fbpx

Länkkärlek 15 – Roots and crown

Idag presenterar jag en kvinna, som precis som jag, bland annat är certifierad MammaMage-tränare. Idag skriver hon om hur hon gått från att vara anställd som fysioterapeut inom primärvården till att skapa någonting annat, mycket tack vare att hon tillät sig själv att lyssna på sin inre röst. Jag tycker det känns fantastiskt fint att läsa Ylva Deplancks inlägg om hur hon jobbar med människan och helheten, någonting som jag också eftersträvar i mitt företag. 

Jag har också tidigare delat med mig av min erfarenhet av Frigörande dans - så som livet borde vara.

roots-and-crown

Bild från Ylva Deplanck

Terapeutisk yoga och dans, hur kan det hjälpa?

Jag är legitimerad fysioterapeut (sjukgymnast) och har jobbat inom primärvården i Stockholm i åtta år. Jag har träffat otaligt många människor med smärta eller stress i kropp och/ eller själ.

Mitt största intresse och inriktning har länge varit psykosomatik, alltså det som berör både själ och kropp. Obalanser och sjukdomar som triggas av - eller helt eller delvis har sin grund i det psykologiska och emotionella. Exempel på sådana besvär kan vara utbrändhet (psykisk ohälsa som är den vanligaste sjukskrivningsorsaken i vårt land idag), långvarig smärta, magbesvär, sömnbesvär, depression och hormonell obalans.

2012 tog jag tjänstledigt från min sjukgymnasttjänst, en tjänstledighet som så småningom ledde fram till att jag sa upp mig. Min inre röst kallade på mig att jobba ännu mera holistiskt än vad jag hade fått chans till som sjukgymnast. Jag längtade efter att få möta människor och dela med mig av den terapeutiska yogan som hade öppnat en helt ny värld för mig. En värld där man istället för att klippa topparna på ogräset (symtomlindring), som man så ofta fortfarande gör inom traditionella vården, ger en möjlighet att få syn på och välja att rycka upp ogräset ända nerifrån dess rötter. När rötterna väl är borta, är grundorsaken borta, och det finns inte längre några symtom att döva.
Jag hade själv ganska länge satsat på fysisk träning och sjukgymnastik som terapi, tränat fysisk form av yoga, utövat både qi gong och tai chi, gått i samtalsterapi och provat på diverse alternativa behandlingar för att dämpa min inneboende stress som också mer och mer uttrycktes som sömnbesvär, stelhet, smärta och diverse obalanser i den fysiska kroppen.

Den lugnare formen av terapeutisk YOGA kom sen in i mitt liv. Den erbjöd mig personligen något nytt. Den erbjöd introspektion, att vara närvarande i mig själv, att upptäcka vad kroppen hade för budskap till mig och att upptäcka vilka känslor som var undanträngda. Den erbjöd detta med en varm och kärleksfull attityd. En mjukhet som möjliggjorde för mig att känna tillit och mod att våga börja öppna stängda dörrar i mitt inre där jag inte andats på länge. Den möjliggjorde också för mig att börja känna kärlek och egenvärde i att ”vara jag”. Inte det jag levererar och presterar, utan det att bara vara jag. Den erbjöd personlig utveckling i yogaformat, ett forum där både kropp - sinne – och själ - fick vara närvarande, ta emot näring och skapa inre samtal med varandra för hållbar förändring, läkning och balans.

roots-and-crown

Att våga lyssna inåt och bli medveten om vad du behöver, och inte behöver. Bild från Ylva Deplanck

Yogan väcker insikter kring invanda präglingar och mönster som inte gör mig gott och ger mig även redskap hur jag själv kan arbeta mig igenom dessa mönster, skapa nya spår och avtryck i hjärnan och i kroppen som ger mig ökad förutsättning för balans i den riktning jag önskar.

