fbpx

Vem är jag? Vad vill jag?

Tidigare i veckan frågade jag er följare på Instagram vad era största utmaningar är och om vi kanske skulle ta och prata om någon av dem. Ett ämne som kom upp och som röstades fram som ett tema denna vecka var "vem är jag? vad vill jag?".

Ett rätt stort och omfattande tema skulle jag säga och kanske ett tema som kan vara återkommande i olika perioder av livet. Saker händer som gör att saker förändras och de här frågorna väcks på nytt i ens liv. Det kan också vara en frågeställning som följt med väldigt länge genom livet. Livet har rullat på utan att vi riktigt fått något svar på vem vi är och vad vi vill.

I det här inlägget tänkte jag att jag skulle ta upp lite olika perspektiv på de här frågorna och komma fram till lite verktyg som du kan använda för att närma dig svaren.

På sätt och vis hänger de här två frågorna ihop väldigt tätt, samtidigt som det också kan vara två helt olika frågor. Vi provar att skilja på dem först:

Vad vill jag?

Många av oss har levt liv där vår vilja inte direkt har stått i fokus. Nån mer som är uppväxt med "din vilja sitter i en trädtopp i skogen tills du blir vuxen"? Kanske har din vilja, dina känslor och dina behov fått stå åt sidan och andras stått i centrum istället?

Om vi under vår uppväxt inte blir speglade och bemötta i våra känslor kan det vara svårt utveckla ett tydligt jag och också svårt att ha kontakt med vår vilja, behov och känslor. Har dina känslor och behov blivit förminskade och inte speglade i någon i vår närhet kanske vi istället utvecklat ett falskt jag som bättre passar in bland omgivningens krav och förväntningar. Istället utvecklas en skam kring vårt sanna jag och vi bygger upp en skyddsmur runt det sanna jaget och visar upp den här fasaden av det falska jaget. Jag har tidigare skrivit inlägg om skammens betydelse för vår självkänsla.

För att få kontakt med vad jag vill tänker jag att vi behöver skapa kontakt med det sanna jaget. Kanske den delen som du jobbat hårt med hela livet för att dölja?

Vilket tar oss in på den andra frågeställningen, vem är jag?

Vem är jag?

Har du också sett de där rubrikerna om att bli ditt bästa jag eller bli version 2.0 av dig själv? Problemet med de här rubrikerna tänker jag ofta handlar om att det låter som att vi ska bli någon annan, någonting bortanför oss själva. Jag tror istället det handlar om att vi behöver möta oss själva precis där vi är.

Våga skala bort delar av den här skyddsmuren som vi byggt upp som skydd.

Våga möta vårt sanna jag. Den delen som du trott det varit fel på.

För det är här inne det finns guld att hitta. Guldet finns inte i att försöka bli någon annan. Att försöka bli någon annan eller någonting utanför dig själv skapar bara ännu mer skav och distans från din kärna. Det fortsätter bygga på den där mekanismen att det är någonting fel på dig och att det är någonting positivt att fortsätta bygga upp den här falska fasaden, det falska jaget.

Men HUR gör jag då?

Ja, om det fanns ETT specifikt och konkret svar på det här så skulle det vara revolutionerande. Tänk om EN behandling eller ETT terapisamtal kunde skala av våra falska jag och så kliver vi ut från den här stunden och bara strålar i vår sanna kraft. Amazing! Kan vi uppfinna den behandlingen nu tack?

Riktigt så enkelt är det ju dock inte.

Men jag ska dela med mig av lite olika verktyg och tips som du kan använda för att komma närmare ditt sanna jag och din vilja.

Våga möta nuet och det som är

Ett av problemen när vi försöker förstå vilka vi är och vad vi vill är att vi antingen befinner oss i dåtid och ältar saker som redan har hänt, eller befinner oss i framtiden och oroar oss för saker som inte hänt än. Siktet framåt kan också handla om att "allting kommer bli så bra, bara det här händer...". Det vi missar när vi är i dåtid eller framtid är att möta oss själva där vi är just nu.

Kanske vågar du inte möta verkligheten som den är just nu och skapar flykt från den genom att alltid fundera på/älta dåtid eller framtid?

Men för att komma in till vår innersta kärna, det här som är jag, tänker jag att vi behöver möta det som är just nu. För om vi inte möter det som är just nu når vi inte riktigt in till kärnan för att det som är aktuellt just nu "står ivägen". Fortsätter vi ignorera det som rör sig i oss just nu fortsätter vi bara bygga på den här falska fasaden.

För en stor del av din sanning, ditt sanna jag, är det som pågår just nu. Oavsett om det är glädje, sorg, frustration, nervositet eller någonting annat.

