fbpx

Vad är Bullet Journal?

När jag påbörjar detta inlägg så sitter jag på Best Western City Hotell i Örebro på veckans Guerilla Office. Jag har precis ätit frukosten här på hotellet och ska börja ta tag i dagens att göra lista. Listan som numera finns i min Bullet Journal, vilket också är vad dagens inlägg ska handla om.

När jag skulle börja skriva så kände jag att jag inte riktigt visste var jag skulle börja och vad inlägget egentligen skulle handla om, hur var det jag hade tänkt? Sedan kom jag på att jag redan hade gjort en första skiss av inlägget i min Bullet Journal. Vilken seger! Nu var det ju bara att ta upp mina anteckningar på grundskissen och sätta fart!

Vad är Bullet Journal?

För några månader såg jag en skymt av Bullet Journal på ett Instagram-konto som jag följer. Jag kände direkt i maggropen att det var någonting som tilltalade mig, problemet var bara att jag inte hade en aning om vad det var. Det var det kreativa och det vackra i bilden som tilltalade mig.

Försökte läsa på lite om det, men fick inga egentliga svar. Slösökte lite på det på Google utan att förstå vad det handlade om. Var det en dagbok? En kalender? Ett kreativt anteckningsblock? Förra veckan tog Elin på Teknifik upp det lite grann och tipsade om ett inlägg på Buzzfeed om Bullet Journal.

Jag började läsa mer om det, tittade på klipp på Youtube och har även hittat podcasts som tar upp fenomenet. Även nu förstod jag, det här var ett redskap som JAG BEHÖVDE!

Jag skulle säga att Bullet Journal är precis allt det där som jag ifrågasatte om det var. Det blir det du gör det till. Du kan använda den som en kalender, dagbok, anteckningsblock eller kanske även ett skissblock. Tack vare indexsidorna så får du en struktur på allt vad du lägger in i journalen. Fortfarande flummigt? Fortsätt läs så ska jag ge dig min version av Bullet Journal!

Vad behöver jag för att starta en Bullet Journal?

Om du vill gå hardcore så finns det precis hur mycket som helst att köpa för att komma igång med din BuJo (som det ofta förkortas i hashtags bland annat). Det finns tjocka anteckningsböcker som är designade för att användas som journaler och det finns massor av rekommendationer av olika pennor att skriva använda i din journal. Olika färger, tjocklekar, stift och så vidare. Även stämplar, linjaler och klistermärken kan användas.

Själv försöker jag hålla det enkelt. Less is more. Jag har köpt ett olinjerat A5-block och några suddbara pennor i fyra färger (tre av pennorna ägde jag redan innan).

Grunderna i Bullet Journal

I det här inlägget så kommer jag ta upp det som jag har tagit till mig kring information som finns tillgängligt om BuJo:s, om du vill veta mer och fördjupa dig så rekommenderar jag bulletjournal.com eller att bara söka på Bullet Journal på Youtube.

Index och numrering av sidor

När du väl införskaffat det materialet som du tror att du vill ha så är det första du bör göra att namnsätta några sidor i början av ditt block till ”Index”. Därefter börjar du numrera dina sidor. Du behöver inte numrera alla sidor på en gång, börja till exempel med att numrera tio sidor i taget.

FullSizeRender-3

Här är ett exempel på ett uppslag av mitt index! Jag har valt att göra indexet över fyra sidor, det vill säga två uppslag

Ditt index blir helt enkelt din egen innehållsförteckning till blocket. Index:et är det som gör att alla dina sidor får en struktur och underlättar för dig att hitta.

Varje gång du skapar någonting nytt i din BuJo så skriver du in rubriken på det du skrivit någonstan på dina index-sidor och skriver in vilken sida du har skrivit det nya på.

Key – nyckel – översättning

Det som i början kan vara mäktigt att ta in är det här med alla små tecken som används i BuJo:s, men de är väldigt användbara när du väl bestämmer dig för hur du ska använda dem. Eller framförallt, vilka tecken behöver och vill du använda?

