Att vara närvarande

På Instagram idag delade jag med mig några korta tankar kring nuet och sommarvädret. Jag tycker verkligen att jag haft fantastiskt väder sedan jag slutade mitt jobb i Stockholm i slutet av april. Är det bara jag som har haft tur med vädret eller minns jag fler solskensdagar än många andra? Jag vet ju att vädret är ett hett ämne på sommaren här i Sverige och det finns väl egentligen ingen hejd på hur mycket väderleksrapporter och spekulationer om vädret vi gör under sommaren. Jag känner mig faktiskt lite udda när jag säger att jag haft mycket sol i sommar plus att jag tycker att min väderapp har stämt de fåtal gånger som jag har använt den. Men det var faktiskt inte väder och vind som inlägget skulle handla om, jag ville ju dela med mig om en härlig upplevelse från tidigare i veckan och att vara närvarande.

Allting började med att min extroverta delpersonlighet kastade sig på mailen och skickade in en anmälan till en middag som jag visste väldigt lite om från början. En middag med 10 personer där ekokocken Luqaz Ottoson lagade maten och ekobonden Adam Arnesson stod för råvarorna. Luqaz gör en ”liten” cykelresa genom Sverige mellan Smygehuk till Treriksröset och längs vägen hälsar han på olika lokala producenter, hos vissa av dem bjuder han också in till en middag med lokala råvaror. Adam är @ekobonden här på Närkeslätten och det var tack vare hans Instagram som jag fick nys om denna middag.

Kvällen började med en kort introduktion av Luqaz där han berättade lite vad han varit med om på resan hittills, sedan fick vi smaka en FANTASTISK förrätt! En tartar gjord på en 4-årig tacka från Adams gård. Det finns en del åsikter kring att köttet från äldre djur inte skulle vara lika bra/eftertraktat som kött från yngre djur. Denna kväll fick vi helt klart bevisat att detta kött är hur fint och gott som helst! Tartaren toppades med bland annat färska gråärter från gården. Färsk gråärt var också otroligt gott och den är väldigt proteinrik. Kanske blir den en bra framtida proteinkälla?

Efter förrätten blev det en promenad på gården där vi fick klappa de ganska nyligen inköpta grisarna som får springa fritt i sin hage och har gott om plats. De var otroligt söta och så fort de blev klappade så kastade de sig på sidan och ville bli kliade på magen. Så himla fint att se dem! Vi fick också säga hej till fåren som också var keliga. En av dem trodde mina snören på byxorna och mina armband var gottis och ville gärna äta på dem! Jag tror nog gräs och annat grönfoder är lite snällare för magen…

Under hela kvällen försökte jag verkligen fånga ögonblicken. Jag försökte stanna upp och bara njuta av miljön och samvaron. Även om jag aldrig träffat någon av deltagarna förut så var det en skön stämning och det kändes som att vara bland härliga vänner. Även om inte solen strålade så var det sådär lagom varmt och helt klart en av sommarens bästa kvällar. Till huvudrätt fick vi lammkotletter, rotfrukter och grönsaker också från gården. Till efterrätt blev det en vinbärskaka gjord på råg mald från Mullhyttans kvarn tidigare under dagen och en sabayonne gjord på Adams syrenbubbel.

Middagens tema, både i samtalet och maten, var helt klart ekologi och att skapa en hållbar framtid. Det gör mig otroligt inspirerad att lyssna på så engagerade och drivande människor i detta ämne. Dagen efter vaknade jag och hade en känsla av något nytt i kroppen, en nystart och en hoppfullhet om framtiden. Jag blev också påmind om min fascination för hållbarhetspsykologi, ett begrepp som uppkom när Annika Tibblin studerade hur stress kan kopplas samman med överkonsumtion och klimatförändringar. Att skapa en hållbar framtid har många aspekter och jag vill och försöker göra mina små val i vardagen för att göra skillnad! Jag tror bland annat att vara närvarande har en stor betydelse för en god framtid för oss och vår planet.

luqaz-adam-förrätt

Luqaz värmer på det sista till förrätten och Adam berättar om råvarorna

tartar-tacka-gråärt

Jag kan fortfarande både känna smak och konsistens från denna magiska förrätt! 

kelgrisar-ekobonden

Kelgrisarna som bara älskade att bli kliade!

bönodling-experiment

Adams ”lilla” handsådda testodling med både bondbönor, gråärt och andra sorters bönor!

adam-får-ekobonden

Gosiga och nyfikna får i sin hage tillsammans med ekobonden himself!

luqaz-grill-ekokock

Luqaz förbereder det sista till huvudrätten efter att vi promenerat runt på gården!

lammkotletter-rotfukter-närodlat

Huvudrättens härliga upplägg! Dinner is served!

vinbärskaka-nymald-råg

Vinbärskakan på nymald råg och sabayonne av syrenbubbel!

Tror du att vara närvarande kan vara bra för hållbarhet och framtiden?

Lämna ett svar