Självplock majs – en kväll på fältet

När jag var liten så var vi alltid på självplock majs varje höst. Eller ja, kanske inte varje höst, men flertalet gånger i alla fall. Sedan åt vi dem kokta med massa smör och vitpeppar på. Senare år fick vi tips om att även salta den kokta majsen, idag känns det som ett självklart tillbehör tillsammans med vitpepparn och smöret. Minst lika gott blir det ju att grilla majskolvarna, men det gjorde vi aldrig när jag var liten. Idag finns inte de majsfälten som vi plockade på då kvar, men inte alltför långt bort så finns det ett annat majsfält som har självplock. Stället heter Hjortsberga och ligger utanför Kumla. Igår tog jag med mig Victoria (som bloggar på victoriasprovkok.se) dit och plockade massa fina majskolvar! En helt annan känsla och smak än att plocka dem i grönsaksdisken i en vanlig butik. Om du har plats i frysen, plocka ett rejält gäng, förväll i cirka 1 minut och låt dem svalna och stuva sedan in dem i frysen för att kunna njuta av dem även under vinterhalvåret!

I kassan på Hjortsberga så träffade vi en otroligt trevlig kvinna som vi blev kvar och pratade med en lång stund efter att vi plockat vår majs och vi hittade flertalet gemensamma nämnare med henne. Allt från att hon bodde i Ängelholm där jag brukar övernatta när jag pluggar och att hon var uppväxt i samma by som Victorias mamma. Det är så spännande att vara öppen för nya möten och gång på gång inse att världen är väldigt liten!

Hjortsberga självplock har drivits av kvinnans bror i 35 år och brukar öppna upp för självplock i slutet av augusti och hålla öppet en bit in i september. Öppettiderna är mån-fre 13-18 och lör-sön 10-18. Mer information och vägbeskrivning finns här.

vägen-till-självplock-majs

Here we go! Först får en gå en liten bit ut på fältet för att komma fram till majsen.

självplock-majs-fältet

Väl framme vid majsfältet så känns det direkt som att komma till sydligare breddgrader!

anna-självplock-majs

Och idag var temperaturen nästan som på de sydligare breddgraderna, kvavt och alldeles för varmt med luvtröja som jag hade på mig från början!


Majspyramid! Haha!


Massa goda majskolvar! Som nu ligger och väntar på att bli förvälda och stoppade i frysen.

solros

Fascinerande hur stora och fina solrosorna är! <3

bukett-med-solrosor

Och tre fina solrosor var fick vi med oss hem, så bamsestora att jag knappt syns bakom buketten!

Har du varit på ett självplock med majs någon gång?

Lämna ett svar