2016 – vad hände egentligen?

Det är några år sedan jag skrev en bloggsammanfattning eller årskrönika nu. Den senaste jag kan hitta ligger på min förra blogg och handlar både om framtiden inför 2012 och några korta ord om året 2011. Jag blir nästan alltid förvånad när jag läser gamla texter som jag har skrivit. Jag tror jag har någon slags bild av att jag har blivit så mycket klokare med åren och så vidare, sen läser jag gamla texter och förvånas över klokheten jag hade redan då. Jag menar, följande citat skulle jag nästintill kunnat skrivit lika väl idag:

“Under 2012 kommer jag ge mig ut på jakt. Jag kommer ge mig ut på jakt efter meningen med livet och hitta vad det är jag vill fylla mina dagar med. 2012 – ett oskrivet blad, för oss alla, det är du som väljer vad bladet ska fyllas med…”

Nåväl, även om detta inlägg skulle blicka bakåt kring det som har varit så hade jag inte tänkt att fylla inlägget med det som hände för x antal år sedan, utan jag tänkte såklart kika på det som hänt de senaste 365 dagarna, en liten sammanfattning av 2016 innan vi blickar framåt mot 2017 senare under veckan!

Januari

För precis ett år sedan så befann jag mig i ett varmt och soligt Thailand. På nyårsafton tog jag 2015 års första dopp och på nyårsdagen tog jag 2016 års första dopp. Det var två varma och sköna semesterveckor! Tillbaka i Sverige kastades jag ganska direkt in i hamsterhjulet igen och redan dagen efter vi landade på Arlanda var jag igång igen i mitt arbete på Friskis&Svettis och det var minst sagt många som ville sätta igång sina nyårslöften och komma igång att träna. Under januari besökte jag också en superduktig fysioterapeut som inte bara punktbehandlar smärtan utan ser på kroppen som en helhet och har som mål att förebygga att smärtan kommer tillbaka. Jag lärde mig väldigt mycket om kroppens funktion under mina besök hos Martin på Fysioetana. Rekommenderas varmt om du bor i Stockholm eller har vägarna förbi!

13418815_10153948792527284_1889450091701843287_n

 

Ett varmt och härligt Thailand i januari 2016!

Sista veckan i januari åkte jag ner till Helsingborg för årets första träff på samtalsterapeut-utbildningen jag har gått. Om jag inte minns helt fel så var det under den här veckan jag bestämde mig för att säga upp mig från Friskis och att i alla fall under sommaren flytta tillbaka till Örebro och vara bosatt i farmor och farfars hus. Och när jag kom tillbaka till Stockholm bokade jag ett möta med min chef för att berätta om mina planer och jag lämnade in min avskedsansökan med splittrade känslor.

Februari

När jag tittar i min almanacka under februari så ser jag framförallt mycket jobb. Många inbokade PT-klienter och jag minns att jag levde ett väldigt inrutat liv. Långa arbetsdagar och ganska lång pendlingstid till och från jobbet. Måndag till torsdag hade jag i princip ingen fritid utan jobbade bara. Dessutom påbörjade jag ett uppsatsarbete (som jag inte skrivit klart än) som handlar om att kombinera träning och terapi. Jag arbetade under våren med tre klienter som ville komma igång att träna. I mitten av februari var jag på en intressant föreläsning med Madeleine Rybeck och Björn Rohdin. Jag gick inte på alla stegen, utan bara på intro-föreläsningen, nog så intressant och fyllig! Jag var också på en intressant föreläsning av Ann-Sofie Forsmark med titeln “Hälsa på jobbet”. Mycket inspirerande och givande kring meningsfullhet och att trivas på jobbet!

Här på bloggen hade jag en liten meditationsutmaning kring att våga möta sig själv under sju dagar, här hittar du en sammanfattning av inläggen jag publicerade.

Jag ler också när jag tittar igenom almanackan och minns alla roliga möten och klienter som jag hade förmånen att få arbeta med under våren 2016!

