fbpx

Vad är en bra blogg?

Sist ut i temaveckan kring tips att få din blogg att växa är självaste grundstommen. Jag har tidigare i veckan tipsat om hur du förbättrar din ranking på sökmotorerna genom SEO och om att lämna spår hos andra genom kommentarer. Alla inlägg som jag skriver om att skriva blogg hittar du i etiketten: bloggande. Jag tänkte nu avsluta med en ganska grundläggande sak, självaste bloggen och hur den ser ut. Vad är en bra blogg och hur uppfattas din när besökarna väl kommer in till dig?

I det här inlägget är tanken att jag går in på mina högst personliga åsikter om bloggar och vad jag faller för. Kanske kan det ge några tips på hur du kan förbättra hur din blogg uppfattas? Senaste månaderna har jag jobbat en hel del med bloggfeedback, både gett och fått, och det är otroligt lärorikt att surfa runt hos andra och konkret fundera på vad en snappar upp och gillar. Det har lärt mig mycket kring hur jag själv vill att min blogg ska uppfattas. Allt det här är en ganska klurig balansgång: det är en fördel om bloggen gillas av andra eftersom det är andra som läser din blogg, samtidigt som du som bloggare ska kunna stå för och gilla det din blogg signalerar och innehåller.

Bloggens första intryck

Vad är det första jag ser? Vart någonstans ska jag ta vägen? En startsida på bloggen/din hemsida är ofta jättebra, om det finns tydliga ingångar att ta sig vidare på. Ibland är det inte alltid jag förstår att det är en startsida jag har landat på, speciellt om startsidan levererar flertalet inlägg som går att klicka sig vidare på. Då kan jag lätt missuppfatta och tro att jag kommit till själva bloggflödet.

Fundera gärna på vad syftet med din startsida är och se om det är det du signalerar. Syfte med min startsida är till exempel att signalera att jag inte bara har en blogg, utan jag driver ett företag med fler tjänster än bara bloggen. Andra exempel kan vara resebloggar som gärna vill visa upp populära reseberättelser eller liknande. Mitt tips: se till att besökaren på ett tydligt och enkelt sätt kan ta sig vidare till bloggflödet om det inte ligger på startsidan.

Idag får vi ständigt nya intryck från olika håll, har du koll på vilka intryck en besökare får hos dig? Bild: Pixabay

Testa själv att försöka se objektivt på det första som möter besökaren på din blogg. Finns det en tydlighet vart du vill att besökaren ska ta vägen? Antagligen hittar du själv på din blogg som i ditt eget hem, men försök behålla de objektiva glasögonen på, eller ta hjälp av någon som inte brukar besöka din blogg.

Bloggens header

Jag ser gärna att jag får en första känsla av vad bloggen handlar om genom att titta på headern. Är det du som välkomnar mig? Eller vad ger headern för känsla? Finns det någon slogan/värdeord som möter mig i den? Var stolt över din header, nöj dig inte med något halvdant för detta är ett otroligt viktigt första intryck tycker jag!

Vem är du som bloggar?

Som ny besökare på en blogg så letar jag ofta efter en ”Om mig”-sida. Jag tycker det är svårt att få en överblick av bloggen, eller snarare bloggaren, genom att bara läsa ett inläggsflöde. Beroende på vad bloggen handlar om så kan det ta ganska lång tid i flödesläsningen innan jag förstår vem som skriver bloggen och vem denne är. Därför har jag tagit som vana att spana in Om mig det första jag gör på en ny blogg.

Av egen erfarenhet, och vad jag hört från andra, så är det många som tycker det är svårt att skriva om sig själva på en Om mig-sida. Mitt råd är att verkligen ta dig tiden att skriva en bra Om mig-sida. Om du vill ha inspiration så rekommenderar jag varmt Louise Stignells inlägg "Så skriver du en fenomenal 'Om mig'-sida". Det inlägget har inspirerat mig mycket.

Kort sagt: hitta vad som är speciellt med dig, varför ska jag läsa din blogg? Vad är det som gör att jag kan connecta med just dig? Samla det i din "Om mig"-sida. Och skyll nu inte på att ”vem är jag, jag är väl ingen speciell”, vi är ALLA speciella och UNIKA varelser, hitta det som gör dig och din blogg lite extra värt att följa!

