fbpx

Vad är skillnaden mellan självkänsla & självförtroende?

Två begrepp som ofta blandas ihop är självkänsla och självförtroende. Ibland pratas det om dåligt självförtroende när det i själva verket handlar om självkänsla. Ibland tvärtom.

I det här blogginlägget tänkte jag reda ut hur jag definierar begreppen och vad som skiljer dem åt.

Vad är självkänsla?

Självkänsla definierar jag som ryktet om dig själv, inuti dig själv. Det är dina inre tankar och värderingar om dig själv.

Med en god självkänsla i ryggen känner vi oss trygga med oss själva, våra värderingar och vilka vi är. Vi står upp för oss själva, accepterar oss för dem vi är och känner tillit till de signaler som kroppen sänder till oss. Vi har lätt att följa och lyssna in våra egna behov och kan relativt enkelt sätta upp gränser för oss själva i förhållande till andra människor och krav. Du värdesätter dig själv såpass mycket att det blir tydligt var dina gränser går.

Med god självkänsla med dig genom livet är du inte lika beroende av vad andra människor tycker och tänker om dig själv. Du vet att du innerst inne är en god och värdefull människa. Det här värdet och kärleken du känner till dig själv är inte beroende av vad du presterar eller gör för andra människor. Det är ett mer konstant värde.

Du kan också lättare hantera motgångar eller dagar där ditt förväntade resultat inte blir lika bra som du hade tänkt. Du blir naturligtvis ledsen och besviken ibland, men det går snabbare att hitta tillbaka till glädje igen. Dalarna blir inte lika långa och djupa med en stabilare självkänsla.

En god självkänsla är som ett slags säkerhetsnät.

sakerhetsnat

Vad är självförtroende?

Självförtroende mer på yttre faktorer och prestationer. Efter att du gjort en viss sak ett visst antal gånger bygger du upp en säkerhet inom dig själv att du kan det du gör, du har gott självförtroende inom det området du övat.

Självförtroende är kopplat till en specifik sak eller det området du övat upp dig själv på. Det innebär att du till exempel kan ha gott självförtroende i att prata inför en stor grupp människor, men samtidigt känna dig mindre säker och ha ett lägre självförtroende om du istället behöver prata med enskilda individer.

Hur stärker jag min självkänsla?

Självkänsla handlar som sagt om din inre bild av dig själv. För att stärka och förbättra din inre bild av dig själv behöver du på olika sätt stärka relationen till dig själv och ditt inre.

I föreläsningen ”3 tips som boost:ar din självkänsla” går jag igenom tre tips som just stärker din självkänsla.

I föreläsningen pratar jag bland annat om skam, om varför affirmationer inte (alltid) funkar och varför det är bra att medvetendegöra dina tankar om dig själv.

Klicka här för att titta på föreläsningen!

Gillade du inlägget? Dela det gärna till andra:

Mer från Anna Vildkraft:

gratis-vildkraft

GUIDE

5 gratis tips

Med de här fem tipsen ökar du din förmåga att känna in din kropps signaler = bättre relation till dig själv och starkare gränssättning i ditt liv.

prestation-videoserie

VIDEO

Trestegsmetoden

Här presenteras Vildkrafts trestegsmetod utifrån “det-där-jävla” presterandet i tre videos tillsammans med uppgifter till dig.

Produktbilder i läsplatta (1)

UTMANING

21 dagar

Från tidsbrist till bättre självkänsla på 21 dagar! Metoden som revolutionerat livet för de många som fått ta del av den tidigare.

Mer från Anna Vildkraft:

gratis-vildkraft

GUIDE

5 gratis tips

Med de här fem tipsen ökar du din förmåga att känna in din kropps signaler = bättre relation till dig själv och starkare gränssättning i ditt liv.

prestation-videoserie

VIDEO

Gratis video-serie

I tre delar får du ta del av Vildkrafts tre-stegs-metod. Här presenteras metoden utifrån “det-där-jävla” presterandet i tre videos tillsammans med uppgifter till dig.

Produktbilder i läsplatta (1)

UTMANING

21 dagar utmaning

Från tidsbrist till bättre självkänsla på 21 dagar! Steg-för-steg får du ta del av metoden som revolutionerat livet för de många som fått ta del av den tidigare.

0 0 röster
Inläggets betyg
Prenumerera
Meddela mig vid
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

OM MIG

Som samtalsterapeut & coach hjälper jag dig att hitta mod och tid att möta det som är du, dina känslor och behov.

Anna-Vildkraft
0
Vad tänker du? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!x
()
x

Sök på vildkraft.se

Här kan du söka rätt på det du letar efter! Som ett google, fast bara här på vildkraft.se

Om du ändå inte hittar det du letar efter kan du alltid maila anna@vildkraft.se så får du hjälp inom kort!