Energibudget – hur ser din ut?

För några veckor sedan så snubblade jag över ett blogginlägg som handlade om vår energi och en jämförelse med pengar. Sedan dess har jag funderat mycket på det där med energi och hur jag ska kunna plita ner ett blogginlägg om ämnet. Jag har också diskuterat det där om att värdesätta och jämföra vår energi/pengar med en vän, som i sin tur också gillade och tog till sig jämförelsen in i sin vardag.

Jag tyckte det var väldigt klokt att göra jämförelsen med att vår energinivå är en summa pengar per dag som vi sedan gör val kring hur vi investerar dessa pengar under hela dagen. Jag ser framför mig hur vi behöver bli mer medvetna om vår energibudget och planera våra dagar och veckor utifrån vad vår energibudget räcker till och om vi övertrasserar, finns det utrymme att betala tillbaka skulden dagen efter?

Det vi också behöver vara medvetna om är att kostnaderna inte är likadana för alla människor, en sak kostar ett värde för mig, medan samma sak för dig kan vara betydligt dyrare eller billigare. Det kan också komma oväntade händelser/utgifter som lämnar oss totalt utmattade när dagen tar slut och kanske har vi fått nalla lite på morgondagens energibudget, vi har fått handla på kredit.

Jag har en utomordentligt bra förmåga att springa rakt in saker och upptäcka efteråt att jag inte har energibudget till dem. Ett exempel som jag nyligen gjorde var att braka huvudstupa in i höstterminen genom att gå på kör på måndagskvällar, börja en danskurs på tisdagkvällar och gå en kostkurs på universitetet på onsdagkvällar. Redan första veckan började ångesten komma krypande, vad är det jag håller på med? Jag håller återigen på att bygga mitt eget ”fängelse” i att vara låst på aktiviteter nästan hela veckan. Mitt i det här blev faktiskt danskursen inställd och jag tog mig i kragen och lämnade återbud till kören också. Jag klappade mig själv på axeln och berömde mig själv att jag tog tag i det och skapade utrymme istället för att skapa ångest i energibudgeten.

Ungefär i samma veva så läste jag blogginlägget om energi och det var verkligen en ögonöppnare för hur planerar jag min tid och vad min energi räcker till. Sedan dess har jag varit mycket mer medveten och funderat på vad som är viktigt, roligt och vad jag behöver prioritera. Ibland innebär det att jag måste tacka nej till vissa roliga saker, men jag vet samtidigt att jag får göra annat som betyder något. Jag får påminna mig själv om att jag inte kan vara överallt hela tiden och göra allt på en och samma gång. Det finns andra terminer att sjunga och dansa i till exempel.

Min introverta sida tackar mig när jag inte flänger runt och är med överallt hela tiden. Min introverta sida tycker om när jag tackar nej och istället går hemmavid och pysslar lite, påtar i trädgården och plockar blåbär i skogen med mig själv. Min introverta sida tycker om att landa och att stänga av omvärlden då och då. Det är då jag laddar batterier och det leder även till att jag betalar av eventuella kreditskulder som jag har för tillfället i energibudgeten.

Att skapa medvetenhet kring en slags energibudget tror jag är väldigt viktigt för att få en förståelse för helheten. En förståelse för att det ibland rent ut sagt är omänskligt att hinna och att orka med allt vi har planerat i vår vardag. Om du bor tillsammans med någon så rekommenderar jag att fundera på energibudgeten tillsammans och få förståelse för hur mycket energi olika saker kostar för de olika individerna i hushållet. Kan ni spara energi genom att fördela vardagssysslorna mellan er på ett energisnålt sätt? Kan ni planera in kommunikation i er relation för att undvika att energi går åt till ouppklarade saker? Kan ni stötta varandra att täppa till energitjuvar på till exempel respektives jobb/skola? Vet ni om varandras laddstationer? Kanske gör ni aktiviteter tillsammans som betalar dina energiskulder, samtidigt som de skapar skulder för någon annan i hushållet?

energibudget-soular

Jag får till exempel massvis av energi när jag umgås med vänner, på bilden ser vi fantastiska Elin (driver Soular på FB) som jag lärt känna genom min samtalsterapeututbildning. I all den här energin jag får genom att umgås med vänner så måste jag samtidigt planera in och tänka på att jag behöver landa och planera in egentid också, annars rinner energin ut igen.

Hur ser din energibudget ut? Har du någon gång funderat i termer som dessa?

Lämna ett svar