fbpx

Tips fullmåneritual

Att göra en ritual i samband med månens cykler är ett fint sätt att skapa regelbundenhet i att skapa tid och reflektion med sig själv. För mig skiljer sig ritualerna lite åt beroende på om det är just fullmåne eller nymåne och det har blivit ett bra sätt att manifestera och att reflektera kring vad jag behöver släppa taget om respektive ha mer av i mitt liv. I min närmaste krets har jag upplevt att det finns en fascination och intresse för det här, men också lite frågetecken kring hur en kan gå tillväga. I det här inlägget tänkte jag därför dela med mig av min syn och mina tips kring fullmåneritualer.

Först och främst vill jag poängtera att det här är det jag kommit fram till och det som känns rätt i mig. Det finns egentligen inga rätt eller fel, det viktigaste är att det känns rätt i dig. Även om du inte tycker att du påverkas av månen kan du ändå gå på känsla och första instinkten som dyker upp när du bestämmer dig för vad du vill göra vid vilken månfas.

Att manifestera eller släppa taget?

För mig har alltid fullmånen påverkat mig mer än en nymåne, speciellt när jag bodde ute i skogen och märkte mer hur kraftfullt fullmånen lyser upp i mörkret. Jag upplever också att det är en starkare process i mig när jag lämnar saker bakom mig och ska släppa taget om saker. Det har alltid varit en intensivare känsla än att kliva in i nya saker.

I mig känns det också rätt att tänka att fullmåne är en peak som sedan kommer tona bort. Därför tar jag hjälp av fullmånen när jag vill släppa taget om saker. Symboliskt så ger jag det jag vill släppa taget om till fullmånen och då kan fullmånen ta med sig det bort när den sedan börjar tona ut mot nymåne och till sist försvinna helt en liten stund. Vid nymåne gör jag tvärtom, då manifesterar jag saker som jag vill ha mer av och leker med tanken att det kommer växa i kapp med att månen blir större och större.

Känn efter i dig själv vad som känns mest äkta i dig. Om det känns svårt att känna efter kan du innan du börjar att göra dina ritualer, skriva ner lite tankar och känslor under en månad eller två och se om du kan kartlägga hur du mår. Undersök sedan om det finns något samband med fullmåne och nymåne. Meditera gärna en stund innan du känner efter i dig vad som klingar i dig när du ska ta beslut kring dina egna vanor och skapandet av en ny ritual.

Tips fullmåneritual

I själva skapandet av ritualen rekommenderar jag samma taktik, du bör göra det som känns rätt i dig. Att göra någonting som du känner dig obekväm i tjänar inte till någonting gott. 

I mina ritualer använder jag mig framförallt av de fyra elementen, jord, vatten, eld och luft.  Du kan till exempel skapa ett altare i varje hörn av ditt rum och på varje altare placera ut saker som du själv tycker symboliserar elementet. Du kan också använda ett och samma altare/bord till symbolerna för varje element.

Enkla förslag att använda som symboler för elementen:

  • Jord: krukväxt, något livsmedel som kommer från jorden, någonting med jordnära färger, hantverk
  • Vatten: fyll någonting med vatten
  • Eld: ett levande ljus, eldiga och intensiva färger
  • Luft: blås i en burk och sätt på locket, silverfärger

Jag börjar min ritual genom sätta på musik som jag valt ut till just det här syftet. Sedan säger jag någonting i stil med ”Jag kallar in jord till denna fullmånderitual och ber om hjälp att släppa det jag behöver släppa”. Jag har aldrig en helt fast agenda utan säger det som kommer till mig.

Jag sätter mig oftast framför mitt altare/bord och har även tagit fram papper, penna och sax. I nästa steg gör jag lite olika, mediterar en stund eller börjar direkt. Det jag gör är att jag skriver ner saker på pappret, saker som jag är redo att släppa taget om. För varje sak jag skriver ner så klipper jag loss det från pappret och lägger i en hög bredvid mig.

tips-fullmaneritual

Såhär kan det se ut när jag skrivit ner några saker på lappar som jag vill släppa taget av. Just inför denna ritual drack jag även en varm kakaodryck som en del av ceremonin.

När jag känner mig klar med de saker jag just där och då vill släppa taget om säger jag oftast någonting högt. Kanske upprepar någonting liknande jag sagt tidigare, någonting i stil med ”Jag ber nu fullmånen, jord, vatten, eld och luft att hjälpa mig släppa taget om dessa saker som inte längre tjänar sitt syfte”.

