Vågar du möta dig själv? Del 6/7

Idag handlar meditationstipset om känslor. Att ta dagens meditationsminuter till att fundera igenom vad jag verkligen känner. Du kan själv välja hur du väljer att kliva in i känslorna, jag kommer beskriva de olika sätten lite mer längre ner. Min tanke är att det blir ett sätt för dig att lära känna dig själv och dina känslor ännu bättre. Ju bättre kontakt vi har med våra känslor, ju bättre kommer vi också bli på att veta vad vi vill och inte vill.

Meditationstips 6:

Sätt din äggklocka eller timer på 2-10 minuter, beroende på vad du känner att du kan avvara. Sitt, ligg eller stå någonstans där du får vara i fred en liten stund. Blunda gärna om det känns bra. Börja med att fokusera på dina andetag. Känn in hur luften strömmar in genom näsan, ner genom halsen och ut i lungorna och ända ner i magen. Känn hur luften sedan strömmar tillbaka ut samma väg. Lägg märke till hur andningen känns i kroppen, är det långa, djupa andetag eller kortare och intensivare andetag?

Alternativ 1: Tänk tillbaka på tidigare i dag eller någon händelse de senaste dagarna. Minns en händelse där du kände att känslorna i dig rusade iväg, det kan vara både positiva och negativa känslor. Tillåt dig själv att verkligen gå in i de här känslorna ordentligt. Tänk tillbaka på händelsen och minns detaljer. Känn hur känslorna fyller upp hela dig. Fundera lite på om det endast var en känsla i händelsen eller om det faktiskt var flera olika. Se om du kan försöka dela upp dem och känna skillnaden.

Alternativ 2: Gör en genomsökning av dig själv och din kropp. Hur känns kroppen idag, finns det några delar som mår bättre eller sämre? Känn också efter vilka känslor som ryms inom dig just idag, just nu. Kärlek? Sorg? Vrede? Svartsjuka? Rädsla? Skam? Glädje? Avsmak? Var öppen för vad som kommer till dig och försök att verkligen känna in det som kommer till dig. Låt känslan få fylla upp hela dig.

Avsluta meditationen med att fundera på fler tillfällen där du upplevt samma sak. Kanske kan du till och med erinra dig något minne med samma känsla från barndomen. Kanske kan du se mönster i hur denna känsla följt med dig genom livet i liknande sammanhang? Tillåt dig själv att känna dina känslor, de är dina!

I SER-terapin jobbar vi väldigt mycket på det här sättet. Att medvetandegöra våra känslor och förstå varför vi reagerar som vi gör. Att hitta våra iscensättningar för att utveckla oss själva och bli fria från våra gamla mönster och beteenden. Hör av dig till anna@beautifullife.se om du vill veta mer!

Detta inlägg har en kommentar

Lämna ett svar