Meditation och mindfulness

I skrivande stund är det sommar och sol ute. En tid som många längtar till och en tid lite extra full av förväntningar. Och visst är det lätt att sen i september-oktober tänka “vart tog sommaren vägen?”.

På Instagram de senaste veckorna har jag skrivit lite kring meditation och närvaro. Hela serien hittar du på #beautifulmeditationstips. Meditation och närvaro är två redskap som är väldigt bra att använda för att bli mer medveten och närvarande i våra liv. För om vi vecka efter vecka alltid känner “Puh! Vad fort tiden går!” så finns det faktiskt saker vi kan göra för att motverka den känslan. Om vi vill, vill säga.

Jag har tidigare skrivit några inlägg på temat meditation, närvaro och tid. Här kommer mina egna favoriter om du vill läsa vidare om ämnet här på bloggen:

Meditation och mindfulness

Jag kan själv känna att jag blandar lite hej vilt med uttrycken meditation och mindfulness. Egentligen är de väl någorlunda likvärdiga, men jag tänkte göra en enkel förklaring på skillnaden.

Meditation är i princip någonting som du gör under en begränsad tid, typ landar i dig själv på olika sätt. Själva mediterandet finns det massa olika varianter på. Egentligen spelar inte metoden någon roll, utan huvudsaken att det blir en rogivande stund där du kopplar bort alla intryck från omvärlden en liten stund.

Mindfulness handlar mer om att ta med dig tillståndet du är i i meditationen in i vardagen. Kan också benämnas som medveten närvaro, vilket kan handla om att du medvetet tänker på att vara här och nu. Att verkligen uppleva och ta in det du upplever här och nu. Du lyssnar på din vän när h*n pratar, istället för att fundera på vad du ska säga så fort h*n tystnat. Du upplever varje tugga och smak av maten istället för att kasta i dig matlådan på lunchen.

Tillsammans blir meditation och mindfulness någonting du kan använda för att sakna ner tiden lite grann. Bli medveten om att livet pågår just nu och inte bara någonting du försöker springa ikapp.

Att meditera

Du kan göra din meditation precis så avancerad, eller enkel, som du vill. Av erfarenhet känner jag att ju mer uppstyrd meditation jag försökt göra, desto svårare har det varit att få till. Samtidigt som det kan vara jättemysigt att ibland “lyxmeditera” och verkligen bestämma en längre tid för det, tända ljus och så vidare innan du sätter dig ner.

Den allra enklaste formen är att sätta dig ner, här och nu, och bara ta några djupa andetag. Skjuta stress och vardagssnurrande tankar åt sidan i några minuter och bara vara. Och så klart även lägga undan mobilen!

Om det är svårt att stilla tankarna så kan du fokusera på att räkna dina andetag. Hjärnan kan aldrig tänka på ingenting, utan kommer alltid tänka någonting, även om det bara är “nu tänker jag ingenting”. Det du med meditationen kan påverka är tempot på tankarna eller försöka minska ner på antalet tankar som flyger runt och lugna ner kropp och själ.

Om du räknar dina andetag så börja om på siffran ett så fort du märker att tankarna börjar springa iväg till någonting annat. När du upptäcker att dina tankar är på villovägar så uppmärksammar du det, accepterar att det är så och tar snällt tillbaka fokus på räknandet igen. 1…2….3…..

meditation-och-mindfulness

Meditation kan du göra precis var som helst och närsomhelst. I början kan det vara lättare och kännas mer bekvämt att göra det på ett ställe där du får vara i fred från omvärlden.

Betinga meditationen

För att lättare kunna ha en medveten närvaro i vardagen kan du utnyttja betingning i din meditation. Om du bestämmer en liten rörelse, eller snarare en diskret position av någon kroppsdel, kan du med lätthet göra den positionen i vardagen och förhoppningsvis komma in i en mer meditativ stämning.

Att komma in i en meditativ stämning i vardagen handlar inte om att stänga in dig i en egen bubbla och göra dig till någon som är utanför gruppen, snarare att landa i dig själv. Att kunna ta in det som händer och sker och känna efter vad som är viktigt för dig här och nu.

