Den gröna gräsmattan

På perrongen idag gick jag med stadiga steg mot rulltrappan. Plötsligt korsade en man min väg och jag fick hastigt kasta mig åt sidan. Av någon anledning hade han ingen aning om att det var just min väg han korsat och såg inte ens att vi var en mikrosekund ifrån att faktiskt krocka. Om inte jag varit uppmärksam och reagerat så hade vi dunsat ihop där mitt på perrongen på Gullmarsplan fredagen den 13 september 2013.

Då slog det mig, hur mycket händer bakom våra ryggar som vi inte har en aning om? Hur många gånger har jag själv varit nära att krocka med någon eller någonting utan att ens vara medveten om det? Nu handlade det om två personer som går i maklig takt så det är ju inte en livsavgörande krock direkt, men både du och jag kanske överlevt värre saker än så, utan att vara medveten om hur nära det skulle kunna ha varit.

Nu blir detta exempel väldigt praktiskt och tydligt, det som händer bakom våra ryggar kan ju vara betydligt mer teoretiskt. Jag tror det mesta som händer bakom våra ryggar är till majoriteten positiva saker, men jag tror också att vi inbillar oss att det mesta som sägs eller görs är negativt. Naturligtvis beror ju allt detta på hur vi är som personer. Tycker du att glaset är halvtomt eller halvfullt?

När vi inte vet, och antagligen inte kommer att få reda på, den riktiga sanningen tycker jag det är viktigt att skapa sig sin egen sanning av det. Kanske kan låta konstigt, men en egen sanning är väl bättre än ingen sanning? Ska vi skapa oss en egen sanning så är det viktigt att skapa en positiv sanning. För om du troligtvis aldrig kommer få veta den riktiga sanningen, varför försöka intala dig själv att sanningen är negativ?

Idag skapade jag min sanning, min upplevelse av livet. Jag träffade otroligt trevliga människor som underlättade min fredagskväll. Säljaren på Åhlens slog in ett väldigt fint paket till mig när jag handlade, hon på H&M hade en trevlig dialog kring det jag betalade för, han i kassan på Systembolaget var borta några minuter och presenterade sedan två olika viner istället för att bara ta första bästa när jag frågade efter ett gott rött vin. Han på sushirestaurangen erbjöd mig någonting att dricka medan jag väntade på take-away och önskade mig trevlig helg två gånger innan jag gick. På bussen hem hjälpte en person mig när jag tappade en av påsarna jag bar på. Innan allt detta fick jag världens bästa sms av en nära vän. Någonstans däremellan så var jag uppmärksam och agerade snabbt så jag slapp krocka med en medmänniska på perrongen. Allt det här är saker som hände framför mina ögon, inte bakom min rygg. Men om du är ouppmärksam på vad livet erbjuder så skulle dessa händelser lika gärna kunna vara saker som du inte uppfattade och sakerna skulle bli till saker som händer bakom din rygg.

Om gräset ser grönare ut på andra sidan så är första steget att börja bry sig om sitt eget gräs. Om gräset fortfarande är grönare på andra sidan kanske du behöver tänka över din situation och skaffa dig ny gräsmatta. Jag kunde ha rasat ihop idag klockan 16.00, låtit tårarna rusa nerför mina kinder och tycka synd om mig själv och allt elände som hänt den senaste tiden. Istället såg jag vad som faktiskt finns kvar och såg till att mitt gräs minsann inte är mindre grönt än någon annans.

Lämna ett svar