Två olika sorters mumsiga rawbollar

Ibland hamnar jag i en negativ spiral där jag inte riktigt kommer ur en trötthetsloop. Intaget av mer eller mindre olämpliga råvaror (läs godis & chips) ökar och mängden nyttigheter minskar. Att komma ur loopen är inte alltid ”bara att göra”, då det inte riktigt finns någonting som fyller på med energi att ta sig ur den. Men det jag ändå brukar försöka göra är att försöka fylla på med mer näringsläta livsmedel. Råvaror som innehåller bra med vitaminer och andra viktiga näringsämnen.

Igår gjorde jag två stycken mumsiga varianter på rawbollar som tack vare diverse frön boost:ar upp kroppen. Funkar både som god fika eller som boost för att bryta den där trötthetsloopen!

Vill du göra pumpafröna och solroskärnorna ännu nyttigare kan du lägga dem i blöt innan. Läs mer om det hos Lesscarbs tex.

Rawbollar med smak av choklad

2 dl pumpafrön
12 st färska dadlar
0,5 dl sesamfrön utan skal (kan uteslutas, minska då på antalet dadlar)
3 msk kakao (ta 4 msk om du gillar starkare chokladsmak)
2 msk tahini (kan uteslutas, men kan behövas en skvätt vatten då)
1 msk kokosolja
en nypa havssalt

Börja med att mixa pumpafröna till små smulor/mjölaktig konsistens (jag använder matberedarens ”knivmixare” till en ErgoMixx från Bosch, men funkar säkert med stavmixer eller blender också).

Kärna ur dadlarna. Lägg i dadlarna och övriga ingredienser tillsammans med pumpafröna och mixa tills allt har blandats. Den ska vara lite lätt kladdig så du kan forma bollar av den sen. Blir den för torr kan du testa med lite mer kokosolja eller en skvätt vatten.

Rulla lagom stora bollar av smeten. Om du vill kan du sedan rulla bollarna i någonting kul, tex kokosflingor, kakao, lakritspulver eller blåbärspulver kanske. Jag har testat att rulla i lite olika varianter, men inser att jag gillar dem naturella bäst.

Förvaras i kylskåp.

Kylskåpskalla rawbollar och isvatten med mynta svalkar fint i sommarvärmen.

Rawbollar med smak av salt lakrits & vanilj

1 dl solroskärnor
1 dl kokosflingor
0,5 dl sesamfrö utan skal
10 st färska dadlar
1 msk jordnötssmör
1-2 kryddmått äkta vaniljpulver (ta mer om du använder vanligt vaniljsocker)
1,5 tsk saltlakritspulver

Mixa solrosfröna till smulor eller ”mjöl”. Ta bort kärnan från de färska dadlarna. Mixa alla ingredienser tillsammans med solrosfröna. Du vill få en lagom kladdig konsistens som du kan rulla bollar av. Tillsätt ev en liten skvätt vatten om den skulle bli för torr.

Rulla lagom stora bollar av smeten. Likadant här, om du vill kan du rulla de färdiga bollarna i någonting. Tex kokosflingor, hackade nötter eller mer lakritspulver.

Dessa bollar smakar enligt mig inte så mycket lakrits, mer som en salt kola (men jag älskar salt lakrits så jag kanske inte är en så bra måttstock om du inte gillar lakrits). Du kan tex testa att byta ut lakritspulvret mot en nypa salt om du vill.

Dessa förvaras också i kylskåp för att behålla sin konsistens och båda bollarna borde funka bra att frysa in om du inte hinner äta upp allihop…

Rawbollarna med smak av lakrits får en lite ljusare färg eftersom det inte är kakao i dem.
Lite rawbollsfika någon?

Mer från Anna Vildkraft:

gratis-vildkraft

Gratis guide:

Med de här fem tipsen ökar du din förmåga att känna in din kropps signaler = bättre relation till dig själv och starkare gränssättning i ditt liv.

gratis-video-prestation

Gratis video-serie:

I tre delar får du ta del av Vildkrafts tre-stegs-metod. Här presenteras metoden utifrån ”det-där-jävla” presterandet i tre videos tillsammans med uppgifter till dig.

Gratis utmaning:

Här går du från tidsbrist till en bättre självkänsla! Steg-för-steg får du ta del av metoden som revolutionerat livet för de många som fått ta del av den tidigare.

Anna - Vildkraft

SER-terapeut & coach som hjälper dig hitta mod & tid att möta det som är du, dina känslor & behov.

Lämna ett svar