Vad jag gillar i blogginlägg

  • Jag ser gärna att dina bilder är vackra att titta på, halvdassiga mörka bilder där det knappt syns vad de föreställer är svårt att falla för. Jag kräver absolut inte att alla dina bilder ska vara på en professionell fotografnivå, men lär dig lite basic kring hur bra ljus förbättrar bilder och så vidare. Det finns mycket gratis att läsa om detta på nätet och det går också att hitta bra webkurser till ganska billig peng. Den dyraste kamerautrustningen ger inte automatiskt de bästa resultaten, du kommer långt genom att lära dig lite grundläggande tricks! Personligen lägger jag ner ganska mycket tid på texten i varje inlägg som jag skriver så jag har i dagsläget inte lagt ner alltför mycket tid på bilder och redigering av dem, men jobbar mycket just nu på att skaffa kunskap kring att skapa en mer personlig stil kring bilder och redigering.
  • För mig är det viktigt att det är ett helt okej skriftspråk i inläggen och att grammatiken sitter någorlunda bra. Det kanske kan tyckas hårt, men min åsikt är att om du har svårt för skriftspråket så behöver du antingen lära dig att bli bättre, eller också kanske du bör fundera på om det finns andra sociala medier som passar bättre, Youtube kanske om du tycker det är lättare att uttrycka dig i tal? Bloggen är ett skriftligt redskap och för att jag ska falla för din blogg så bör du kunna uttrycka dig någorlunda okej i skrift!
  • Jag gillar små intressanta bildtexter till bilderna i ett inlägg! En allmän bild livas till exempel upp väldigt mycket med en intressant eller rolig bildtext!
  • Ett bra flöde i inläggen gör att jag läser vidare. Ett inlägg som bara innehåller text staplad på varandra blir lätt ointressant att läsa. ”Först gick jag till tandläkaren. Jag hade hål i en tand. Sen satte jag mig på ett fik med mina bloggkompisar. Vi hade trevligt och åt en god lunch. Nu ska jag slappa resten av dagen.”
  • Jag må vara lite arbetsskadad som samtalsterapeut och gillar mer än bara väderprat och annat kallprat. Eller ja, jag har nog valt det yrket för att jag är en person som dras till människor med mer än bara yta. Om du har en livstilsblogg, som det brukar kallas, så behöver den handla om någonting mer för att jag ska falla för den. Vad har du för intressen? Vad upplever du för känslor på en dag? Vad är din drivkraft? Någonting mer än bara en redovisning av vad du gör om dagarna. Du behöver skapa dig din personliga inriktning, din nisch för att sticka ut helt enkelt. För mer tips på nisch, läs mer på Influencers of Sweden i inlägget "Så nischar du dina kanaler".
Om du lär dig enkla tips och tricks kring fotograferande så går det att få till bra bilder med en mobilkamera också! Bild: Pixabay

Saker jag inte gillar

  • Jag tycker inte om ett bloggflöde som visar en sammanfattning av dina inlägg. Jag är helt enkelt för lat för att klicka mig vidare in i ett inlägg och läsa vidare. När jag läser ett bloggflöde så uppskattar jag att jag själv får skumma igenom eller lusläsa inlägg och har helt enkelt vant mig vid ett flöde där hela inläggen syns på en gång. För att jag ska bemöda mig med att klicka vidare från en sammanfattning så krävs det att sammanfattningen verkligen fångar mitt intresse, annars scrollar jag vidare till nästa. Detta gäller både på själva bloggen, men också i till exempel Bloglovin, eller Feedly.
  • Om din blogg hela tiden innehåller cliffhangers eller typ hemligheter som ska bli avslöjade nästa vecka eller längre fram så brukar jag tröttna. Det blir så uppenbart att du skriver så för att väcka intresse och att jag ska hänga mig kvar i din blogg i framtiden. Not my kind of tea.
  • Den här punkten hänger lite grann ihop med den ovan, ibland kan jag uppleva blogginlägg, tro det eller ej, alldeles för välskrivna. Det syns extremt tydligt att de är skrivna för att sökmotoroptimera. Inläggsrubriker som är skrivna för att locka in läsare och sedan upplever jag det som att inlägget egentligen inte innehåller det rubriken lovar. Inlägget är välskrivet, men innehåller egentligen bara ”rätt” ord för SEO och att väcka intresse. För mig blir det som löpsedlarna på kvällstidningarna, mycket väsen för egentligen ingenting. Elin på Teknifik pratar lite om det i sitt klipp "Fem tips för bättre filmer till Youtube", att en uppseendeväckande rubrik inte alltid är så bra om klippet (inlägget) sedan inte håller vad rubriken lovar.
  • Någonstans är hela bloggandet en enda stor balansgång på så många olika sätt tycker jag! Och vad en tycker om och inte är ju extremt personligt. Det är lite skrattretande när jag tänker på den här sista punkten för den var svår att formulera ner, men den handlar i grund och botten om att vara äkta och genuin tror jag. Jag har svårt att tycka om bloggar som ALLTID är otroligt positiva, det finns liksom aldrig tillstymmelse av någonting mindre bra. Precis på samma sätt väljer jag bort bloggar där allting ALLTID är skit. Balans som sagt… var vi nu hittar det i en bra avvägning, haha!

Smak kan vara väldigt personlig, du kanske inte alls går igång på samma saker som jag? Bild: Pixabay

Min filosofi

Det finns ingenting som heter den perfekta bloggen. Även bloggar som jag älskar innehåller mindre bra inlägg. Grundprincipen bör ändå vara att du som bloggare får ut någonting av det arbetet som du lägger ner och gillar att göra det du gör. Om ett inlägg hos en favoritbloggare känns ointressant så lusläser jag helt enkelt inte just det inlägget.

