Vad är egentligen frihet?

Kan frihet innebära en sommarkväll med båt på Vättern?

Varje vecka Skype:ar jag en timma tillsammans med Clara och Erika. Det vi gör är att vi hjälper varandra att veckoplanera och rent praktiskt innebär det att vi berättar om veckan som har gått och vad vi ska göra i veckan som kommer. När vi fastnar och prokrastinerar med våra uppgifter i veckan kan vi också hjälpa varandra att komma vidare och förbi det som gjort att vi fastnat. Alla borde ha en supportgrupp liknande denna! Haha! Love it!

Idag kom vi in på begreppet frihet. Jag har länge, hela livet (?), känt att frihet har stor betydelse i mitt liv. Att ha friheten att planera min dag själv och inte vara fastkedjad i någon form av ekorrhjul. Frihet har känts så pass viktig att jag märker att jag till och med har svårt att boka upp min tid, så svårt att jag nästintill undvikit att boka in klienter. För om jag bokar in klienter så låser jag upp min tid och vad händer då med min frihet? Helt klart ett moment 22 för någon som vill arbeta mer med terapisamtal och utveckla sitt företag…

Idag berättade Erika att hon också haft en viss kärlek till frihetsbegreppet, men när hon gjorde en resa inom ordet så insåg hon en ganska avgörande sak:

– Jag trodde att jag ville ha friheten, men insåg att jag egentligen älskar att jobba och inte gör något mer med friheten än att längta efter att jobba.

Det här fick mig att fundera ännu ett varv på frihetsbegreppet. Vad är egentligen frihet?

steam-hotell

Är frihet att kunna boka en hotellnatt med sjöutsikt tillsammans med en bästa vän?

Om jag sjunker in lite mer i begreppet frihet för mig så innebär det nog att kunna göra det jag tycker om och det som gör mig glad. Ibland kan det också betyda att få göra det när jag känner för det, inte bara när det står att jag får göra det i almanackan.

Men vad innebär frihet i praktiken?

Många gånger har frihet i praktiken inneburit för mig att jag har hållit almanackan obokad ifall jag får lust att göra någonting. Som om frihet måste innebära att almanackan är tom… När sedan den obokade lördagkvällen kommer har jag lust att göra saker. Även här har det uppstått ett moment 22 ett antal gånger. Ingenting är inbokat och jag upptäcker att jag inte har någon att göra det jag har lust med eftersom de jag känner redan är uppbokade med andra saker (eller egentligen gissar jag att de är uppbokade, det är inte så ofta jag ens har frågat för att jag tror att alla är uppbokade en lördagkväll).

Den här situationen har uppstått både en och två gånger i mitt liv och har ju då faktiskt inneburit att jag inte gjort någonting alls med min så kallade frihet.

Just den här problematiken fick mig idag att fundera ett extra varv på frihet.

Kanske är den här längtan efter frihet en gammal revolt inom mig? Från den tiden då dagarna var fyllda med ”måsten” och inte fylldes av det jag främst VILL göra.

glass-sommar

Är frihet att äta glass i sommarvärmen?

För vad händer om jag fyller mina dagar från början med allt det där jag har lust att göra? Försvinner då behovet av friheten så som jag tolkade innebörden av frihet tidigare?

Vad är egentligen frihet? Kanske handlar det ”bara” om att skapa livet så som jag vill leva det oavsett om almanackan är full eller tom?

frihet-njuta

Kanske är frihet att helt enkelt njuta av livet?

Vad är egentligen frihet för dig? Dela gärna med dig!

Anna - Vildkraft

SER-terapeut & coach som hjälper dig hitta mod & tid att möta det som är du, dina känslor & behov.

Lämna ett svar