Kladdkaka med rabarber, jordgubbar & fläder

Till midsommarhelgen i år gjorde jag en kladdkaka toppad med en kompott av rabarber, jordgubbar och fläder. Väl kyld passar den utmärkt i sommarvärmen med lite vaniljvisp, vaniljsås eller vispad grädde.

Recept – kompott:

2-3 stjälkar rabarber
ca 300 g jordgubbar
3-4 blomklasar fläder
1 msk socker
honung efter smak

Skär rabarbern i skivor, ca en halv cm tjocka. Klyfta jordgubbarna i lagom stora bitar. Skölj/skaka fläderblommorna så ev kryp försvinner.

Värm rabarbern på ganska låg värme på spisen. Rör om då och då. I takt med att den blir varmare och nästan sjuder kommer den bli som en krämig kompott i konsistensen. När du är nöjd med konsistensen tillsätter du jordgubbarna, fortsätter röra runt och värmer upp även dem lite kort. Tillsätt sedan sötningen, först sockret och sen kan du söta med honung och smaka av till lagom balans av sötma och syra.

Lägg i fläderblommorna och rör runt. Låt sedan svalna. Har du möjlighet kan du låta kompotten stå med fläderblommorna i kylen över natten så får du ut mer flädersmak.

Recept – kladdkaka:

100 g smör
2 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl

Smält smöret och tillsätt sedan socker och mjöl och rör ihop till en smet. Använder du en ”vanlig” springform blir kakan ganska tunn, vill du ha en tjockare kaka kan du göra 1,5 sats av kladdkakan.

Häll smeten i en smörjd form, förslagsvis en rund springform. Häll ut kompotten ovanpå smeten, häll den fördelad över kakan och inte allt på en gång. Om du vill kan du dra med en gaffel lite lätt över kakan, ”swirla”, så blir det lite mönster.

Grädda kakan i mitten av ugnen i 200 grader i 20-25 minuter. Håll koll så den inte blir för torr, du vill behålla lite kladdighet så den lever upp till namnet kladdkaka.

Servera väl kyld tillsammans med tex vaniljvisp eller vispad grädde.

Rabarberkaka
En kaka som passar utmärkt att fika utomhus med såklart!
Kladdkaka-rabarber-jordgubbar-fläder
Tog ingen bild hur du ”swirlar”, men här ser du lite av mönstret som skapas i blandningen av kaksmet & kompott!

Anna - Vildkraft

SER-terapeut & coach som hjälper dig hitta mod & tid att möta det som är du, dina känslor & behov.

Lämna ett svar