Alla små tecken har en betydelse och gör att du enkelt får en översikt på dina sidor som du skapar. Jag känner själv att jag använder dessa tecken framförallt när jag gör min att göra-listor. Inte så mycket när jag skriver bloggstrukturer eller liknande.

vad-ar-bullet-journal

Här är min nyckel som jag valt att inleda min Bullet Journal med.

  • En liten prick betyder att det är en aktivitet som du kommer att genomföra
  • När du sedan är klar med aktiviteten så sätter du ett litet kryss över pricken. Du bockar helt enkelt av att du har genomfört det du ska göra.
  • En högerpil betyder att aktiviteten ej är genomförd, men den är framflyttad till en annan dag eller annan sida.
  • En vänsterpil betyder att den är schemalagd (denna använder jag i dagsläget inte, har bara använt högerpil för att flytta ej avbockade saker till nästa dag)
  • En liten rund ring betyder att det du skrivit är ett event
  • Ett litet bindestreck betyder att det du skriver efter bindestrecket är en anteckning av något slag
  • En asterisk betyder att du behöver prioritera någonting, kanske sätter du en asterisk framför en aktivitet som ska göras?
  • Ett utropstecken kan användas för att visa att det du skrivit är en inspiration, kanske ett citat som du inspireras av och vill skriva upp
  • Du kan rita ett öga framför någonting som du upplever att du behöver ta reda på mer om, utforska.

Börja byggandet av din Bullet Journal

Nu har du själva grunden i din BuJo. Nu kan du börja lägga in det som du tror att du vill använda den till. Låt din första BuJo bli som ett litet experiment, jag märker till exempel redan att jag kommer använda den mer till vissa saker och mindre till andra.

Fler delar som du kan lägga in i din BuJo:

Målsättning

Vad är din målsättning för 2017? Denna går ju såklart att bena ner till månader, veckor och dagar också. Bara du sätter dina begränsningar för hur du vill använda din Bullet Journal.

Halvårsöversikt

Dela upp ett uppslag i ditt block i sex delar och skriv in en månad i varje ruta. Här kan du under tiden du använder din journal skriva in saker som dyker upp som du vet händer i någon specifik månad.

vad-ar-bullet-journal

Ett exempel på hur en halvsårsplanering kan se ut

Månadsplanering

När en ny månad startar så skapar du ett tomt blad för månaden och flyttar in de sakerna som du skrivit upp under den här månaden under halvårsöversikten. Här kan du också skriva in eventuella målsättningar eller liknande för månaden som startar.

Daglig log

Denna skapar du varje dag som du vill använda din BuJo. Här fyller du på med precis vad du vill. Jag skapar en tidslinje varje dag och fyller upp med de sakerna som jag vet att jag har bokade i denna tidslinje. Sedan skriver jag också en att göra-lista, ibland skriver jag även ner ett förtydligande på tidslinjen under dessa punkter.

Jag brukar skapa min dagliga logg på kvällen innan. Då brukar jag också fundera igenom min matplanering så slipper jag ägna energi till det under dagen.

vad-ar-bullet-journal

Här är mina två senaste dagliga loggar från min Bullet Journal

Samlingar

Här kan du skapa precis vad du vill. Kanske en lista på böcker du vill eller har läst under året? Filmer?

Övrigt

Bara fantasin sätter gränser på vad du kan använda din BuJo till. Jag har börjat använda den mycket i min bloggplanering. Jag skriver upp ett tema som jag vill använda under en vecka, staplar upp vilka inlägg jag vill att veckan ska handla om och skriver också upp en grundidé på hur inlägget ska se ut.

