Inspiration och motivation

Februari har precis börjat och utanför mitt fönster dalar snöflingorna ner. Kommer du ihåg dina drömmar, mål eller nyårslöften för det nya året? Den klassiska fördomen kring gymträning är väl att när januari är över så kommer också “nyårslöftestränarna” ebba bort? Vad är det egentligen som händer fyra veckor in på det nya året? Vad är det som gör att vi inte håller i längre än så?

Den här veckan tänkte jag ägna några inlägg till motivation och prata mer om hur min syn på motivation kan göra att du håller i dina nyårslöften lite längre än bara några veckor. Idag pratar jag inspiration och motivation, senare i veckan kommer jag ge tips på hur du kan hitta träningsmotivation genom vardagssaker och planen är också skriva om inre och yttre motivation. Hoppas du vill hänga med under hela veckan och dela gärna mina inlägg om du tyckte om det du läste! <3

inspiration-och-motivation

Vackra bilder kan ge mig massor av inspiration på flera olika sätt! Drömma mig bort till platser jag vill åka till eller ut och fotografera egna vackra bilder till exempel! Bild: Pixabay

Vad är inspiration?

Wikipedia säger: Inspiration (av latin inspiro, inblåsa, väcka liv i), ett stimuli som sätter igång mental verksamhet.

Vad är motivation?

Wikipedia säger: Motivation är det psykologiska kännetecken som ger en organism drivkraft, det vill säga väcker den till handling mot ett önskat mål och lockar fram, kontrollerar, och upprätthåller vissa målinriktade handlingar.

Inspiration får dig att vilja

Jag förklarar inspiration som någonting som ger dig glädje och idéer att vilja göra någonting. När jag får inspiration så blir jag pirrig i magen och jag kan tänka mig att mina ögon glittrar till lite grann.

Jag ser det som att jag kan inspirera andra människor till att träna och förändra deras liv, men om det inte finns någon vilja inifrån människan så kommer inspirationen jag ger inte att räcka hela vägen till målet.

Det finns många olika sätt att bli inspirerad och jag tror egentligen att det är påfyllningen av all inspiration som gör att vi inte tar tag i saker och agerar. Att till exempel sitta och titta på inspirerande Youtube-klipp gör att vi tillfredsställer våra behov av förändring på ett kortsiktigt sätt, för stunden, men inspirationen gör inte att vi hittar lösningar som faktiskt ger förändring. En “inspirationsfälla” för oss själva?

Inspiration får dig att vilja, men det är inte säkert att inspirationen tar dig hela vägen till handling.

att-vilja

Att vilja är inte alltid samma sak som att göra… Bild: Pixabay

Motivation får dig att göra

Motivation för mig är det som får mig att agera. Om jag har motivation till att följa mina drömmar så kommer jag också påbörja min väg mot mina drömmar. Drivkraften som jag får av min motivation kommer driva mig framåt på min väg.

Jag har tidigare ofta mött människor i mitt arbete som blir väldigt inspirerade av att träffa en personlig tränare. De går därifrån med huvudet högt och planen tydlig. Nästa gång vi ses slokar de lite med huvudet och säger att planen inte riktigt har hållit i sig. Inspirationen fanns där, men motivationen hos klienten har inte varit tillräckligt stark. Drivkraften att välja träning när vardagen pockar på fanns inte. Det blir då väldigt tydligt att vi inte jobbat tillräckligt med att förstå var klientens motivation ligger.

Jag kommer gå djupare in på motivationen under veckan, tills dess får du gärna läsa inlägget ”Hur jag som samtalsterapeut kan hjälpa dig komma igång med träning” som också handlar en del om motivation.

Saker som inspirerar mig

Jag har många saker som inspirerar mig och kan också lätt fastna i den där ”inspirationsfällan” som jag skrev om i tidigare stycken. Jag älskar att bli inspirerad och pirrig i magen av möjligheterna som finns där ute!

Samtidigt känner jag mig väldigt trygg med att jag inom mig samlar inspiration på hög tills jag känner att stunden är rätt och det är dags att gå till handling. Det är som att när inspirationsbägaren är full så rinner det över och bildas motivation och drivkraft att ta tag i det jag vill skapa.

Inspirationskällor:

  • Instagram
  • Youtube
  • Bloggar
  • Webinar
  • Föreläsningar
  • Filmer

Jag skulle också säga att jag försöker att bli bättre och bättre på att inspirera mig själv och inte ständigt söka yttre inspiration. Att varje dag skriva i min självkänsla-bok är ett exempel på som ger mig mycket inspiration från mig själv (har skrivit om det i flera omgångar i SöndagsSnackis-inläggen).

Oftast fyller jag på dagligen med inspiration, men ibland blir det helt enkelt för mycket. Ibland kan jag nästintill känna mig illamående inför all inspiration, alla träningsbilder och alla fina matbilder. Då lyssnar jag på signalerna jag får från mig själv och låter bli att inspireras av andra en stund. Väljer bort mobilen eller datorn och gör någonting annat helt enkelt!

Hur ser du på inspiration och motivation? Var hämtar du din inspiration ifrån?

This Post Has 2 Comments

Leave a Reply