Mars

Första veckan i mars besökte jag för första gången i mitt liv en shamansk trumresa. Det var häftigt att ta in trumljudet och att bara glida iväg i fantasins värld och bland annat möta sitt kraftdjur. Just nu kommer jag inte ihåg vad jag mötte, kanske var det en björn eller har jag mött den i någon annan inre resa jag gjort? Jag gick resan hos Johan Rehbinder, kan också rekommenderas om du är bosatt i Stockholm eller har vägarna förbi när han håller i en sån!

Jag bokade in mig som PT-kund hos min träningsförebild Madeleine Rybeck á Fitnesscoachen när hon var på besök i Stockholm. Min plan var att styra upp min egen träning nu när jag gick mot ganska mycket ledighet från och med sista april. Vi gjorde lite styrketester tillsammans och jag berättade om min målsättning att bygga upp en starkare kropp med mer synliga muskler. Jag fick ett kul och givande upplägg med både träningsprogram och kostupplägg.

Även en PT kan behöva en PT! Bild: Pixabay

I mitten av mars åkte jag ner till Helsingborg igen och SER-akademin för lite utbildning. På måndagskvällen besökte jag Friskis&Svettis i Ängelholm och när jag hade tränat klart hade jag ett missat samtal från min mor. Jag fick en obehagskänsla i kroppen som var befogad, min farfar hade gått bort under kvällen. Min första instinkt var att boka första bästa tåg hem till Örebro för att finnas på plats och börja styra upp kring begravning och så vidare. Sedan insåg jag att jag kunde lösa det mest akuta över telefon och att jag förmodligen skulle få det bästa stödet i min sorgprocess genom att vara precis där jag var. Vi hade bildterapi på schemat och det var otroligt givande att få bearbeta tankar, drömmar och känslor genom detta verktyg under tre dagar.

Jag jobbade vidare med min uppsats och minns ett rätt stressigt liv, med långa arbetsdagar måndag-torsdag och var och varannan helg så jobbade jag antingen fredagen, lördagen eller söndagen med uppsatsklienterna. Dessutom kämpade jag på med målsättningen att träna fem pass i veckan.

Mars avslutades med påskhelg i Örebro och begravningsplanering för farfar.

April

Första helgen i april så arrangerades Spin of Hope i landet och så även på mitt Friskis&Svettis. Ett spinningevent som samlar ihop pengar till Barncancerfonden och vi höll spinningcyklarna igång på olika sätt i 12 timmar mellan 07.00-19.00. Väldigt skoj!

Begravningen för farfar höll vi utanför Örebro 8 april. Det är alltid lättare när en äldre människa går bort än när någon rycks bort i yngre år och alldeles för tidigt, men det är så klart alltid tungt med begravningar. Några ord om begravningen och min relation med min pappa har jag skrivit i inlägget “Att leva med saknaden och sorgen“. Planen var från början att skriva högskoleprovet i Stockholm på lördagen 9 april, men jag struntade i det och stannade istället kvar i Örebro över helgen efter begravningen. På söndagskvällen samma helg får jag också veta att mormor fått en stroke och ligger på sjukhus.

Jag börjar också förbereda att avsluta mitt arbete på Friskis. Slutdatum hade vi planerat in till 28 april. Jag började också introducera min ersättare i mitt arbete, en fantastisk tjej med sprudlande energi. Riktigt roliga dagar att få jobba tillsammans med henne!

Sista helgen i april åkte jag till Örebro och farfars hus och förberedde lite trädgårdsarbete i växthuset och säsongens odling. Att odla egna grönsaker var någonting jag drömde och läste mycket om under våren 2016.

Jag arbetade mina sista dagar på Friskis&Svettis och blev väldigt rörd över alla fina ord och presenter jag fick under sista veckan i april! Lite om att vara en del av en gemenskap och inte själv förstå det har jag skrivit i inlägget “Vänskap och att vara en del av gemenskapen“.

Maj

Och så kom då den där månaden som jag sett fram emot under våren. Månaden då jag inte längre skulle ha ett arbete att gå till. Grundplanen var att flytta ut på landet utanför Örebro över sommaren och känna efter om det är där jag vill bosätta mig eller inte. Längtan efter hus, natur, odla och att känna friheten på landet var väldigt stark i mig under början av 2016. Tanken var att att flytten skulle gå av stapeln i mitten av maj.

