fbpx

Att leva MED menscykel – istället för mot den

Låt oss äntligen prata lite mens och menscykel! Det här inlägget som jag gått och tänkt på i flera veckor att jag ska skriva! Såååå, lets do it! Mens. Det där ordet och fenomenet som jag har skytt som pesten genom hela mitt liv. Det där skamliga som gjorde att jag kände mig ofräsch och annorlunda. Kanske framförallt annorlunda mot mina vänner av motsatt kön. Men också allmänt ofräsch och jag bar med mig massor av skam kring det. Tänk alla sömnlösa, eller åtminstone, sömnstörda nätter då jag hade mens och minst en gång i timman oroade mig för att jag skulle blöda ner sängen. Tänk de gånger jag fått panik över att jag faktiskt har blött igenom och i smyg försökt tvätta bort mensfläckar från både lakan, trosor och ibland även byxor. Vilken välsignelse det var när jag vid ca 15 års ålder började äta ppiller och faktiskt fick koll på när mensen skulle komma, vilket jag inte haft en aning om innan. Fast ännu större var det när jag x antal senare upptäckte minipillret och mensen i stort sett försvann. Endast små små, blödningar 1-4 gånger per år. Jag kunde fly från eländet och skammen, tjoho!

Att upptäcka sin menscykel

För 1,5 år sedan började jag fundera på det här med ppiller. Efter att ha ätit ppiller och minipiller i snart 20 år blev jag nyfiken på hur de egentligen påverkade mig och inte. Svårt att jämföra när en ätit det så stor del av sitt liv. Omständigheterna gjorde att jag bara höll upp i några veckor innan jag började äta dem igen. Sedan i höstas började jag fundera på det igen. Jag tror jag tog beslutet när jag på min födelsedag i oktober satt och grät på parkbänken vid badplatsen här hemma hos mig. Jag sa någonting i stil med att det känns som jag har en hel menscykel under en och samma dag. Glad och hög som ett hus ena sekunden och nästa sekund kan något gått snett och jag är ledsen och arg till synes för ingenting. Varför inte sluta med de där ppillrena för att se vad som egentligen är vad? Och kanske ha mer koll på var i cykeln jag befinner mig. Sagt och gjort, beslutet var taget, jag slutade med mina älskade piller kort därefter.

Menskoppen - gåvan till menstruerande personer

I mitt badrumsskåp fanns det sedan tidigare funderingar kring att sluta med ppiller en menskopp som jag vid det tidigare tillfället aldrig fick tillfälle att prova. Vilken gåva och uppfinning menskoppen är! Redan vid första mensen var jag förälskad i min kopp. Jag kände ingen oro alls kring att läcka igenom och den ofräscha känslan var som bortblåst. Jag kan också bli jäkligt sur och förbannad på myten att det är farligt att ha tampong på nattetid. Tänk om jag hade vetat att det var okej att ha tampong när jag låg där under menstruerande nätter och oroade mig för läckage från bindan. Suck!

Att lära känna mig själv med hjälp av menscykeln

Och så över till det här med själva menscykeln, vilket var min största drivkraft till att sluta med ppiller och det som framförallt var mitt syfte kring att skriva det här inlägget. Jag tycker det har varit en fantastisk resa att få lära känna mig själv på nytt med hjälp av menscykeln. Vilken enorm skillnad det är på humör och ork i förhållande till var någonstans i menscykeln jag är någonstans. Jag har också lärt mig massa saker kring själva cykeln, ägglossning, cykelns längd och så vidare som jag inser att jag tidigare inte haft en aning om. Till min hjälp för att kartlägga min menscykel har jag använt appen Flo, som är gratis och ett simpelt sätt att fylla i mensens start och eventuella symptom under cykelns gång.

Menshybris

Tänk! Tidigare tänkte jag att mens var det jobbigaste som kunde hända under en månad. Numera är det månadens höjdpunkt på sätt och vis. Menscykelns dag 1 startar när första blödningen startar och just den dagen eller dagen innan kan vara lite jobbig med (relativt lindrig) mensvärk för min del. Men sen! Älskade menshybris och menscykelns första vecka. Känslan i kroppen är heeeelt outstanding och jag känner mig totalt oövervinnerlig! Lusten till livet är hög, likaså sexlusten! Älskar den här tiden i månaden!

Ägglossning

Drygt en vecka efter mensen kommer ägglossningen. Jag har hittills inte haft jättemånga cykler, men i några av cyklerna så är det ägglossningen som har varit värre än själva mensvärken. I två av mina cykler hade jag så ont att jag varken kunde röra mig eller ligga still och jag blev alldeles kallsvettig. Som tur är infaller den inte lika hårt varje månad och vi får se vad som händer i framtiden kring ägglossningsperioder. När ägglossningen varit såpass kraftfull och ond blir de efterföljande dagarna i cykeln lite påverkade. Jag kan känna av ömhet kring nedre delen av magen ner mot bäckenet som om jag är svullen och öm efter ägglossningen. Vissa cykler har jag knappt känt av ägglossningen alls.

