta använder för att variera grundemotionernas nyanser i våra liv.

Rädd

Variationer på rädd: spänd, ängslig, bekymrad, nervös, speedad, orolig, osäker, skräckslagen, "tycker att det är läskigt", "tycker att det är ruskigt"

Arg

Variationer på arg: irriterad, uttråkad, "galen", bitter, upprörd, hatisk, fientlig, destruktiv

Ledsen

Variationer på ledsen: nere, trött, olycklig, deprimerad, glädjelös, övergiven, besviken, dyster, "full av saknad"

Glad

Variationer på glad: tillfredsställd, nöjd, på gott humör, munter, upprymd, entusiastisk, förtjust, ivrig, extatisk, stolt

Skamsen

Variationer på skamsen: generad, rädd, förlägen, pinsam, ångerfull, dum, "känner mig som en idiot"

Källa: D Josefsson/E Linge, 2008, Hemligheten - Från ögonkast till varaktig relation, Natur & Kultur

Hur många grundemotioner finns det?

Enligt Wikipedia om känslor så finns det lite olika teorier kring om det finns grundemotioner eller inte och hur många de är skiljer sig mellan olika psykologer. Allt mellan fem till tretton olika grundemotioner finns det listningar på. I artikeln på Wikipedia så listar de nio olika grundemotioner: intresse/nyfikenhet, glädje/stolthet, förvåning, ilska, rädsla, sorg/ledsenhet, skam, avsky och äckel/avsmak.

Att dessa grundemotioner skulle finnas baseras bland annat på studier av ansiktsuttryck hos olika människor, allt från isolerade naturfolk till små barn. Genom att filma spädbarn med höghastighetskamera har studier visat att spädbarn uppvisar affekter som de inte kan ha någon erfarenhet av (källa Wikipedia om känslor, länk i stycket ovan).

vad-är-egentligen-en-känsla
Att träna kan vara jäkligt jobbigt ibland, men efteråt brukar jag känna mig väldigt nöjd!

Hur ser du på känslor? Är du bra på att uttrycka vad du känner med ord på känslor eller använder du också meningar som "det känns bra" eller "det känns jobbigt"?

Gillade du inlägget? Dela det gärna till andra:

Mer från Anna Vildkraft:

gratis-vildkraft

GUIDE

5 gratis tips

Med de här fem tipsen ökar du din förmåga att känna in din kropps signaler = bättre relation till dig själv och starkare gränssättning i ditt liv.

prestation-videoserie

VIDEO

Trestegsmetoden

Här presenteras Vildkrafts trestegsmetod utifrån “det-där-jävla” presterandet i tre videos tillsammans med uppgifter till dig.

Produktbilder i läsplatta (1)

UTMANING

21 dagar

Från tidsbrist till bättre självkänsla på 21 dagar! Metoden som revolutionerat livet för de många som fått ta del av den tidigare.

Mer från Anna Vildkraft:

gratis-vildkraft

GUIDE

5 gratis tips

Med de här fem tipsen ökar du din förmåga att känna in din kropps signaler = bättre relation till dig själv och starkare gränssättning i ditt liv.

prestation-videoserie

VIDEO

Gratis video-serie

I tre delar får du ta del av Vildkrafts tre-stegs-metod. Här presenteras metoden utifrån “det-där-jävla” presterandet i tre videos tillsammans med uppgifter till dig.

Produktbilder i läsplatta (1)

UTMANING

21 dagar utmaning

Från tidsbrist till bättre självkänsla på 21 dagar! Steg-för-steg får du ta del av metoden som revolutionerat livet för de många som fått ta del av den tidigare.

0 0 röster
Inläggets betyg
Prenumerera
Meddela mig vid
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

OM MIG

Som samtalsterapeut & coach hjälper jag dig att hitta mod och tid att möta det som är du, dina känslor och behov.

Anna-Vildkraft
0
Vad tänker du? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!x
()
x

Sök på vildkraft.se

Här kan du söka rätt på det du letar efter! Som ett google, fast bara här på vildkraft.se

Om du ändå inte hittar det du letar efter kan du alltid maila anna@vildkraft.se så får du hjälp inom kort!