Bantningshets och att räkna kalorier

Häromdagen snubblade jag över lite kommentarer och tankar kring hur mycket viktnedgångshets och bantningstips det finns runt om på bloggar (och naturligtvis andra ställen också, men just nu tänkte jag hålla fokus på just bloggarna). Tankar gick bland annat kring att vilja läsa bloggar som ger inspiration utan att bantningshetsa. I dessa tankar fanns det också en frågeställning kring varför det måste stå antal kalorier efter ett recept, vilket fick mig att fundera vilka signaler jag sänder ut med min blogg.

Jag har ju väldigt nyligen börjat skriva in näringsvärden efter vissa av mina recept. Min tanke med detta har varit att försöka sprida goda och enkla kostråd baserade på de nordiska näringsrekommendationerna. Min tanke har inte varit att späda på ytterligare i en värld full av kroppshets och bantningshysteri. Ju mer jag tänker på det ju mer inser jag att jag kanske inte vill fortsätta med att skriva ut näringsvärdena längre, med tanke på vad det kan skicka för signaler oavsett vad mitt egentliga syfte är.

Personligen läser jag ganska mycket näringsdeklarationer när jag handlar. Mitt syfte då är att undvika det ”dolda sockret” och få kunskap kring vad det är jag stoppar i mig. Ju mer jag lär mig om kost, ju mer planerar jag för att få i mig en bra och balanserad kost. För att till exempel få veta skillnaden mellan olika likvärdiga produkter och kunna ta ett beslut kring vilken jag vill välja så behöver jag ibland lusläsa näringsdeklarationer och där ingår ju också kalorivärdena.

bantningshets-räkna-kalorier

I en balanserad kost finns det utrymme för det mesta i måttliga mängder.

Mitt huvudsyfte när jag intresserar mig för näringsvärden och näringsdeklarationer är inte att gå ner i vikt. Mitt huvudsyfte är att få till en bra balans i kosten som jag i slutändan blir piggare av och mår bra av i både kropp och själ. Jag hoppas någonstans att det ska lysa igenom även i bloggen, men jag är osäker på om det gör det när jag skriver ut näringsvärden efter några av mina recept. Därför vänder jag mig till dig nu:

Vad är dina tankar kring bantningshets och att räkna kalorier? Vad sänder jag för signaler till dig med mina näringsberäkningar?

Detta inlägg har 3 kommentarer

  1. Jag personligen tror typ stenhårt på variation och tallriksmodellen, typ. Att inte snöa in på enskilda rätter/råvaror och att göra så mycket som möjligt själv och äta få halvfabrikat. Tycker typ att dessa kostråd är de vettigaste som finns: http://traningslara.se/varldens-basta-nationella-kostrad/. Vad gäller bloggar etc så drar jag faktiskt öronen åt mig när folk benämner mat som ”kost”. Tycker det låter osunt när man pratar på individnivå, en annan sak på gruppnivå. Det är min personliga åsikt! 😉

    1. Beautiful Life

      Tack för din kommentar Mia! Jag kan bara hålla med om det och gillar också Brasiliens kostråd! 😀
      Det där med kost har jag inte tänkt så mycket på på individnivå kontra gruppnivå 🙂 Spontant tror jag att jag ser kost som planeringsordet och mat som det jag äter!

  2. Vad bra att du tänker på det här! Det uppskattas stort att du ens reflekterar över det. Jag personligen tycker ju att det är alldeles för mycket bantnings och ”hälso”hets där ute. Så för mig blir det helt klart att rösta för att skippa kalorierna i text! <3

Lämna ett svar