Hur gör vi för att möta det som är just nu? Ja, det kommer en del av kommande punkter handla om:

Tid att umgås med dig själv

För att möta det som är behöver vi tid att umgås med oss själva. Med ett fullspäckat schema och massa stress i kroppen är det inte helt lätt att börja göra det här. Men börja med små stunder. Välj bort mobiltid fem minuter om dagen och möt dig själv på något sätt.

Meditation är ett sätt. Bara sitta stilla rakt upp och ner, blunda och uppmärksamma vad som rör sig i dig och din kropp just nu.

Du kan också ta fem minuter och skriva ner det som rör sig i dig just nu. Om det känns svårt att börja, börja med att bara skriva "nu ska jag sitta en stund och skriva ner det som rör sig i mig, men det känns svårt, jag vet inte vad jag ska skriva så nu börjar jag bara att skriva".

För det många missar när vi ska möta det som är just nu, ÄR det som är just nu. Om du ska börja skriva och känner motstånd, då är ju motståndet det första du behöver möta, det som kanske står i vägen för att möta allting annat under motståndet.

Utforska dina skuggsidor

Har du hört talas om shadow-work eller att omfamna din skugga? Ett riktigt kraftfullt verktyg som hjälper oss att se de delar av oss själva som vi gömt undan i den så kallade skuggan. I skuggan gömmer sig alla de delar, egenskaper och känslor som vi fått lära oss inte är tillåtna att visa. Genom att utforska våra skuggsidor ger vi nytt perspektiv på de egenskaper som vi fick lära oss inte var välkomna.

När vi accepterar våra skuggsidor ger det ofta en lättnad. Att jag får vara hela mig. Jag behöver inte gömma undan delar av mig själv, alla delar får finnas.

Bland det bästa med skuggarbete är också att dessa sidor släpps fria, de ligger inte "otämjda" under ytan och "pyser". Om du tex fått lära dig att stoppa undan ilska i skuggan, att du inte får vara arg, då när den här ilskan ligger i skuggan så kan den istället visa som passiv aggressivitet. Du kanske går runt och är bitter och sur på andra, tar på dig offerkoftan ofta, men har inte förmåga att uttrycka din frustration eftersom det skulle kunna tolkas som ilska och arg får inte du vara. En mer sund relation till ilska gör tex att vi blir bättre på att sätta gränser, "stopp, du får inte gå längre än såhär" och vi tillåter oss själva att uttrycka saker som vi tidigare trodde skulle tolkas som vi var arga.

Ibland är det svårt att jobba med skuggsidor på egen hand, det underlättar verkligen att ta hjälp av någon som hjälper till att se med nya perspektiv på dina egenskaper som du gömt undan. Men vill du göra ett försök på egen hand kan jag rekommendera boken "Krama din skugga" av Debbie Ford.

Uforska den mjukare rösten inom dig

Om du är van att gömma undan ditt sanna jag och byggt upp en mur för vem du egentligen är tänker jag att du troligtvis har en ganska hög volym på en hård och dömande röst mot dig själv. "Varför gjorde du sådär igen?" eller "vem tror du att du är som trodde att den personen tyckte om dig?" kanske är exempel på hur det brukar låta inom dig. Kanske har du också en fenomenal förmåga att tolka allting som händer runt omkring dig negativt? "Oj vad den där personen tittade snett på mig" eller "lät inte chefen lite sur på morgonmötet imorse, är hon inte nöjd med rapporten jag lämnade in igår?".

Men det finns också en mjukare röst inom dig. En röst som fått prata på väldigt låg volym under väldigt lång tid. Här handlar det om att försöka höja volymen och med små steg försöka öva på att höra den mjukare rösten.

Första steget kan vara att ens medvetandegöra att dina negativa tolkningar finns där och att de inte behöver vara sanna. Öva sedan på att försöka vända på dem till en mer postiv tolkning.

"Chefen lät sur imorse, kanske hade hon problem med lämningen av barnen på förskolan"

"Wow, den personen spanade in mig förut"

Det kan också handla om att bryta mönstret av att slå på dig själv. Om du försöker göra mer positiva tolkningar så slå inte på dig själv för att du tolkade någonting negativ igen. Försök ha ett mer accepterande förhållningssätt till det. "Intressant, nu kom den här negativa tolkningen igen".

Öva på att ha en vilja

Om vi tycker det är svårt att veta vad vi vill kanske vi vant oss med att ta bekväma vägar så fort någon frågar vad just du vill. Kanske slentriansvarar du nästan alltid "spelar ingen roll" om någon frågar vad du är sugen på för mat?

Börja uppmärksamma när någon frågar dig vad du vill eller föredrar. Utnyttja den här chansen till att öva på att ha en egen vilja.

