fbpx

Hemmagjord majonnäs med basilika och vitlök

Mat för mig är i grunden en innerlig kärlek och jag älskar att experimentera och testa nya saker i köket. Recept använder jag sällan rakt av och om jag ens använder ett recept så använder jag det som inspiration, men hittar alltid lite egna vägar och varianter. Sen kommer det vissa dagar eller perioder där maten blir ett nödvändigt ont och jag öppnar kylskåpet med en rynkning på näsan och undrar vad jag kan ställa fram på bordet till lunch idag utan ansträngning. I alla fall, de där perioderna när matlagningen är kul är fantastiska och idag tänkte jag presentera ett mycket bra resultat från förra helgens experimenterande i köket. Nämligen en hemmagjord majonnäs med smak av basilika och vitlök (eller om du hellre vill, en aioli med basilika).

Hemmagjord majonnäs med basilika och vitlök

1 ägg
1 vitlöksklyfta (eller en halv, beroende på hur mycket vitlökssmak du gillar)
1-2 tsk äppelcidervinäger
färsk basilika, en handfull cirka
salt
massa rapsolja

Enligt alla konstens regler att lyckas med majonnäs så sägs det att alla ingredienser ska ha samma temperatur, antingen kylskåpskalla eller rumstempererad, men jag brukar få ihop det rätt bra ändå med kylskåpskallt ägg och rumstempererad olja. Du väljer själv om du vill ta den säkra vägen eller inte, haha.

Knäck ägget i en skål, jag använder oftast den skålen som följde med stavmixern. När du använder även äggvitan i en majonnäs så blir den lite ljusare i färgen än om du bara använder äggulan. Tillsätt sedan vitlök (grovt hackad), vinäger, basilika och salt. Kör några varv med stavmixern så att det blandar sig ordentligt och allt blir finhackat. Sedan byter jag till elvispen (men det brukar gå bra med stavmixern också) och tillsätter rapsolja i en tunn stråle ner i äggblandningen och vispar med elvispen samtidigt. Även om jag sällan misslyckas med majonnäs så är jag varje gång nervös över att den inte ska gå ihop sig, men med mycket vispande och lite tålamod så brukar det ordna sig. Pausa oljestrålen ibland och fortsätt vispa. Tillsätt så mycket olja så att du känner dig nöjd med konsistens och smak på majonnäsen. Addera mer salt om det behövs.

Om det skulle bli så att det verkar som om majonnäsen inte tjockar till sig och får majonnäsliknande konsistens så kan du börja om från början. Knäck ett ägg, vispa ihop det med lite vinäger. Vispa sedan samtidigt som du försiktigt häller ner den "misslyckade" röran i det nya ägget i en tunn stråle. Då brukar det ta sig!

hemmagjord-majonnäs-basilika-vitlök
Slurp vad god den blev! Det bästa var att den räckte både till lunch och middag dagen efter också! Här garnerad med lite fänkålsblast.
hemmagjord-majonnäs-middag-uppifrån
Till majonnäsen serverades det kycklinglårfilé, skivad potatis i ugn, färska grönsaker från trädgården och hallonkvass!

Brukar du göra hemmagjord majonnäs?

Gillade du inlägget? Dela det gärna till andra:

Mer från Anna Vildkraft:

gratis-vildkraft

GUIDE

5 gratis tips

Med de här fem tipsen ökar du din förmåga att känna in din kropps signaler = bättre relation till dig själv och starkare gränssättning i ditt liv.

prestation-videoserie

VIDEO

Trestegsmetoden

Här presenteras Vildkrafts trestegsmetod utifrån “det-där-jävla” presterandet i tre videos tillsammans med uppgifter till dig.

Produktbilder i läsplatta (1)

UTMANING

21 dagar

Från tidsbrist till bättre självkänsla på 21 dagar! Metoden som revolutionerat livet för de många som fått ta del av den tidigare.

Mer från Anna Vildkraft:

gratis-vildkraft

GUIDE

5 gratis tips

Med de här fem tipsen ökar du din förmåga att känna in din kropps signaler = bättre relation till dig själv och starkare gränssättning i ditt liv.

prestation-videoserie

VIDEO

Gratis video-serie

I tre delar får du ta del av Vildkrafts tre-stegs-metod. Här presenteras metoden utifrån “det-där-jävla” presterandet i tre videos tillsammans med uppgifter till dig.

Produktbilder i läsplatta (1)

UTMANING

21 dagar utmaning

Från tidsbrist till bättre självkänsla på 21 dagar! Steg-för-steg får du ta del av metoden som revolutionerat livet för de många som fått ta del av den tidigare.

0 0 röster
Inläggets betyg
Prenumerera
Meddela mig vid
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

OM MIG

Som samtalsterapeut & coach hjälper jag dig att hitta mod och tid att möta det som är du, dina känslor och behov.

Anna-Vildkraft
0
Vad tänker du? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!x
()
x

Sök på vildkraft.se

Här kan du söka rätt på det du letar efter! Som ett google, fast bara här på vildkraft.se

Om du ändå inte hittar det du letar efter kan du alltid maila anna@vildkraft.se så får du hjälp inom kort!