Innan dess hann jag med att träffa en syssling som jag inte vetat om bodde i Stockholm, luncha på sysslingens restaurang tillsammans med min gamla säljchefskollega sedan Coop-tiden som jag inte träffat på alltför länge, flyttpacka och även åka sista svängen till Helsingborg för vårterminen. Och just det, bli intervjuad av Amelia!!

Även om det var väldigt mycket som skulle hinnas med de där första veckorna i maj så var det en skön och befriande känsla. Jag älskar våren och hoppet som infinner sig kring ljusare och varmare tider och allt sådant! Och för att inte tala om framtiden som stod för dörren.

Flytthelgen drog jag såklart på mig en förkylning och jag bar på en hel del ångest. Vad är det egentligen jag håller på med? Har jag verkligen en bra plan för framtiden nu? Vad vill jag egentligen? Men flytten gick bra och jag började mitt liv på landet med att läsa in Naturkunskap B för att kunna bli behörig till kurser på universitetet inom hälsa, medicin och idrott, någonting jag spanat på med ett halv öga ganska länge.

Jag besökte lite informationsträffar på Skatteverket och 18 maj startade jag mitt egna företag! Det var inte helt med i ursprungsplanen, även om tanken funnits där, men så tänkte jag “what the hell, NU KÖR VI!”.

Under de sista veckorna i maj beslöt jag mig också för att lägga träningssatsningen med Fitnesscoachen lite på is. Jag ville fokusera på huset, livet på landet och allt vad det innebar. Jag ville inte känna stressen och pressen över att dessutom behöva åka in till stan x antal gånger i veckan. Jag handlade lite träningsredskap för hemmabruk och för att kunna använda i mitt företag och inredde ett träningsrum/mottagningsrum i huset.

Jag fick även möjlighet att förkovra mig i lite utbildning med Fitnesscoachen i Örebro och träffade då också två härliga Örebro-PT:s. Trevliga bekantskaper och mycket matnyttig kunskap kring träning och hälsa!

Härligt PT-gäng som utbildar sig!

Under helgen inför Mors dag så plockar jag liljekonvaljer tillsammans med mamma och mormor. En tradition som jag inte gjort på länge, men som jag minns att mormor och jag alltid gjorde när jag var liten. Liljekonvaljer är väldigt speciella för mig just av den anledningen! Jag imponeras av mormors rehabilitering efter stroke:n och även om hon fortfarande har men från den så är hon ändå med och plockar och grejar.

Juni

Jag smyger igång min verksamhet med lite terapi-klienter. Givande att äntligen kunna använda sina kunskaper och hjälpa andra människor att förstå sig själva och sina beteendemönster! Jag arbetar också med att sätta mig in i bokföring, försäkringar och allt sådant där som kan vara bra att hålla koll på i företagandet.

Mycket att sätta sig in i som egen företagare! Bild: Pixabay

Jag skriver de sista uppgifterna i Naturkunskap B och får ett betyg i kursen. Tjoho! Det var några lite väl intensiva veckors plugg eftersom jag låg efter med kursen innan jag flyttade till Örebro och naturkunskapen krävde lite mer av mig än jag från början hade trott. Väldigt bred, och intressant, kurs att läsa!

Jag bjuder in närmaste familj och släkt på midsommarlunch i juni och vi äter massa god mat och spelar kubb tillsammans!

I juni avslutar jag också ett förhållande som blev ett distansförhållande i och med att jag lämnade Stockholm och flyttade till Örebro. Avslut är aldrig roliga, men avslut betyder också början på något nytt.

Jag utmanar mig också med att yoga under 30 dagar i sträck och någonstans mitt i denna period så testar jag också att meditera under lika många dagar. Om meditationsutmaningen skriver jag lite i inlägget “Att stilla tankarna – meditationsutmaning“.

