Vid regnbågens slut

När känslorna och tankarna är svåra att skriva ner och förklara önskar jag att jag skrev musik istället för texter. Idag är en sådan dag. Idag skulle jag först vilja skapa musiken, sen skulle jag kunna hitta orden. Idag blir det en kort text. Sen en gripande låttext från Petra Marklund.

Jag skulle vilja fånga känslorna och tankarna som far runt i runt i huvud och kropp. Skulle vilja beskriva alla murar som jag bygger upp runt omkring mig för att inte släppa människor för nära inpå livet. Kanske är tankarna och känslorna alldeles för komplexa för att skrivas ner och fångas till bokstäver, ord och meningar.

En känsla eller en tanke går inte att ta på. De kan också vara svår att beskriva för någon som varken känner känslan eller tänker just den tanken. Försöker bli bättre på att faktiskt fånga både tankar och känslor i ord och bilder. För om jag får ner känslan till en bild så blir den enklare att förstå, både för mig själv och omgivningen.

Just nu skulle jag kunna beskriva mig själv som något så exotiskt som en grönsak som har massa lager på lager, ett vitkålshuvud kanske. Ibland är jag från förra årets skörd med hårda lager som kan vara svåra att skala av. Ibland är jag dagsfärsk där varje blad är tjockare och inte alls svåra att pilla bort.

Men vad händer när alla vitkålsblad är bortplockade? Inget vitkålshuvud gömmer en skatt eller en sanning i mitten. När alla skalen är borta så är det bara tomhet kvar. Inte ens sanningen finns kvar. Alla skal, känslor och tankar är blottade. Men inget mirakel eller skatt är hittad.

”Jag drar en lögn

Varje gång de frågar hur jag mår

Jag har en lögn

För varje fråga som berör oss två

Jag berättar allt, men säger egentligen ingenting

Mitt skratt är inbjudande varmt

Det råder istid längre in

Tårar fryser på min kind

Man hittar ursäkter för allt

Under ett evighetslångt fall

Jag som alltid varit drottningen

Överallt, i min värld

Och vet du vilket pris jag fick betala för dig och mig

Vilket pris som helst betalar jag igen

Men jag är stolt, jag gjorde valen för mig själv

Det här är priset jag betalar

För lögnen

Jag drömde en dröm

En dröm som gav mig dig tillbaka

En vacker dröm

Men jag undrar, är det verkligen dig jag saknar?

Jag har ett liv, mitt jävla framgångsrika liv

En dålig film, en parodi

Där ingen känner någonting

Där allt är fullt av ingenting

En värld av spel och strategi

Där allt är upp till bevis

Men jag har inga vittnen, inget alibi

Ikväll är jag här för mig själv

Och vet du vilket pris jag fick betala för dig och mig

Vilket pris som helst betalar jag igen

Men jag är stolt, jag gjorde valen för mig själv

Det här är priset jag betalar

För stolthet

Om du frågat vad jag varit utan dig

Och om du frågar har jag svarat

Nej åter nej

Men jag är stolt, jag gjorde valen för min egen skull

Det här är priset jag betalar för frihet

Det är sanningen”

Lämna ett svar