Den terapeutiska DANSEN erbjuder liknande gåvor, men mera i flöde, i livets dans och rytmer. Att få syn på ditt rörelsemönster, få syn på hur känslor, tankar och attityder påverkar vår fysiska kropp och hur vår fysiska kropp påverkar våra känslor, tankar och attityder. Att vara din inre betraktare genom denna ”meditation i rörelse”. Att frigöra spänningar och lämna utrymme för mera livsenergi och glädje.

Till mångt och mycket möjliggör dessa yoga-och dansmetoder, som är ”kroppsbaserad terapi”, en chans att fördjupa andningen (hämmad andning = stress i hjärnan och kroppen, vilket bl.a. påverkar hormonerna negativt). Den terapeutiska yogan och dansen ger en chans att dämpa och lugna hjärnvågorna i hjärnan samt att främja hjärnans plasticitet (hjärnan är ständigt under förändring, frågan är i vilken riktning…). Metoderna stimulerar höger hjärnhalva och balansen mellan hjärnhalvorna. De ger också inre styrka, centrering, medvetenhet och hjälper dig att vara autentiskt närvarande i nuet, i livet, i kroppen och i känslorna.

Medveten närvaro och medvetenhet om andningen tillsammans med kärleksfull attityd är några av de viktiga nycklarna för att öppna porten till dig själv och din fulla potential.

roots-and-crown
”Genom att söka din inre stillhet får du ökat flöde på alla plan i livet” - Ylva Deplanck. Bild från Ylva Deplanck

Vill du veta mer, komma på en kurs eller boka en konsultation?
Varmt välkommen att kika in på http://www.rootsandcrown.se

Med värme
Ylva

roots-and-crown

Ylva Deplanck driver firman Roots and Crown som erbjuder terapeutisk yoga-och dans som redskap till ökad medvetenhet, bättre hälsa och ökad livskvalitet.

Legitimerad fysioterapeut (sjukgymnast)
Diplomerad yogalärare/yogaterapeut HoliYoga/ HoliYoga Hormon/ HoliYoga Röst, Frigörande Dans inspiratör, Coach Medveten Andning, MammaMage-tränare samt utbildad inom Sound Healing.

Gillade du inlägget? Dela det gärna till andra:

Mer från Anna Vildkraft:

gratis-vildkraft

GUIDE

5 gratis tips

Med de här fem tipsen ökar du din förmåga att känna in din kropps signaler = bättre relation till dig själv och starkare gränssättning i ditt liv.

prestation-videoserie

VIDEO

Trestegsmetoden

Här presenteras Vildkrafts trestegsmetod utifrån “det-där-jävla” presterandet i tre videos tillsammans med uppgifter till dig.

Produktbilder i läsplatta (1)

UTMANING

21 dagar

Från tidsbrist till bättre självkänsla på 21 dagar! Metoden som revolutionerat livet för de många som fått ta del av den tidigare.

Mer från Anna Vildkraft:

gratis-vildkraft

GUIDE

5 gratis tips

Med de här fem tipsen ökar du din förmåga att känna in din kropps signaler = bättre relation till dig själv och starkare gränssättning i ditt liv.

prestation-videoserie

VIDEO

Gratis video-serie

I tre delar får du ta del av Vildkrafts tre-stegs-metod. Här presenteras metoden utifrån “det-där-jävla” presterandet i tre videos tillsammans med uppgifter till dig.

Produktbilder i läsplatta (1)

UTMANING

21 dagar utmaning

Från tidsbrist till bättre självkänsla på 21 dagar! Steg-för-steg får du ta del av metoden som revolutionerat livet för de många som fått ta del av den tidigare.

0 0 röster
Inläggets betyg
Prenumerera
Meddela mig vid
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

OM MIG

Som samtalsterapeut & coach hjälper jag dig att hitta mod och tid att möta det som är du, dina känslor och behov.

Anna-Vildkraft
0
Vad tänker du? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!x
()
x

Sök på vildkraft.se

Här kan du söka rätt på det du letar efter! Som ett google, fast bara här på vildkraft.se

Om du ändå inte hittar det du letar efter kan du alltid maila anna@vildkraft.se så får du hjälp inom kort!