Länkkärlek 8 – Vandringsbloggen

Äntligen onsdag igen och jag får presentera ytterligare en fantastisk gästbloggare igen! I artikeln som handlade om mig förra veckan så gick det att läsa att jag anser att ”naturen kan ha en läkande effekt på en stressad själ”. Idag berättar Angeliqa från Vandringsbloggen mer om detta fenomen som hon själv kallar hikefulness.

vandringsbloggen

Vandringsbloggen startade från en längtan till att vara mer ute i naturen. Bloggen blev länken mellan livet i storstaden och tillfällena ute. Det är framför brasan i skogen eller när jag dricker kaffe vid en mossig solvarm sten som jag hittar närvaro. Jag kallar det för Hikefulness – balansen mellan utmaning och återhämtning. Och det är hjärtat och själen i Vandringsbloggen, kontrasterna är drivkraften och det är glädjen med att vara ute som jag vill dela med mig av till dig som läser.

5 sätt som naturen hjälper mig att hitta närvaro i vardagen

Flexibilitet, tillgänglighet och förmåga att multitaska är högt ansedda egenskaper av arbetsgivare idag. När dessutom vardagen susar på i allt för snabb takt, med överfulla tvättkorgar och städbestyr, då är det lätt att tappa fotfästet. Genom att vara många timmar ute i naturen varje vecka har jag lärt mig att hitta en motpol till stadens måsten. När jag är ute på vandring så gäller bara här och nu. Till fots rör jag mig framåt i den tid vandringen behöver ta, stannar när jag är trött, äter när jag är hungrig. Om jag skulle släppa fokus från nuet skulle jag inte lägga märke till omgivningarna och i värsta fall skulle jag också tappa bort ledmarkeringarna.

Vad vandring har lärt mig:
–  Göra en sak i taget och behålla fokus på det.
–  Stilla tankarna och acceptera läget som det är just nu.
–  Vara närvarande i stunden både fysiskt och i tanken.
–  Lägga fokus på detaljer för det som jag lägger fokus på växer.

Det krävs mod att vända invanda mönster – börja våga hitta nya vägar och det är lätt att följa en redan upptrampad stig men knappast att vara den första som banar terrängen. Lite så är det med livet, att göra som man alltid gjort är att vandra längs en uppmärkt led en vacker sommardag, det är bekvämt. Tillrättalagt. Men det ger dig knappast några äventyr eller nya upptäkter.

Gör en enkel läxa hemma imorgon: När du borstar tänderna, borsta bara tänderna. Tänk inte på inköpslistor eller recept eller jobb. Borsta bara tänderna. Känn varje tand under borstdragen. Hur luktar tandkrämen? Hur låter kranvattnet som rinner?

Jag kallar det för hikefulness, att hitta närvaro i naturen, längs med vandringslederna. Det är ofta små brottstycken som kommer när jag minst anar det. Vid lägerelden på kvällen. Medan jag går på en solvarm jordig stig i skogen. Eller sittandes på en stubbe med min plåttermos.

Ut och se om du kan hitta din egen Hikefulness i vardagen eller i närmsta friluftsområde. Det är magin av det stora i det lilla.

 

vandringsbloggen-hikefulness

Angeliqa på Vandringsbloggen

vandringsbloggen-hikefulness

Vila och hikefulness på en vandringstur. Foto: Vandringsbloggen

Vad har du för relation och erfarenheter av natur och vandring?

Lämna ett svar