För mig som har både extroverta, introverta och lite högkänsliga drag så kan ett exempel från min vardag vara att om jag inte är i kontakt med mig själv så kör jag väldigt lätt slut på mig själv och min energi. Jag tror att jag vill vara överallt, prata med alla och vill aldrig att en social samvaro ska ta slut. Om jag däremot landar lite mer i mig själv, kanske med hjälp av en position som jag betingat i meditationen så kan jag lyssna till min inre energi och vilja. Det kan i många fall innebära att jag märker av att jag är trött och behöver gå hem i stället för att fortsätta socialisera.

Fundera på vad du skulle kunna ha för position på någon kroppsdel på din betingning. Använd sedan denna position så fort du känner dig harmonisk och i kontakt med dig själv för att ladda in betingningen i rörelsen, använd även positionen under meditation om det är någonting du gör regelbundet. När du känner dig redo kan du sedan testa att använda rörelsen i stressade situationer och se om du kan bli lite mer närvarande och lugn i dig själv. För den enda vi kan påverka är oss själva.

betinga-meditation

Jag sitter ofta med händerna ihop när jag mediterar, det blir min position för lugn och närvaro. Vad kan bli din?

 En fantastisk utsikt

För många betyder semester och en vacker utsikt att de kan varva ner och landa mer i sig själva. Vad händer rent kroppsligt i dig när du ser den där fina utsikten? Kanske står du på ett berg och tittar ut på utsikten? Eller kanske med ett stort hav framför dig?

Troligtvis andas du mycket djupare än vad du brukar och axlarna sjunker ner. All tyngd som vi i vardagen lägger på och håller i med spända axlar nästan magiskt försvinner framför den här utsikten. Aaaaaah! Härligt, inte sant?

Måste vi verkligen vänta på semester och fina utsikter för att få känna så? Vore det inte trevligt att lite oftare kunna få den känslan?

Det går faktiskt att “lura” kroppen och hjärnan att få den känslan när som helst du behöver den. Se den där bilden på sommarstugan, havet eller berget framför dig när du blundar, ta några djupa andetag och bara släpp ner dina spända axlar. Njut av känslan och försök ta med den in i vardagen när du sakta öppnar ögonen igen.

Unna dig fler sådana stunder i vardagen och jag hoppas och tror att sommaren eller vardagen inte kommer springa lika fort förbi!

vacker-utsikt

Fantastiska bilder och minnen har du tillgång till när som helst du behöver! Bara föreställ dig dem inom dig och låt kroppen följa med i ditt harmoniska minne, andas och släpp ner axlarna.

Har du några fler bra knep för närvaro i livet? <3

This Post Has 10 Comments

 1. Jag gillar att sakta ner tiden. Att stanna i den för en liten stund. Den kan ju få lov att ticka på medan jag tycker den står still.

  1. Beautiful Life

   Jaaa, precis, det viktiga är vad vi känner och uppfattar om tid och då går det ju faktiskt att sakta ner tiden. Fantastiskt! <3

 2. clara Toll

  Bra tips! Taizé-musik (lovsång från ett kloster i Frankrike) är för mig betingat med att slappna av. Är jag superstressad och sätter på den så börjar jag direkt andas bättre och börjar blunda och liksom må bättre. Känns fantastiskt!

  1. Beautiful Life

   Vad härligt det låter Clara! Jag har faktiskt spanat in lite Taize-listor på Spotify, det var mysig musik, men kan tänka mig att det blir ännu starkare när du själv varit där! Jag ska fråga dig om lite tips på musik därifrån om jag kommer ihåg nästa gång vi ses! Kram från Anna

 3. Tess Mabon

  Jag lurar gärna kroppen och knoppen genom ett leende på läpparna.

  1. Beautiful Life

   Leenden är grymt bra för att “lura” kropp & knopp till en gladare dag!! <3
   /Anna

 4. Helena Roth

  Jag mediterar också, och har så gjort mer eller mindre dagligen i tre års tid vid detta laget. Jag har stor hjälp av appen Headspace, som ger mig “den officiella” meditationen varje dag, men precis som du säger, meditativa stunder eller tillstånd kan vi befinna oss i på de mest udda ställen. Själv har jag en gång bloggat om simmande meditation: https://herothecoach.com/2017/06/10/simmande-meditation/

  1. Beautiful Life

   Åh! Headspace har jag faktiskt inte provat än, men hör många berätta om den appen! Tack för lästipset, det var härlig läsning!
   /Anna

Leave a Reply