PMS

Veckan innan mens är lågperioden. Precis som naturen och årstiderna har sitt flow känner jag att även menscykeln gör att jag får ta del av detta flow i mitt eget liv. Jag försöker tänka på det i min planering att inte ha för mycket att göra sista veckan innan mens, för här krävs det extra mycket sömn för att orka. Och problem som jag i menshybrisen fnyser åt, ter sig enormt stora och svåra att hantera. Så här behövs mycket återhämtning och självkärlek för att inte "gå sönder" av känslokaos och mental smärta. Tid för reflektion behövs och acceptans för att sorg och tårar kommer ganska lätt.

Att leva med menscykeln

Jag är så tacksam för att jag hade modet att sluta med ppiller där i höstas, för det jag upptäckt om mig själv och min menscykel är ovärderligt. Att hitta in i min egen cykel gör att jag får mer acceptans för mina high and lows och eftersom jag numera vet vilka dagar som innebär vad kan jag också vara mer beredd på svängningarna än jag var tidigare.

Att leva med eller mot sin cykel? Jag levde länge emot den, men så mycket lättare det är att leva MED den!

Det finns också en del tips att läsa kring att använda sin menscykel i sitt företagande. När du är i menshybris-period har du mycket att vinna om du tex spelar in videos eller håller i föreläsningar, för då har du ett naturligt "glow" som lyser igenom och den där "queen of fucking everything"-känslan är GRYMT att ha med sig i bakfickan vid såna tillfällen. När du sedan går in i PMS-period kan du ägna dig åt mer introverta arbetsuppgifter, kanske administrativa saker om du har ork till det. Jag förstår att det inte alltid är helt enkelt att ta beslutet att sluta med ppiller. För mig var det både bekvämt ur perspektivet att jag slapp mens, men också att det var ett väldigt smidigt preventivmedel. Med facit i hand ser jag mycket mer fördelar utan ppiller och livet i allmänhet har blivit bättre OCH det ger mig också mer sexuell lust när jag inte regelbundet äter hormoner. Jag säger inte att ett ppiller-fritt liv passar alla, däremot vill jag inspirera dig till att ta ett beslut som känns rätt för DIG! Så att du inte gör saker bara för att, eller för att någon annan sagt att ppiller är det enda rätta, eller liknande.

Lever du med eller mot din menscykel? Äter du ppiller? Dela gärna med dig av tankar och erfarenheter! <3

Gillade du inlägget? Dela det gärna till andra:

Mer från Anna Vildkraft:

gratis-vildkraft

GUIDE

5 gratis tips

Med de här fem tipsen ökar du din förmåga att känna in din kropps signaler = bättre relation till dig själv och starkare gränssättning i ditt liv.

prestation-videoserie

VIDEO

Trestegsmetoden

Här presenteras Vildkrafts trestegsmetod utifrån “det-där-jävla” presterandet i tre videos tillsammans med uppgifter till dig.

Produktbilder i läsplatta (1)

UTMANING

21 dagar

Från tidsbrist till bättre självkänsla på 21 dagar! Metoden som revolutionerat livet för de många som fått ta del av den tidigare.

Mer från Anna Vildkraft:

gratis-vildkraft

GUIDE

5 gratis tips

Med de här fem tipsen ökar du din förmåga att känna in din kropps signaler = bättre relation till dig själv och starkare gränssättning i ditt liv.

prestation-videoserie

VIDEO

Gratis video-serie

I tre delar får du ta del av Vildkrafts tre-stegs-metod. Här presenteras metoden utifrån “det-där-jävla” presterandet i tre videos tillsammans med uppgifter till dig.

Produktbilder i läsplatta (1)

UTMANING

21 dagar utmaning

Från tidsbrist till bättre självkänsla på 21 dagar! Steg-för-steg får du ta del av metoden som revolutionerat livet för de många som fått ta del av den tidigare.

0 0 röster
Inläggets betyg
Prenumerera
Meddela mig vid
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

OM MIG

Som samtalsterapeut & coach hjälper jag dig att hitta mod och tid att möta det som är du, dina känslor och behov.

Anna-Vildkraft
0
Vad tänker du? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!x
()
x

Sök på vildkraft.se

Här kan du söka rätt på det du letar efter! Som ett google, fast bara här på vildkraft.se

Om du ändå inte hittar det du letar efter kan du alltid maila anna@vildkraft.se så får du hjälp inom kort!