Lasagne från gammal matblogg och fredagsfeeling

Även om det just nu inte spelar så stor roll vilken dag det är för mig eftersom jag i stort sett är ledig nu i en period med bara enstaka jobb, så är det fortfarande lite speciellt varje gång det blir fredag! Idag har jag tagit tag i gräsklippandet som jag bortprioriterat och under tiden lunchen stod i ugnen så passade jag på att byta sängkläder. Det är också en sådan där hopplöst tråkig syssla som jag undviker in i det längsta! Vad gör du en fredag som denna?

Jag filade lite på struktur och planering för bloggen igår och tänkte på att jag började läsa bloggar ganska tidigt, innan det fanns bloggar om allt överallt. Tänkte igår att det var framförallt träningsbloggar jag läste, men kom på idag när jag lagade lunchen att jag var ju helt hooked på matbloggar också! Min första blogg var från när jag bara åt vegetariskt och handlade om matlagningen då, den kommer jag inte ihåg vad den hette dessvärre. Sedan bytte jag bloggserver och namn till “Smakrik“. Det är inte speciellt ofta jag är inne på den, men ibland minns jag vissa godbitar och går in och söker där.

Till dagens lunch idag så blev inspiration från ovanstående blogg. Lasagne kan jag ibland tycka är lite omständigt att laga eftersom det först ska göras typ en köttfärssås och sen in en massa i ugnen, men det är oerhört smidig mat att äta rester av och går utmärkt att frysa in i portionsbitar. Eftersom jag kom in hungrig efter gräsklippningen vid lunchtid så kastade jag om ordningen på matintagen idag, jag laddade med ett litet mellanmål innan jag satte igång att laga maten och sedan orkade jag laga lasagne och som sagt passa på att bädda lite!

“Världens godaste lasagne”

Tomatsås:
2 hackade eller pressade vitlöksklyftor
1/2 hackad röd chili
smör & olivolja
oregano
torkad basilika
1 förpackning passerade tomtater
en halv dl vitt matlagningsvin

Värm upp smör och olivolja och fräs på vitlöken och chilin, tillsätt även de torkade örterna i oljan en liten stund. Slå sedan över passerade tomater och skölj ur tomatförpackningen med lite vitt vin. Låt tomatsåsen puttra medan du gör i ordning nästa steg.

Köttfärssås:
500 g nötfärs
1 stor hackad gul lök
soja
örtsalt, peppar

Bryn nötfärsen och sönderdela den så mycket som möjligt, tillsätt sedan löken och stek den tillsammans med färsen. Krydda och låt den puttra lite på svag värme under tiden du gör bechamelsåsen.

Bechamelsås:
smör
2-3 msk vetemjöl
3-4 dl mjölk
örtsalt
peppar
riven ost, ca 150 g

Smält smöret och ta av kastrullen från plattan, vispa i mjölet och tillsätt lite mjölk i taget under tiden du vispar så det inte blir klumpar. Koka sedan upp mjölkblandningen under omrörning tills den tjocknat lite. Krydda! Tillsätt sedan osten utan att värma såsen någonting mer.

Lasagne:
Varva nu lasagneplattor, köttfärs, tomatsås och beachamelsås i en ugnsfast form. På toppen vill du avsluta med lasagneplattor, tomatsås och beachamelsås. Och sedan skjuts in i ugnen på 175 grader i ca 30 minuter. Låt den svalna lite grann och servera med lite sallad!

lasagne-världens-godaste

Vad äter du för gott idag? Dela gärna med dig!

This Post Has One Comment

Leave a Reply