Livet som en fartlek

Det är lördag och alldeles strax dags för mig att åka till mitt extrajobb. Mornarna nu är lika magiska som sommarens kvällar och jag sitter vid köksbordet med en kopp kaffe och tittar ut över trädgården (när jag inte tittar in hit mot datorn). Katten Ronja har precis varit ute på sin lilla morgonrunda, sedan kommer hon sova gott här inne under tiden jag jobbar. Innan jobbet tänkte jag dela med mig av några rader som jag så klokt plitade ner i april 2012. Ord som handlar om både träning, fartlek och återhämtning:

Jag kommer inte ihåg om jag skrivit om det jag brukar tänka på när jag kör spinningen? Att ”livet är som ett spinpass, le när det går tungt så går det lättare!” Idag när jag sprang tänkte jag på att livet är som en fartlek*. En orkar köra fullt ös under en begränsad tid, men då måste en också planera för att kunna ta det lugnare nästa period. Ibland när en tar ut sig för mycket i de intensiva perioderna så krävs det antingen en längre viloperiod, eller ett betydligt lägre tempo.

Det är otroligt viktigt att man tar med återhämtningen i all planering, speciellt när det är mycket omkring oss. Dock är vi alla olika och återhämtning betyder inte samma sak för olika personer. För en person kan återhämtning betyda en lång skogspromenad. För andra kan det betyda att man sover ut riktigt ordentligt och tar en riktig vilodag. Jag är mer åt det sistnämnda hållet. När jag har intensiva perioder ser jag till att åtminstone då och då ta en helg där jag inte har någonting alls planerat. Även om jag älskar att vara social och träffa vänner så behöver ändå mitt psyke och min kropp lugn egentid för återhämtning. Jag tränar gärna ett eller två pass under en sån helg, men spontant och oplanerat. Dessa helger krävs då mina veckor oftast är väldigt uppbokade med långa dagar på jobbet och nu även träning.”

*Fartlek är en löpträning där löparen springer en sträcka i varierande fart, från jogg till 80-90 % av max. Tanken är att löparen själv utifrån sin egen känsla, lust och naturens skiftningar bestämmer hur fort han/hon springer de olika delavsnitten av en sträcka. Vanligtvis blir den totala distansen 5 till 10 km. Fartlek är ett utmärkt sätt att kombinera löpglädje med den träningseffekt man vill uppnå. Ordet är från början svenskt, men senare inlånat till flera andra språk och används av förklarliga skäl i en del engelska vitsar. Källa: Wikipedia

fartlek-livet

Lite rödhårigare än nu, men lika glad och redo för träning *thumbs up*

Vad är återhämtning för dig? Behöver du motion eller vila?

Lämna ett svar