Medberoende eller medmissbruk?

För ganska många år sedan var jag i en relation där jag under ganska lång tid funderade på om vi verkligen skulle vara tillsammans eller inte. I vardagen gled vi ifrån varandra väldigt lätt, hade olika syn på hur hemmet skulle skötas och vår sexlust var oftast i osynk.

Problemet var att för att göra slut behöver en kommunicera med varandra. Varje gång jag gjorde något slags försök till att göra slut så pratade vi ju med varandra. Och varje gång vi kommunicerade kändes det ju bra. Helt plötsligt kändes vi inte lika osynkade längre. Helt plötsligt kändes det som att vi pratade samma språk igen.

Så där höll det på några varv. För varje varv tog det inte lång tid innan skivan spelades på repeat igen, våra gamla mönster var igång igen och vi gled ifrån varandra i vardagen.

Idag kan jag mer om medberoende än vad jag kunde då. Idag vet jag att han brottades med ett spelberoende. Idag vet jag att jag har ett medberoende som jag lätt faller in i. Ett vanligt beteendemönster hos en medberoende är förnekelse. Att undvika sanningen. Att ducka för det som känns skamligt.

Medberoende eller medmissbruk?

Många blandar ihop medberoende med medmissbruk. Medmissbruk är att tex vara beroende av samma saker som en närstående. Att spela eller dricka alkoholen tillsammans. Medberoende handlar om att vara beroende till någon annan. Att känna behov av att ha koll på, kontrollera och hjälpa någon annan.

Men egentligen är det vi själva som behöver hjälpen. För vi har av olika skäl tappat bort våra egna känslor, behov och vilja.

Bli mindre medberoende

För att minska vår grad av medberoende behöver vi öva på att värdera våra egna känslor och behov högre än vad vi brukar göra. Öva på att sätta våra egna behov och känslor som viktiga. Jag skriver öva just för att det krävs träning att ändra ett djupt invant beteende.

Vill du ha fem tips på hur du kan börja öva på att känna dina egna känslor? Ladda hem min gratis guide!

gratis-vildkraft

Gratis guide:

Med de här fem tipsen ökar du din förmåga att känna in din kropps signaler = bättre relation till dig själv och starkare gränssättning i ditt liv.

Anna - Vildkraft

SER-terapeut & coach som hjälper dig hitta mod & tid att möta det som är du, dina känslor & behov.

Lämna ett svar