fbpx

Gotland 2022 – Etapp 1

Nu var det dags för semesterns andra lite längre resa med husvagnen. Vi inledde semestern med en resa till västkusten, där även katten Alfons fick följa med. Denna resa bar av mot Gotland och vi hade efter många om och men beslutat oss för att inte ta med honom eftersom det även innebär en tre timmar lång färjetur.

Dag 1 – Avresa mot Västervik

Denna gång bokade vi färjan till Gotland via Västervik. Så vi påbörjade resan dagen innan färjan skulle avgå och startade från sommarstugan som ligger utanför Askersund.

Längs vägen gjorde vi bland annat ett vackert stopp vid Vreta Kloster kyrka. Där var det väldigt fint och jag hoppas att vi stannar till där fler gånger och kanske provar deras fik (som denna gång var stängt).

Vi åt middag längs vägen, värmde lite soppa i husvagnen och kom fram relativt sent på kvällen till Västervik. Vi parkerade på en parkering där det inte stod något om förbud mot parkering nattetid och gick en sväng in mot centrum och tog en öl på Pinchos.

Vreta-kloster-kyrka
Vreta kloster kyrka strax utanför Linköping.
Vreta-Kloster-kyrka-cafe
En av byggnaderna mittemot caféet.
Vreta-kloster
Det är något visst med sol och öppna vidder!
Klosterbyggnad-ruin
Ruiner från klosterbyggnaden och vackra klätterväxter!

Dag 2 – Visby & Ekstakusten

Vår färja över till Visby gick vid 9.15. Tidigare har vi alltid åkt färjan från Nynäshamn, men var väldigt smidigt att ta den från Västervik istället. Både närmare från stugan och betydligt mindre folk på den här färjan. Nynäs känns nästan uppbyggt runt färjeterminalen, medan i Västervik märks det knappt att de har färjeterminal.

Enda lilla överraskningen var att färjan är relativt liten och har bara insläpp/utsläpp av fordon i aktern. Det innebär att bilar som är lägre än två meter åker i en rundbana i färjan. Medan vi som har ett fordon som är högre än så behöver backa av färjan. Tur att vi hunnit åka lite husvagn och övat på det här med backandet, haha! (Läs att G har vant sig vid backandet…)

Väl ute från färjan gjorde vi några korta ärenden i Visby. Besökte systemet, åt lunch och fixade lite bröd från Själsö bageri. Vi lyckades också springa på Erika (reachyourgoal.se) och hennes syster som lyckats boka Gotland samtidigt som oss!

Sedan blev det raka spåret ner till Klintehamn för att fixa vår favoritmat på Gotland, rökta räkor! Och sedan var det dags att leta på vår favorit p-plats på Ekstakusten.

Vi brukar övernatta på en mysig p-plats i naturreservatet på Ekstakusten med fantastisk utsikt mot havet och Karlsöarna.

Vägen genom Eksta-kusten är sååå fantastisk. Känns nästan som att åka ut mot Key West i Florida.

Svårt att med bilder återge känslan, men här kommer ett försök:

eksta-gotland
Underbar vy att vila ögonen på!
Husvagn-tab
Favoritplatsen! Lagom nära havet för att bli vaggad till sömns av vågornas brus!

Dag 3 – Nisseviken, Kettelviken & mer rökta räkor

När vi vaknade på lördagen var det lite sämre väder. Det hade regnat under natten och förmiddagen var blåsig och molnig. Vi var uppe och åt frukost efter 10 timmars sömn (!!!), sen gick vi och lade oss igen och somnade om, haha! Efter frukostsovningen hade vädret faktiskt klarnat upp och solen kommit fram igen.

Vi packade ihop oss och förberedde oss för att förflytta oss ännu längre söderut på Gotland.

Strax efter Ekstakusten är det en kvinna som har startat ett litet café som vi såklart stannade till på. Vi kan ju inte missa ett café så nära vår favoritkust!

Trött-anna
Ganska målande bild för förmiddagens mood på Ekstakusten!
Kaffibodi-eksta
Hur mysigt litet ställe? Kaffibodi på Eksta.

