fbpx

Brukar du meditera eller tycker du att det är svårt att få till?

I det här inlägget vill jag lyfta perspektivet att det finns så många olika sätt att meditera, eller i alla fall väldigt många olika andra saker som kan leda till liknande effekter som meditation gör.

Jag möter ofta människor som har bilden av att meditation är svårt och att det måste vara på ett speciellt sätt. Det är synd tycker jag, för det finns massvis med bra ”bieffekter” av att meditera och hitta ett sätt som funkar.

Klassisk meditation

Den största och återkommande utmaningen som jag ser hos är att vi försöker göra på ett visst sätt eller försöka befinna oss någonstans där vi inte är när vi försöker meditera. Det där med att meditera ”rätt” innebär för många att de ska sitta med benen i kors och inte tänka en endaste tanke. Med den bilden av meditation försöker vi några gånger, men ger upp eftersom det är för svårt (omöjligt???).

Om vi kastar den bilden av meditation åt sidan så vill jag istället att vi sätter oss/lägger oss/står upp/promenerar och börjar observera det som är, istället för att försöka åstadkomma ett visst tillstånd. Om det kommer tankar om att ”jag kan inte meditera” eller ”jag är alldeles för uppe i varv för att meditera”, bara lyssna och betrakta det som är.

För varje gång vi övar på att lyssna och observera det som faktiskt rör sig inom oss, desto mer närvarande kan vi bli i oss själva. Ibland behöver vi vänta ut det där vanliga bruset av tankar och under dem finns någonting mer. Ibland kanske det bara blir att vi stannar upp och lyssnar på just det bruset.

Att öva på att omfamna och acceptera det som är, just nu. Istället för att sträva efter något slags ouppnåeligt tillstånd som vi ändå misslyckas med gång efter annan.

Att acceptera nuet. Att acceptera mig själv för den jag är. Just nu.

Den klassiska bilden av hur meditation går till?

Andra typer av meditation

Om det här med att bara stanna upp och lyssna på det som rör sig inom dig så som jag beskrivit ovan också känns svårt behöver du ändå inte helt ge upp det här med meditation. Det kan finnas andra sätt att hitta mer närvaro och lugn i dig själv.

Jag skulle tro att vi människor har mediterat i flera tusen år, vissa har kanske vetat att de mediterat, andra har bara gjort någonting som känts bra och fått det att bli en del av vardagen, utan att veta att det skulle kunna klassas som meditation.

Några exempel:

 • efter en dag landa och sitta stilla vid lägerelden
 • olika typer av bön
 • en stilla promenad där du betraktar och tar in omgivningen och naturen
 • påta i trädgården
 • dansa
 • osv

Det finns också en hel del meditationsliknande aktiviteter som utförs mer eller mindre i rörelse. Dessa aktiviteter kan vara speciellt bra för dig som har svårt att sätta dig stilla och komma till ro i en klassisk stillasittande meditation.

Några exempel:

 • shakin meditation (googla för mer fakta om det & inspiration)
 • Mindful Movement by Vildkraft (<— klicka för att titta och testa)
 • frigörande dans (<— klicka för att läsa ett blogginlägg om när jag testade första gång)

 

Att dansa och/eller gå i skogen är väl en slags meditation för många?

Hitta ditt sätt

Vi kan komma långt med det mesta vi tar oss för om vi släpper tankarna på hur det ”borde” gå till. Likadant här kring meditation och närvaro.

För att hjälpa dig att gräva lite djupare kring hur du skulle kunna hitta just ditt sätt att meditera och hitta mer närvaro i ditt liv bjuder jag här på lite coachande frågor du kan använda:

 • Vad är meditation för dig idag?
 • Vad tänker du att meditation skulle hjälpa dig med?
 • Vad tror du skulle bli bättre i ditt liv om du skulle meditera?
 • Vilka känslor och tillstånd skulle du känna mer av om du mediterade tror du?
 • Vilka andra sätt finns det att uppnå liknande känslor & tillstånd tror du?
 • Finns det andra situationer och stunder som du brukar känna dessa känslor? Hur skulle du kunna göra mer av det?

BONUS: om du på någon av frågorna inte känner att du får ut något bra svar, testa att ställa frågan ”varför?” eller ”vad innebär det här svaret?” till svaret du fick. Sen ställer du samma fråga igen till svaret du fick andra gången. Gör så fem gånger för att se om det ger dig större förståelse och ett bättre svar.

Vad är dina tankar kring meditation? Tror du att det finns ”ett rätt sätt” eller håller du med om mitt resonemang?

Gillade du inlägget? Dela det gärna till andra:

Mer från Anna Vildkraft:

gratis-vildkraft

GUIDE

5 gratis tips

Med de här fem tipsen ökar du din förmåga att känna in din kropps signaler = bättre relation till dig själv och starkare gränssättning i ditt liv.

prestation-videoserie

VIDEO

Trestegsmetoden

Här presenteras Vildkrafts trestegsmetod utifrån “det-där-jävla” presterandet i tre videos tillsammans med uppgifter till dig.

Produktbilder i läsplatta (1)

UTMANING

21 dagar

Från tidsbrist till bättre självkänsla på 21 dagar! Metoden som revolutionerat livet för de många som fått ta del av den tidigare.

Mer från Anna Vildkraft:

gratis-vildkraft

GUIDE

5 gratis tips

Med de här fem tipsen ökar du din förmåga att känna in din kropps signaler = bättre relation till dig själv och starkare gränssättning i ditt liv.

prestation-videoserie

VIDEO

Gratis video-serie

I tre delar får du ta del av Vildkrafts tre-stegs-metod. Här presenteras metoden utifrån “det-där-jävla” presterandet i tre videos tillsammans med uppgifter till dig.

Produktbilder i läsplatta (1)

UTMANING

21 dagar utmaning

Från tidsbrist till bättre självkänsla på 21 dagar! Steg-för-steg får du ta del av metoden som revolutionerat livet för de många som fått ta del av den tidigare.

0 0 röster
Inläggets betyg
Prenumerera
Meddela mig vid
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

OM MIG

Som samtalsterapeut & coach hjälper jag dig att hitta mod och tid att möta det som är du, dina känslor och behov.

Anna-Vildkraft
0
Vad tänker du? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!x
()
x

Sök på vildkraft.se

Här kan du söka rätt på det du letar efter! Som ett google, fast bara här på vildkraft.se

Om du ändå inte hittar det du letar efter kan du alltid maila anna@vildkraft.se så får du hjälp inom kort!