Hemmapysslaren tipsar – Ris àla malta

Just nu försöker jag tänka mycket på att faktiskt använda det jag har hemma i matlagningen, både för miljötänk och för min egen plånboks skull. Eftersom jag är mitt upp i ett karriärbyte och unnar mig lite ledighet så lever jag just nu på sparpengar och ju billigare jag lever, desto längre räcker pengarna. Jag har tidigare ofta känt dåligt samvete över hur jag slängt mat som egentligen skulle ha gått att använda, om jag hade använt det innan det blev dåligt vill säga. Ibland har jag till och med slängt bra mat direkt för att jag vetat att det ändå skulle hamna i soppåsen om någon vecka. Skärpning!

Här har vi i alla fall ett tips på vad en kan göra med överblivet ris. Ät det som frukost, mellanmål eller efterrätt. Jag tycker personligen att tillbehören styr lite vad det blir för typ av mål.

Annas ris àla malta

1 portion kokt ris (kallt sen gårdagen förslagsvis)
knappt 1 dl vispgrädde (vispas ganska hårt)
1 tsk vaniljpulver

Blanda i vaniljpulvret i den ganska hårt vispade grädden och tillsätt riset. Vips så var det klart! Personligen tycker jag det blir ganska mäktigt med grädde och ris och tycker att detta recept räcker till 2 personer, oavsett om det är frukost, mellis eller efterrätt.140916 risalamalta

För frukost eller mellis: Servera till exempel med chiafrön, hemmagjort äppelmos och skivad banan. Avsluta med ett kokt ägg för att få med lite proteiner till frukostmålet!

 Är du duktig på att använda dina rester?

Detta inlägg har 2 kommentarer

 1. anna

  Smart tips! Funderar på om man kanske kan ha kvarg istället för grädde? Va tror du om det?
  Jag är usel på att ta tillvara på mat från den 25:e i månaden fram till den 15:de. Efter det experimenterar jag med allt som finns kvar 🙂 vilket kan bli en strålande middag eller torftig och äcklig 🙂

  1. Beautiful Life

   Haha, kung i baren för en dag? 😛 Eller en halv månad i alla fall 😛

   Åh! Har inte ens tänkt på kvargmöjligheten. Såklart det funkar bra också! Jag tänker på Coop:s vaniljkvarg, gudomligt god! Skulle nog passa perfekt! 🙂

Lämna ett svar