Nästa mål för dagen var att ta oss till Nisseviken där G:s dotter skulle tillbringa eftermiddagen med sin andra familj. Många ”kändisar” på Gotland samtidigt i år!! Vi hade kvar av gårdagens räkor och hann äta upp dem till lunch på stranden (nästan) innan de dök upp.

Badtemperaturen mätte runt 21 grader i vattnet och det var ganska mycket folk i farten på stranden och badbryggan.

rökta-räkor
De omtalade rökta räkorna!!!

Sovplats för natten hade vi bestämt skulle vara Kettelviken. Vi har tidigare år gjort ett försök att sova där, men då skrämde nattlig åska iväg oss längre in mot land då en står ganska oskyddad på den platsen.

Innan vi var redo att slå läger för natten ville vi såklart fylla på vårt nu sinande lager av rökta räkor igen, haha! Eftersom vi passerade Burgsvik på vägen passade vi på att inhandla dem på rökeriet där.

Kettelviken ligger strax norr om Hoburg och är magisk vacker med sina kullar. Jag tänker typ på Sagan om ringen-miljöer. Typ där hobbitarna bor!

Även här var ”vår” plats ledig och vi kunde parkera med husvagnen med ny havsvy.

På vägen dit såg vi en grillplats så vi bestämde oss för att grilla kvällens korv med bröd en bit bort.

När vi lagt oss för att sova på kvällen hörde vi återigen åska. What the fuck!? Går det troll i det här? Jag öpppnade upp Blixtvakt-appen och där såg vi att det bara var en liten åska några kilometer bort som härjade. Så denna gång vågade vi stå kvar!

Grilla-korv-picknick
Picknick-korgen är packad för kvällens grillning!
Lamm-gotland
Vi fick även sällskap av lite nyfikna lamm! (Jaaa, eftersom vi var på Gotland får vi väl kalla även fullvuxna lamm för lamm 😀 )

Dag 4 – Vandring på Husryggs naturreservat, Austre strand och Herta

Idag ville vi såklart passa på att vandra lite bland kullarna i området. Området heter Husryggs naturreservat. Det är ingen längre vandring och när en väl är uppe på kullen är det ”plan” mark med härlig utsikt. Konstigt nog triggar just de här kullarna inte min höjdskräck, vilket såklart är skönt!

Jag rekommenderar verkligen att ta en sväng hit, mycket roligare än ”turistfällan” Hoburgsgubben som knappt ser ut som en gubbe.

Husryggs-naturreservat
Häftig natur va?!
Husryggs-naturreservat-vandring
Vyn åt andra hållet.
Husryggs-naturreservat
Bilarna är såååå små därnere!

Nästa övernattning hade vi inte riktigt klart för oss vart den skulle bli. Men vi fortsatte åka längs kusten söderut och fortsätta lite uppåt på östra kusten på Gotland. Första stoppet blev vid Austre strand.

Austre är en jättefin sandstrand och vi blev först lite förvånade över att det var så lite folk där. Vi kunde utan problem parkera husvagnen på parkeringen och på stranden var det ytterst få besökare.

Först funderade vi på om det var någon form av badförbud på grund av undervattensströmmar eller liknande. Men när vi gick ner till vattnet och skulle ta temperaturen förstod vi varför. Det var 12 grader i vattnet!!!

Fascinerande att det kan skilja så många grader på bara några mils avstånd och ”samma” hav!

Men vi lyckades i alla fall doppa oss en sväng i det svalkande havet och konstaterade att ett bra tips för att slippa överbefolkade stränder är alltså att kolla badtemperaturer innan en bestämmer strand och välja den med kallast vatten för dagen.

Dagens lunch blev förstås de rökta räkorna från rökeriet i Burgsvik. Vi åt dem i Vändburg, norr om Holmhällar. I Vändburg har vi tidigare år sovit en natt, men i år tänkte vi att vi hoppar det och letar på en sovplats lite längre norrut.

Först stannade vi till i Ronehamn med mål att sova middag en liten sväng. Där hittade vi en mysig liten camping precis vid havet och intill ett naturreservat. Men där fanns bara en plats kvar utan el och då kände vi att vi lika gärna kan fortsätta fricampandet.

