Igår fick jag för mig att jag ville göra någonting med äpplen, men jag ville inte ha något sött fikabröd. Googlade runt lite på nyttig äppelkaka och nyttigt äppelbröd innan jag tillslut fick inspiration till att röra ihop en blandning av olika recept och eget skafferi. Det blev en riktigt god och saftig kvällsmacka (och frukost idag) som resultat! Smakade mums med smör, ost och hemmagjord smörgåsgurka på!
Nyttigt äppelbröd
1 limpa
3 dl havregryn
5 dl grahamsmjöl
2 tsk bikarbonat
2 msk chiafrön
1 dl solroskärnor
1-2 msk kardemumma
1-2 msk kanel
1 tsk salt
4 äpplen
3 msk äppelmos
2,5 dl mjölk (jag använde mandelmjölk)
2,5 dl yoghurt/fil (jag använde havregurt)
Blanda ihop alla torra ingredienser. Riv äpplena på den grova sidan av rivjärnet, tillsätt det i bunken med torra ingredienserna. Tillsätt äppelmos, mjölk och yoghurt/fil och blanda ihop till en smet. Den kommer bli relativt kladdig. Lägg bakplåtspapper i en avlång brödform och häll i smeten i formen. Grädda i 225 grader i ca 45-60 min. Håll lite koll så den inte blir bränd. Eventuellt kan du behöva ta ur brödet ur formen och grädda 5-10 min utan form då brödet blir ganska fuktigt och kanske inte riktigt känns genomgräddat. Jag lät brödet stå kvar en stund i ugnen efter att jag stängt av värmen för att torka ur ytterligare lite grann.
Näringvärde / 100 g:
(tänk på att denna näringsberäkning ligger per 100 g, inte per portion eftersom det beror på hur stora/tjocka skivor du skär av brödet!)
Energi kcal: 170 kcal
Protein: 5,8 g
Fett: 4,4 g
Kolhydrater: 24,5 g
Fibrer: 4,3 g
Järn: 1,9 mg
Vitamin C: 1,3 mg
Vitamin D: 0,2 mikrog
[…] bloggar om Att bryta sina mönster och skapa en ny vana, Nyttigt äppelbröd och tipsar om att lunchlådan inte behöver vara så […]