Sedan drar jag lapp efter lapp och låter elden bränna lappen med hjälp av ljuset jag har framför mig. Ofta säger jag någonting högt även här, till exempel ”Tack denna egenskap för att du funnits hos mig och hjälpt mig hittills i livet, nu tjänar du inte längre ditt syfte och jag behöver dig inte längre, därför ber jag om hjälp att släppa taget om det här idag”. Jag försöker hitta tacksamhet för det finns alltid en anledning till att vi skapat våra mönster och beteendet, samtidigt som jag försöker känslomässigt gå in i egenskapen och verkligen connect:a en sista gång med den innan eller samtidigt som jag bränner lappen.

Beroende på vad det är för saker och hur kraftfull ritualen känns så kan det ibland komma mycket känslor, ibland gråt och ibland kan jag även höja rösten och nästintill skrika för att intensifiera och följa det som händer inom mig i processen.

Jag upprepar detta tills alla lappar har blivit uppbrända. Här kan det också bli lite olika hur jag fortsätter, men ofta en stilla meditation för att landa i allt det intensiva jag varit med om. Landa i det som nu symboliskt har lämnat mig. Det är oftast en väldigt lättande känsla efteråt, samtidigt som jag kan känna en trötthet efter alla eventuella känslostormar.

fullmane-ceremoni

Ibland ser det ut såhär efter att alla lappar är brända

Som avslutning säger jag någonting högt, tackar för att det som lämnat mig har lämnat mig och gör egentligen samma sak som jag inledde med men ”baklänges”. Jag släcker ljusen och tackar för att varje element närvarat under ceremonin. Tycker också det är viktigt och känns bra att få till några avslutningsord som ”Nu är denna ritual/ceremoni avslutad”.

Skapa din fullmåneritual

I allt det här vill jag återigen trycka på att det är du som skapar DIN variant. Du kan göra precis hur mycket eller lite som helst i din fullmåneritual. Allt från att tänka tyst när du ser månen utanför ditt fönster eller skapa en ännu större och pampigare variant om du känner för det.

Om du har några frågor eller funderingar kring det här att använda månen som en del av regelbunden reflektion får du gärna höra av dig. Jag kanske inte har alla svaren, men pratar gärna mer om ämnet på olika sätt. Antingen här i kommentarerna eller över mail anna@vildkraft.se

För att ta reda på när fullmåne eller nymåne infaller brukar jag bara googla fullmåne + aktuellt år. I de flesta almanackor brukar det också finnas små symboler med fullmåne och nymåne.

Stort lycka till om du själv vill skapa något liknande!

Gillade du inlägget? Dela det gärna till andra:

Mer från Anna Vildkraft:

gratis-vildkraft

GUIDE

5 gratis tips

Med de här fem tipsen ökar du din förmåga att känna in din kropps signaler = bättre relation till dig själv och starkare gränssättning i ditt liv.

prestation-videoserie

VIDEO

Trestegsmetoden

Här presenteras Vildkrafts trestegsmetod utifrån “det-där-jävla” presterandet i tre videos tillsammans med uppgifter till dig.

Produktbilder i läsplatta (1)

UTMANING

21 dagar

Från tidsbrist till bättre självkänsla på 21 dagar! Metoden som revolutionerat livet för de många som fått ta del av den tidigare.

Mer från Anna Vildkraft:

gratis-vildkraft

GUIDE

5 gratis tips

Med de här fem tipsen ökar du din förmåga att känna in din kropps signaler = bättre relation till dig själv och starkare gränssättning i ditt liv.

prestation-videoserie

VIDEO

Gratis video-serie

I tre delar får du ta del av Vildkrafts tre-stegs-metod. Här presenteras metoden utifrån “det-där-jävla” presterandet i tre videos tillsammans med uppgifter till dig.

Produktbilder i läsplatta (1)

UTMANING

21 dagar utmaning

Från tidsbrist till bättre självkänsla på 21 dagar! Steg-för-steg får du ta del av metoden som revolutionerat livet för de många som fått ta del av den tidigare.

0 0 röster
Inläggets betyg
Prenumerera
Meddela mig vid
guest

2 Kommentarer
Äldst
Nyast Most Voted
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Tine

Tak så mycket .. väldig fint ritual .. inspirerende hälsningar Tine

OM MIG

Som samtalsterapeut & coach hjälper jag dig att hitta mod och tid att möta det som är du, dina känslor och behov.

Anna-Vildkraft
2
0
Vad tänker du? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!x
()
x

Sök på vildkraft.se

Här kan du söka rätt på det du letar efter! Som ett google, fast bara här på vildkraft.se

Om du ändå inte hittar det du letar efter kan du alltid maila anna@vildkraft.se så får du hjälp inom kort!