Men vi blev ändå lite sugna på att sova en natt på en camping eller ställplats och få fylla på med el i husvagn och mobiler, plus tillgång till dusch, toalett och diskmöjligheter. Så när vi åkte förbi Herta och såg en liten husvagnsskylt svängde vi in!

Det visade sig vara ytterligare en mysig liten camping som drevs av en förening där många säsongscampar och de hade bara ett fåtal platser lediga för tillfälliga gäster. Vi slog till och tyckte vi fick bästa platsen ytterst på campingen och havsutsikt (även om jag kan förstå att säsongscamparna inte vill bo precis intill den lilla vägkorsningen där hela sommaren).

Hamburgare-camping
Liiite får en ju variera kosten, kan ju inte leva på baaara rökta räkor!?
Diska-camping
När en brukar fricampar blir det helt plötsligt superlyxigt att kunna diska såhär på en vanlig camping!
Kväll-fullmåne-herta
Vår utsikt! Och månen blev fullare och fullare för varje natt på Gotland!

Dag 5 – Träffa gotlänningarna

När jag vaknade på campingen i Herta på måndagen låg jag länge och fantiserade om det härliga vattnet nere vid badbryggan som vi varit nere och kollat på kvällen innan. Vi tog oss ner innan frukost och tog ett litet morgondopp. Superhärligt! Även om det bara var 14 grader i vattnet, haha! Men det var faktiskt ganska stor skillnad från gårdagens 12 grader i Austre. Fötterna blev inte isklumpar lika snabbt.

Herta-fiskeläger
Aaah! Så härligt!
Havet
Det här klara vattnet och sandbotten låg jag och fantiserade om på morgonen!

Sen checkade vi ut från Herta och begav oss ytterligare lite längre norrut. Idag var det äntligen dags att träffa vännerna som bor här på ön. De har också en husvagn modell mindre, precis som vi, och det är himla kul att campa tillsammans. Tidigare år hade vi haft nästan samma modell också och det har helt klart dragit till sig nyfikna och fascinerade människor när de sett oss tillsammans.

Nu börjar det här blogginlägget bli så långt att jag väljer att avsluta etapp 1 på Gotland nu och så får vi se om jag får tid och energi att skriva om fortsättningen och Etapp 2 snart igen!

Gillade du inlägget? Dela det gärna till andra:

Mer från Anna Vildkraft:

gratis-vildkraft

GUIDE

5 gratis tips

Med de här fem tipsen ökar du din förmåga att känna in din kropps signaler = bättre relation till dig själv och starkare gränssättning i ditt liv.

prestation-videoserie

VIDEO

Trestegsmetoden

Här presenteras Vildkrafts trestegsmetod utifrån “det-där-jävla” presterandet i tre videos tillsammans med uppgifter till dig.

Produktbilder i läsplatta (1)

UTMANING

21 dagar

Från tidsbrist till bättre självkänsla på 21 dagar! Metoden som revolutionerat livet för de många som fått ta del av den tidigare.

Mer från Anna Vildkraft:

gratis-vildkraft

GUIDE

5 gratis tips

Med de här fem tipsen ökar du din förmåga att känna in din kropps signaler = bättre relation till dig själv och starkare gränssättning i ditt liv.

prestation-videoserie

VIDEO

Gratis video-serie

I tre delar får du ta del av Vildkrafts tre-stegs-metod. Här presenteras metoden utifrån “det-där-jävla” presterandet i tre videos tillsammans med uppgifter till dig.

Produktbilder i läsplatta (1)

UTMANING

21 dagar utmaning

Från tidsbrist till bättre självkänsla på 21 dagar! Steg-för-steg får du ta del av metoden som revolutionerat livet för de många som fått ta del av den tidigare.

0 0 röster
Inläggets betyg
Prenumerera
Meddela mig vid
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

OM MIG

Som samtalsterapeut & coach hjälper jag dig att hitta mod och tid att möta det som är du, dina känslor och behov.

Anna-Vildkraft
0
Vad tänker du? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!x
()
x

Sök på vildkraft.se

Här kan du söka rätt på det du letar efter! Som ett google, fast bara här på vildkraft.se

Om du ändå inte hittar det du letar efter kan du alltid maila anna@vildkraft.se så får du hjälp inom kort!