Om jag får tips om en ny blogg så kan jag alltid testa att följa bloggen ett tag, om jag inte gillar den så slutar jag läsa den. Nu när jag tänker på det så kan jag helt klart bli bättre på att då och då rensa i min följ-lista istället för att scrolla förbi inlägg från bloggar jag tröttnat på eller inte känner ger mig något i mitt RSS-flöde.

Att tycka om en blogg eller inte är högst personligt. Jag tar gärna emot feedback på det jag producerar och hur min hemsida uppfattas, men innan jag gör ändringar baserat på feedback:en så låter jag det gå ett varv i mig själv och känner efter om jag tycker samma sak. Jag gör aldrig (oftast) saker bara för att någon annan säger att "det här är rätt, gör så".

Tips på bloggar som passar in i min personliga smak

Bossbloggen

Clara bloggar om ledarskap och har som slogan "Utvecklar morgondagens ledare". Bra blandning mellan ledarskap, intervjuer och personligt om Clara. Ni har tidigare kunnat läsa om Clara i gästinlägget "Länkkärlek 12 - Bossbloggen" här hos mig.

Vegokäk

Vegokäk drivs av Annie och beskriver sidan som "En blogg om lättlagad vegetarisk mat". Jag tycker Annie har en skön inställning till mat och matlagande och du får ibland följa med bakom kulisserna, vilket jag gillar! Bakom kulisserna får ni ofta följa med om ni följer Vegokak på Instagram och kollar in hennes Insta Stories.

Teknifik

"En kreativ teknikblogg för ett roligare digitalt liv" och drivs av Elin. Elins inlägg inspirerar mig till nya digitala möjligheter och du får även lära känna personen bakom bloggen lite då och då!

Louise Stigell

Louise har två bloggar, varav den ena inte längre uppdateras. Lugn och fin är en blogg om bloggande, kreativitet och digitalt entrepenörskap. Även om bloggen inte uppdateras längre så finns det mycket matnyttigt och intressant att hitta i hennes arkiv! Louise bloggar numera bara på Oh so sensitive som jag också gillar!

Made by Mary

Maria har en intressant historia och bakgrund som du kan läsa mer om på hennes Om mig-sida. På hennes blogg hittar du mycket fina bilder, recept och även bra andra tips. Marias nyaste kategori hälsa är en kategori som jag ser mycket fram emot att läsa mer i!

Jonna Jinton

Jonna, Jonna, Jonna! En stor inspirationskälla kring att bo på landet och följa sina drömmar! Mer om mina tankar kring Jonna kan du läsa i mitt första länkkärleks inlägg: "Länkkärlek 1 - en kärleksförklaring i cyberspace".

 

Vad tycker du är en bra blogg? Dela gärna med dig av din egen bloggadress! Kanske vill du att jag kikar förbi och ger dig mina personlig åsikter om just din blogg?

Gillade du inlägget? Dela det gärna till andra:

Mer från Anna Vildkraft:

gratis-vildkraft

GUIDE

5 gratis tips

Med de här fem tipsen ökar du din förmåga att känna in din kropps signaler = bättre relation till dig själv och starkare gränssättning i ditt liv.

prestation-videoserie

VIDEO

Trestegsmetoden

Här presenteras Vildkrafts trestegsmetod utifrån “det-där-jävla” presterandet i tre videos tillsammans med uppgifter till dig.

Produktbilder i läsplatta (1)

UTMANING

21 dagar

Från tidsbrist till bättre självkänsla på 21 dagar! Metoden som revolutionerat livet för de många som fått ta del av den tidigare.

Mer från Anna Vildkraft:

gratis-vildkraft

GUIDE

5 gratis tips

Med de här fem tipsen ökar du din förmåga att känna in din kropps signaler = bättre relation till dig själv och starkare gränssättning i ditt liv.

prestation-videoserie

VIDEO

Gratis video-serie

I tre delar får du ta del av Vildkrafts tre-stegs-metod. Här presenteras metoden utifrån “det-där-jävla” presterandet i tre videos tillsammans med uppgifter till dig.

Produktbilder i läsplatta (1)

UTMANING

21 dagar utmaning

Från tidsbrist till bättre självkänsla på 21 dagar! Steg-för-steg får du ta del av metoden som revolutionerat livet för de många som fått ta del av den tidigare.

0 0 röster
Inläggets betyg
Prenumerera
Meddela mig vid
guest

1 Kommentar
Äldst
Nyast Most Voted
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Paulina Gunnardo

Återigen ett bra inlägg! 🙂 Tumme upp! Intressant med dina teman!

OM MIG

Som samtalsterapeut & coach hjälper jag dig att hitta mod och tid att möta det som är du, dina känslor och behov.

Anna-Vildkraft
1
0
Vad tänker du? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!x
()
x

Sök på vildkraft.se

Här kan du söka rätt på det du letar efter! Som ett google, fast bara här på vildkraft.se

Om du ändå inte hittar det du letar efter kan du alltid maila anna@vildkraft.se så får du hjälp inom kort!