Medberoende eller medmissbruk?

Medberoende eller medmissbruk?

För ganska många år sedan var jag i en relation där jag under ganska lång tid funderade på om vi verkligen skulle vara tillsammans eller inte. I vardagen gled vi ifrån varandra väldigt lätt, hade olika syn på hur hemmet skulle skötas och vår sexlust var oftast i osynk.

Problemet var att för att göra slut behöver en kommunicera med varandra. Varje gång jag gjorde något slags försök till att göra slut så pratade vi ju med varandra. Och varje gång vi kommunicerade kändes det ju bra. Helt plötsligt kändes vi inte lika osynkade längre. Helt plötsligt kändes det som att vi pratade samma språk igen.

Så där höll det på några varv. För varje varv tog det inte lång tid innan skivan spelades på repeat igen, våra gamla mönster var igång igen och vi gled ifrån varandra i vardagen.

Idag kan jag mer om medberoende än vad jag kunde då. Idag vet jag att han brottades med ett spelberoende. Idag vet jag att jag har ett medberoende som jag lätt faller in i. Ett vanligt beteendemönster hos en medberoende är förnekelse. Att undvika sanningen. Att ducka för det som känns skamligt.

En del blandar ihop medberoende med medmissbruk. Medmissbruk är att tex vara beroende av samma saker som en närstående. Att spela eller dricka alkoholen tillsammans. Medberoende handlar om att vara beroende till någon annan. Att känna behov av att ha koll på, kontrollera och hjälpa någon annan.

Men egentligen är det vi själva som behöver hjälpen. För vi har av olika skäl tappat bort våra egna känslor, behov och vilja.

Jag vill med min egen personliga erfarenhet kombinerat med mina kunskaper som samtalsterapeut sprida mer information och kunskap om medberoende. Jag tror vi är otroligt många som är medberoende, men inte har koll på vad det är och hur mycket det påverkar oss. Och framförallt, hur kan vi göra för att ta bättre hand om oss själva? Hur kan vi göra för att ge hjälpen till oss själva istället för alla andra?

Fredagsfika om medberoende med Carolina Zuber
I fredagsfikan från 8 april pratade jag och Carolina Zuber om medberoende. Podden finns att lyssna på i valfri pod-app

Vill du prata mer om ditt medberoende med mig? Läs mer om min tjänster! Eller boka ett kostnadsfritt samtal redan idag:

Anna - Vildkraft

Samtalsterapeut som vill hjälpa dig lyssna inåt, lita på din intuition, älska dig själv och hitta DINA SUPERKRAFTER! <3

Lämna ett svar