Även om det spontan känns som det inte spelar någon roll om du sitter på stolen eller soffan när du går och fikar med en vän, så välj det ena eller det andra för att börja öva upp att du faktiskt har en vilja och att du försöker lyssna till vad den vill.

Hur känns ja och nej i din kropp?

Börja lyssna inåt då och då och utforska hur ett ja känns i din kropp. Hur känns ett nej i din kropp? Är det ena eller andra lättare eller svårare att känna?

Kanske känner du inte någonting alls till en början, men låt det ta tid. Medvetandegör hur det känns i olika stunder där du uttrycker dina ja och nej och se om du kan få ledtrådar därifrån hur ja eller nej känns i din kropp.

Se det som en process

Jag vet att du helst vill ha den där snabba lösningen, men om du accepterar att det kommer ta lite längre tid så kommer det gå lättare. Se det som en process med små steg framåt, öva på den mjukare rösten inom dig och beröm dig själv för alla små steg framåt som du tar. Fokus på de små stegen framåt, istället för allt det där du INTE gör.

Mina verktyg om du vill jobba mer med mig

Är du nyfiken på att veta mer hur jag jobbar, men inte beredd att påbörja en terapiprocess eller program/kurs redan nu? Då rekommenderar jag dig att prova 21 dagar med fokus på tid och självkänsla som är en helt kostnadsfri utmaning. Där får du hjälp att testa några av ovanstående punkter genom föreläsningar, uppgifter och meditationer under 21 dagar.

Mitt absolut bästa verktyg skulle jag säga är att gå coachingprogrammet Vildkraft Deep. Totalt finns det nio moduler i programmet som genom olika teman hjälper dig att lära känna dig själv, vem du är och vad du vill genom olika steg. Känns nio moduler mastigt att ge dig in på på en gång så börja med en liten del av tårtan och starta med de första fyra modulerna: tre-stegs-metoden, skam, gränssättning och skuggarbete.

En nyhet i mitt utbud är också att vi kan skräddarsy ett upplägg format utifrån dina behov och känsla. Då kan vi kombinera enskilda samtal med utvalda delar från coachingprogrammet. Kontakta mig via mail, eller boka tid för ett kostnadsfritt samtal så pratar vi mer om vilket upplägg som skulle kunna passa just dig och dina behov just nu.

Gillade du inlägget? Dela det gärna till andra:

Mer från Anna Vildkraft:

gratis-vildkraft

GUIDE

5 gratis tips

Med de här fem tipsen ökar du din förmåga att känna in din kropps signaler = bättre relation till dig själv och starkare gränssättning i ditt liv.

prestation-videoserie

VIDEO

Trestegsmetoden

Här presenteras Vildkrafts trestegsmetod utifrån “det-där-jävla” presterandet i tre videos tillsammans med uppgifter till dig.

Produktbilder i läsplatta (1)

UTMANING

21 dagar

Från tidsbrist till bättre självkänsla på 21 dagar! Metoden som revolutionerat livet för de många som fått ta del av den tidigare.

Mer från Anna Vildkraft:

gratis-vildkraft

GUIDE

5 gratis tips

Med de här fem tipsen ökar du din förmåga att känna in din kropps signaler = bättre relation till dig själv och starkare gränssättning i ditt liv.

prestation-videoserie

VIDEO

Gratis video-serie

I tre delar får du ta del av Vildkrafts tre-stegs-metod. Här presenteras metoden utifrån “det-där-jävla” presterandet i tre videos tillsammans med uppgifter till dig.

Produktbilder i läsplatta (1)

UTMANING

21 dagar utmaning

Från tidsbrist till bättre självkänsla på 21 dagar! Steg-för-steg får du ta del av metoden som revolutionerat livet för de många som fått ta del av den tidigare.

0 0 röster
Inläggets betyg
Prenumerera
Meddela mig vid
guest

2 Kommentarer
Äldst
Nyast Most Voted
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Sanna Vähäjylkkä

Så himla bra blogginlägg. Det tog tid för mig att läsa hela texten då jag är hjärntrött. Jag ska läsa texten en gång till någon annan dag och fundera vad som vore bäst för mig att börja med. Tack för att du skrev om just detta ämne 🙏🧡
H: sannas.stil

OM MIG

Som samtalsterapeut & coach hjälper jag dig att hitta mod och tid att möta det som är du, dina känslor och behov.

Anna-Vildkraft
2
0
Vad tänker du? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!x
()
x

Sök på vildkraft.se

Här kan du söka rätt på det du letar efter! Som ett google, fast bara här på vildkraft.se

Om du ändå inte hittar det du letar efter kan du alltid maila anna@vildkraft.se så får du hjälp inom kort!