Jag använder den också när jag planerar min webkurs. Det fina är att jag kan skriva upp idéer till min webkurs på en sida, sen kan jag alltid utveckla idéerna en och en på en ny sida i mitt block. För att få sidorna att hänga ihop, även om de inte ligger efter varandra så skriver jag bara upp på vilken sida idén utvecklar sig vidare. Du kan tex använda en högerpil för att markera att den här idén flyttar till en ny sida. Du kartlägger också dina sidor genom att skriva upp i ditt index vad dina sidor handlar om.

Egna erfarenheter

Jag har endast använt det här verktyget under en vecka, men känner att det är ett sätt som passar mig utmärkt. Jag har under många år försökt skaffa mig en struktur som samlar ihop olika saker, men jag känner alltid att jag tappar bort någonting på vägen. Det finns flaggade mail som jag glömmer bort att kolla upp, ett möte uppskrivet i en kalender (digital eller analog) och var sjuttsingen ska jag skriva upp min att göra-lista som jag kan bocka av löpande?

Bullet Journal för mig blir ett verktyg som samlar ihop dessa saker. Jag använder fortfarande en vanlig almanacka, men min journal blir som en hjälpreda för min planering. Jag får en tydligare bild av vad det är jag vill genomföra under en dag och om det är någonting som ska göras i framtiden så kan jag enkelt skriva upp det också. Antingen skriver jag upp det under aktuell månad under halvårsplaneringen eller om det är någonting utan bestämt datum så har jag skapat en att göra-lista som bara innehåller saker jag vill göra någon gång i framtiden.

Jag upplever det som att min Bullet Journal hjälper mig att stänga av alla de där distraktionerna som jag vanligtvis brukar få genom mobil och dator. Jag märker att jag kan få väldigt bra saker gjorda, även om jag inte sitter vid en dator och producerar hela dagarna, vilket är väldigt skönt att ha som omväxling.

Sedan jag började med Bullet Journal har jag blivit bättre på att lägga undan min mobil där jag annars hade många av mina att göra-listor och jag skriver numera mina blogginlägg i Word på datorn först, innan jag slår på wifi och kan råka bli distraherad av någonting i webläsaren. Jag förstår att det i sig inte är Bullet Journal som välsignat mig med detta beteende, men det är ändå den som har fått mig att börja ta tillvara på mitt fokus och min produktion.

Tips på vägen

Det finns hur mycket som helst att söka vidare på inom Bullet Journal. Jag kan nästan gå sönder i mig själv när jag tittar på tjusiga klipp på Youtube om fantastiskt fina sidor i andras Bullet Journal. Jag har släppt prestationen helt i min egen journal. Jag skriver ner det jag behöver göra, men jag gör inga fina kreationer.

Hitta din väg, fundera på vad du tror är viktigt för dig i din vardagsstruktur. Vad saknar du idag? Vad blir du mest stressad över i din vardag? Kan Bullet Journal vara ett verktyg för att underlätta för dig? Tänk på att ett verktyg ska vara någonting som underlättar i din vardag, ingenting som stressar eller får dig att känna prestationsångest.

Att ta hjälp

Bullet Journal kan vara ett superverktyg om du tycker att det passar ditt sätt att arbeta. Det fina är att det finns ett grundtänk, men det grundtänket kan du sedan förändra precis som du vill, till din fördel.

Men Bullet Journal kan inte lösa alla problem. Om ditt liv är fullspäckat och du ständigt lever med hjärtat i halsgropen för att hinna med allting du tycker att du måste, så kommer inte BuJo vara ett magiskt redskap som skapar ett mindre stressfyllt liv. Många gånger kan struktur och planering hjälpa till i ett stressat liv, men om aktiviteterna är för många och tiden alltid är för knapp så kanske det finns någonting annat i dig själv som du ständigt försöker fly från, någonting under ytan?

Jag kan berätta alla mina tips och tricks kring tid i min blogg. Jag kan till och med ge dig lite magiska tricks kring hur du ”Saktar ner tiden”. Men om ditt liv hela tiden fortsätter att skena iväg och du aldrig får den där tiden till återhämtning som vi alla behöver, så har jag bara ett tips och det kanske är det viktigaste tipset jag kan ge. Dra i handbromsen innan det är försent. Du har bara en av dig själv, och det är DU!

