Vad är framgång?

Framgång. Vad ligger det för värderingar i ordet för dig? Jag upplever ofta att det är ett ord som vi använder i beundran av eller avundsjuka kring andra. Att vi sätter etiketten framgångsrik på andra, men att vi egentligen inte har någon aning om den personen upplever sig som framgångsrik eller inte. Vad är framgång och vem är framgångsrik om vi skulle börja titta på begreppet?

Under den här veckan kommer jag skriva några inlägg om just framgång och att vara framgångsrik. Min förhoppning är att jag ska ge dig några nya tankar och frågeställningar kring vad vi lägger in i ordet och kanske börja fundera på om du har rätten att lägga den etiketten på andra.

Min bild av samhället som jag lever i idag är att det är väldigt prestationsinriktat. Om du inte presterar så är du inte värd lika mycket som någon som presterar. De flesta går dessutom runt och bär på väldigt tunga lass ”måsten” som vi någon gång lärt oss (tror) att andra förväntar sig av oss. Måste vi till exempel prestera för att vara framgångsrika?

Hur tungt är ditt lass med måsten? Bild: Pixabay

Förra veckan skrev jag om motivation här på bloggen och jag skulle vilja hänvisa till den inre motivationen för att försöka förklara mer kring min syn på framgång. Om jag får göra det jag brinner för, hitta min inre motivation, och sedan lyckas med det jag vill så anser jag att jag är framgångsrik. Alltför många tror jag gör någonting med hjälp av yttre motivation och risken är då att vi lyckas med andras mål och prestationer. Hur många jobbar i en bransch som vår familj pushat oss in i, men som vi själva kanske inte trivs i?

Är du framgångsrik när du skriver 2,0 på högskoleprovet? Är du framgångsrik när du får ett högt uppsatt chefsjobb? När du har en miljon kronor på ditt sparkonto? Om du fick leva det liv som du drömmer om, skulle du vara mer eller mindre framgångsrik än vad Steve Jobs var? Vet vi om Steve Jobs ansåg sig vara framgångsrik? Är framgång detsamma som att vara lycklig?

vad-ar-framgang

Handlar framgång om pengar? Bild: Pixabay

Att lyckas är i alla fall inte alltid detsamma som att bli lycklig. Speciellt inte om du lyckas med saker för någon annans skull, om du uppfyller andras livsmål istället för dina egna. Om du släppte lite grann på alla ”måsten” och förväntningar från alla andra, vilka saker skulle du förändra eller ta bort ur ditt liv som du lever idag? Min erfarenhet är att det går att komma närmare våra drömliv än vad vi tror med inte alltför stora medel, bara vi lyckas se bortom det där som vi idag tror är måsten.

Att skratta ofta och mycket; att vinna intelligenta människors respekt och barns tillgivenhet; att förtjäna ärliga kritikers uppskattning och uthärda falska vänners svek; att uppskatta skönhet; att leta fram det bästa hos andra människor; att lämna efter sig en värld som har blivit litet bättre tack vare ett friskt barn, en trädgårdstäppa eller förbättrade sociala förhållanden; att veta att åtminstone en levande varelse har kunnat andas lättare för att man har levatDetta är att ha haft framgång! – Ralph Waldo Emersson

Första gången jag läste ovanstående citat så blev jag alldeles varm i bröstet. Tänk om vi alla kunde tänka på framgång på det här sättet. Vore det inte fantastiskt för människor, djur och vår planet?

Handlar framgång om frihet? Bild: Pixabay

Igår när jag googlade på framgång så hittade jag ett till fantastiskt citat om framgång. Som för övrigt verkar vara författat av en person som jag gärna skulle vilja läsa lite böcker av, nämligen Maya Angelou. Har du läst någon bok av henne?

Success i liking yourself, liking what you do and liking how you do it – Maya Angelou

Senare i veckan tänkte jag skriva om vem som är framgångsrik och hur det är att försöka älska sig själv i ett samhälle där det är fult (?) att sticka ut.

Vad är framgång för dig?

Lämna ett svar