fbpx

Mellanmålstips: Dadelbollar

Att äta godis eller inte? Att hålla intaget i balans, vad innebär det? För mig är det mycket lättare att bestämma mig för att inte äta godis, då tänker jag efter mycket mer kring vad jag stoppar i mig och inte. Om jag äter godis så är det så lätt hänt att det hoppar in lite vad som helst och när som helst. Speciellt från de där påsarna eller skålarna som envisas med att stå i lunchrummet på jobbet. Samtidigt är jag en godisråtta och brottas med godissug mest hela tiden och har svårt att se framför mig att jag inte ska äta godis, för att jag tycker det är så gott.

Just nu kämpar jag mot mitt godissug för att jag vet att jag mår bättre och slipper baksmällan av att vara ÄNNU mer sugen på godis dagen efter godisintag. I skrivande stund så har jag inte ätit godis på en vecka ungefär och jag har varken förbud eller tidsmål på hur länge jag ska vara utan det. Jag har haft några stunder där det varit riktigt kämpigt, mitt bästa tips då är att skjuta upp beslutet och intaget en liten stund till. Jag tänker att jag får handla eller äta godis lite senare och tillfredsställer inte det där impulssuget på en gång. Många gånger klarar jag mig ur suget då för hjärnan nöjer sig med "sen" och när sen kommer så är det inte säkert att jag är lika sugen. Igår efter träningen så fixade jag i ordning lite dadelbollar som kanske både kan agera schysst mellanmål och tillfredsställa lite av godissuget utan att vara godis.

mellanmålstips

Dadelbollar

ca 18-20 st bollar

2 dl havregryn
8 st dadlar (jag använde färska)
1 dl naturella cashewnötter
1 stor morot
0,5-1 st banan
2 tsk malen kardemumma
2 tsk lakritspulver
1 msk kakao
ca 1 dl kokosflingor

Skala moroten och skär den i mindre bitar. Kärna ur dadlarna och lägg alla ingredienser i en matberedare med kniv. Börja med en halv banan och känn efter hur pass lös smeten blir, den ska bli lite kletig men inte för lös. Rulla bollar av smeten och rulla sedan bollarna i kokosflingor. Lämna eventuellt några utan kokosflingor om du vill. Skölj händerna i kallt vatten innan du rullar och låt händerna vara lite fuktiga så fastnar inte smeten lika lätt i händerna. Jag brukar behöva skölja av händerna 2-3 gånger under rullningens gång. Låt stå i kyl några timmar om du orkar vänta, då blir de lite fastare och lättare att hålla i.

Variera smaksättningen med olika kryddor, kanske kanel? Saffran? Går också att ha i lite starkt kaffe som smaksättning. Om du inte tål nötter så kanske solrosfrön eller pumpkärnor funkar istället för cashewnötter?

Näringvärde / dadelboll:
(beräknat på 18 st bollar)

Energi kcal: 65 kcal
Protein: 1,4 g 
Fett: 3,3 g 
Kolhydrater: 6,6 g 
Fibrer: 1,6 g
Järn: 0,5 mg 
Vitamin C: 0,7 mg

dadelbollar

Föredrar du bollar med eller utan kokosflingor?

energibollar
Väldigt mumsiga tillsammans med en god kopp te!

Brukar du göra några goda energibollar? Hur brukar du göra då? Kommer du prova dessa? Skriv gärna en rad och berätta!

Gillade du inlägget? Dela det gärna till andra:

Mer från Anna Vildkraft:

gratis-vildkraft

GUIDE

5 gratis tips

Med de här fem tipsen ökar du din förmåga att känna in din kropps signaler = bättre relation till dig själv och starkare gränssättning i ditt liv.

prestation-videoserie

VIDEO

Trestegsmetoden

Här presenteras Vildkrafts trestegsmetod utifrån “det-där-jävla” presterandet i tre videos tillsammans med uppgifter till dig.

Produktbilder i läsplatta (1)

UTMANING

21 dagar

Från tidsbrist till bättre självkänsla på 21 dagar! Metoden som revolutionerat livet för de många som fått ta del av den tidigare.

Mer från Anna Vildkraft:

gratis-vildkraft

GUIDE

5 gratis tips

Med de här fem tipsen ökar du din förmåga att känna in din kropps signaler = bättre relation till dig själv och starkare gränssättning i ditt liv.

prestation-videoserie

VIDEO

Gratis video-serie

I tre delar får du ta del av Vildkrafts tre-stegs-metod. Här presenteras metoden utifrån “det-där-jävla” presterandet i tre videos tillsammans med uppgifter till dig.

Produktbilder i läsplatta (1)

UTMANING

21 dagar utmaning

Från tidsbrist till bättre självkänsla på 21 dagar! Steg-för-steg får du ta del av metoden som revolutionerat livet för de många som fått ta del av den tidigare.

0 0 röster
Inläggets betyg
Prenumerera
Meddela mig vid
guest

2 Kommentarer
Äldst
Nyast Most Voted
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

[…] och utan ångest. Bredvid mig har jag en stor kopp te och lite dadelbollar som snacks (recept: Dadelbollar). Häng med neråt i inlägget om du vill hänga med på en snabbgenomgång av min gångna […]

[…] och utan ångest. Bredvid mig har jag en stor kopp te och lite dadelbollar som snacks (recept: Dadelbollar). Häng med neråt i inlägget om du vill hänga med på en snabbgenomgång av min gångna […]

OM MIG

Som samtalsterapeut & coach hjälper jag dig att hitta mod och tid att möta det som är du, dina känslor och behov.

Anna-Vildkraft
2
0
Vad tänker du? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!x
()
x

Sök på vildkraft.se

Här kan du söka rätt på det du letar efter! Som ett google, fast bara här på vildkraft.se

Om du ändå inte hittar det du letar efter kan du alltid maila anna@vildkraft.se så får du hjälp inom kort!