Om du vill veta mer om vad jag erbjuder för hjälp kan du läsa mer och titta på videon på min Välkomst-sida.

Vad tycker du om Bullet Journal? Kan det vara ett verktyg för dig också?

Gillade du inlägget? Dela det gärna till andra:

Mer från Anna Vildkraft:

gratis-vildkraft

GUIDE

5 gratis tips

Med de här fem tipsen ökar du din förmåga att känna in din kropps signaler = bättre relation till dig själv och starkare gränssättning i ditt liv.

prestation-videoserie

VIDEO

Gratis video-serie

I tre delar får du ta del av Vildkrafts tre-stegs-metod. Här presenteras metoden utifrån “det-där-jävla” presterandet i tre videos tillsammans med uppgifter till dig.

Produktbilder i läsplatta (1)

UTMANING

21 dagar utmaning

Från tidsbrist till bättre självkänsla på 21 dagar! Steg-för-steg får du ta del av metoden som revolutionerat livet för de många som fått ta del av den tidigare.

Mer från Anna Vildkraft:

gratis-vildkraft

GUIDE

5 gratis tips

Med de här fem tipsen ökar du din förmåga att känna in din kropps signaler = bättre relation till dig själv och starkare gränssättning i ditt liv.

prestation-videoserie

VIDEO

Gratis video-serie

I tre delar får du ta del av Vildkrafts tre-stegs-metod. Här presenteras metoden utifrån “det-där-jävla” presterandet i tre videos tillsammans med uppgifter till dig.

Produktbilder i läsplatta (1)

UTMANING

21 dagar utmaning

Från tidsbrist till bättre självkänsla på 21 dagar! Steg-för-steg får du ta del av metoden som revolutionerat livet för de många som fått ta del av den tidigare.

0 0 röster
Inläggets betyg
Prenumerera
Meddela mig vid
guest
19 Kommentarer
Äldst
Nyast Most Voted
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Therese

Jag upptäckte det alldeles nyligen och jag är helt såld. Älskar att man kan anpassa den precis efter sitt behov, även om det ändras efterhand. Jag använder också en vanlig kalender men min bullet journal är ett grymt komplement.
Apropå stress och fullspäckade liv så skrev jag faktiskt igår om ett ”favorituppslag” jag använder, där jag får en överblick över mina rutiner och vad jag spenderar tid på. Jag fick en riktig ah-upplevelse efter att ha gjort det hela januari. 🙂

[…] guidade meditation!! Jag har hittat ett nytt sätt att planera och strukturera min vardag (genom bullet journal). Jag har haft toppar och dalar som du kan läsa mer om i SöndagsSnackis-inläggen för januari […]

Helena Enqvist

Vad spännande och tack för att du delade med dig det här inlägget! Jag har försökt att förstå vad en bullet journal är och hur man ska komma i gång men hittade liksom inget jag fattade. Nu sitter både jag och min 17 åriga dotter och påbörjar våra med hjälp av ditt inlägg 🙂
Jag tror det här sättet kan få lite mer ordning på min bloggplanering mer än utkast i wordpress och ett kaos i Trello!

[…] som sätter stopp. Vill du läsa mer om hur du påbörjar en Bullet Journal ska du kika in hos Anna Friborg. Hon har beskrivit hur du kommer i gång på ett mycket bra sätt. Hon beskriver också hur du kan […]

Jag har inte heller fattat helt och hållet vad detta koncept var, tills nu. Tack för en utförlig och beskrivande sammanfattning av BuJo. Just nu känner jag lite att jag har grejer i iphones notes, Evernote, Trello, kalendern i telefonen, den fysiska kalendern och olika skrivblock. Ehe. Så ja, det skulle absolut kunna struktureras upp. Får se på vilket sätt det blir bara… 🙂

[…] Första steget har varit att alltid skriva med vänster hand när jag skriver i min självkänsla-bok. Där vill jag verkligen lyssna till min inre röst och bejaka mig själv. Idag skriver jag inte 100% med vänster hand, om jag ska skriva någonting snabbt på jobbet så blir det högerhanden som reagerar, men det känns mer och mer ovant att ta till högerhanden i skrift. Jag skriver också alltid med vänster hand i min Bullet Journal. […]

[…] Vad är Bullet Journal […]

Anders Bergman

Hejsan, kul idé med en papperskalender istf bara den på nån elektronisk grej. Såna hade vi redan på 1960-talet, förresten, så HELT ny är tanken nog inte. Förresten hade min farfar en redan i slutet av 1800-talet.
Och kul att du ritar Asterix på många ställen. Menar du bara en stjärna heter det nämligen asterisk.

Beautiful Life

Hej Anders! Tack för din kommentar och tack för lektionen i skillnaden mellan en Asterix och asterisk. Kul att du delar med dig av dina egna och farfars erfarenheter kring papperskalendrar! Har också använt såna av och till, men började inte med det förrän på 90-talet.

Just Bullet Journal ser jag inte riktigt som min kalender utan mer ett planeringsverktyg eller samlingspunkt 🙂

Önskar dig en fin dag!

/Anna

Bella

Jag snubblade precis som du in på detta, då jag kom på migsjälv att sakna ”skoldagböcker” från min barndom och har blivit helt manisk i bujo.
Jag har npf-diagnoser och har insett att rutiner och struktur är ett måste för mig.
Problemet för mig är att jag har för mycket idéer och vill samla all fakta om mitt liv. Vilket leder till en aning osunt kontrollbehov.
Nu har jag dock valt att designa en bujo för mental hälsa och stresshantering som jag ska redovisa i skolan. Då har jag börjat fundera på vad som hjälper/stjälper stressrelaterade känslor.
Jag vill dock helst ha mellan färdig och bara fylla i samtidigt som jag vill skapa mallen själv och jobbar då i indesign för att sen skriva ut(utnyttja materialbudgeten jag betalar för min utbildning) och sen utvärdera och utveckla.

Anna - Vildkraft

Vad intressant Bella! Tack för att du delar med dig av ditt projekt och dina tankar kring hur du använder BuJo! <3
/Anna

[…] behövas när man pysslar. Om man vill hålla på med scrapbooking, kortskapande eller kanske bullet journaling går det ofta ut på att skriva texter, rita saker med mera. Då gör pennorna det allra viktigaste […]

[…] sätt att jobba med sin att-göra-lista kan vara att använda sig av Bullet Journal. Klicka här för att läsa mitt inlägg om […]

[…] sätt att jobba med sin att-göra-lista kan vara att använda sig av Bullet Journal. Klicka här för att läsa mitt inlägg om […]

[…] Vad är Bullet Journal […]

[…] Första steget har varit att alltid skriva med vänster hand när jag skriver i min självkänsla-bok. Där vill jag verkligen lyssna till min inre röst och bejaka mig själv. Idag skriver jag inte 100% med vänster hand, om jag ska skriva någonting snabbt på jobbet så blir det högerhanden som reagerar, men det känns mer och mer ovant att ta till högerhanden i skrift. Jag skriver också alltid med vänster hand i min Bullet Journal. […]

OM MIG

Som samtalsterapeut & coach hjälper jag dig att hitta mod och tid att möta det som är du, dina känslor och behov.

Anna-Vildkraft
19
0
Vad tänker du? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!x
()
x

Sök på vildkraft.se

Här kan du söka rätt på det du letar efter! Som ett google, fast bara här på vildkraft.se

Om du ändå inte hittar det du letar efter kan du alltid maila anna@vildkraft.se så får du hjälp inom kort!