Juli

Jag börjar mer och mer bli säker på att en definitiv flytt till Örebro känns rätt och Stockholm känns mer och mer längre bort. Jag börjar fundera på de ekonomiska bitarna och att köpa farfars hus. För att få lite större svängrum i ekonomin så söker jag extrajobb på mitt gamla jobb Coop utanför Örebro och tas emot med öppna armar. Under juli jobbar jag i stort sett heltid och mycket helg, mycket bra tillskott för ekonomin även om det inte ingick i ursprungsplanen att arbeta “bort” sommaren, men planer går ju faktiskt att ändra!

leva-med-stressen

Tillbaka på Coop, även om det bara är ett extrajobb denna gång!

Även om jag jobbar ganska mycket på Coop så hinner jag med att blogga en hel del också. Jag medverkar på en fantastisk middagsbjudning på Jannelunds gård under juli. Under middagen pratar vi mycket om ekologi och att skapa en hållbar framtid. Jag hittar tillbaka till mitt engagemang kring detta och bestämmer mig för att göra så mycket jag kan kring att göra bra val, till exempel handla så mycket ekologiskt och närproducerat som jag kan.

Jag skriver många intressanta inlägg kring bland annat löpstyrka, hur en samtalsterapeut kan hjälpa dig igång med träningen och att leva med stressen.

Träningen och motionen består av att greja i trädgården, lite hemmastyrka och några löppass.

Augusti

Jag blir intervjuad av lokaltidningen och det roliga är att i början av augusti så publiceras TVÅ artiklar om mig. Både i Nerikes Allehanda OCH den artikeln som jag blev intervjuad till av Amelia i maj innan flytten i maj. Mer kan du läsa i inlägget “Publicitet i media“.

Jag känner mig som ett litet barn i en godisaffär när jag får besöka det lokala gårdsmejeriet Ostbiten. Älskar verkligen lokala engagemang och vill bli bättre på att stötta de jag har runt omkring mig! Jag skriver också ett inlägg kring medvetenhet kring hållbarhet och miljöpåvarken. Jag knåpar ihop en liten bucketlist med saker jag vill göra innan jag dör. Intressant nog så är det redan några saker som jag bockat av nu under hösten 2016!

Jag knåpar på med odling och skörd i min trädgård och plockar även lite hallon och svarta vinbär hemma hos mamma. Det finns en liten samlare i mig, men också ett dåligt samvete kring att jag inte tar vara på mer av det som naturen erbjuder nu under skördetiden.

img_0142

Härligt att skörda egen frukt och grönt, men också tidskrävande och lite ångestfyllt att inte hinna ta tillvara på mer!

Jag provar frigörande dans för första gången i mitt liv och blir verkligen fast. Jag upplever det som ett fantastiskt sätt att börja lyssna på sina egna behov och att våga leva ut känslor och infall, jag fick en bild inom mig av att frigörande dans är såsom livet borde vara.

Jag får besök av min fantastiska vän Elin som jag lärt känna genom utbildningen i Helsingborg. Vi har några superhärliga dagar tillsammans där vi verkligen fick möjlighet att vårda vår vänskap och stötta varandra i livets berg-och-dalbana.

Underbara Elin en solig sommardag i Askersunds hamn!

Jag brottas en hel del under sommaren med min inre stress att prestera, att aldrig kunna känna mig nöjd och märker tydligt av att den där rastlösheten/stressen jag ofta känner i förhållanden även finns när jag bara har mig själv att tänka på.

September

Höstmånaden sätter igång, även om sommaren håller i sig långt in i september i år. Jag träffar träningsansvarig på Friskis&Svettis i Örebro och vi bestämmer att jag ska börja leda spinningpass under höstterminen. Jag provar på att sjunga i kör, planerar att gå en danskurs OCH påbörjar en kvällskurs om kost på universitetet.

Verkligheten hinner i fatt och jag inser ganska snabbt att jag som vanligt har lite för höga tankar kring vad en människa mäktar med. Danskursen ställs tack och lov in på grund av för få deltagare och jag hoppar av kören för jag känner att jag pressar mig själv lite för hårt med alla möjliga kvällsaktiviteter och ibland även kvällsjobb. Men jag fortsätter att gå på frigörande dans en gång i månaden! Mycket skön återhämtning för mig upplever jag det som!

En danskurs vore skoj, men det siktar jag på inför ett annat år istället! Bild: Pixabay

Kostkursen på universitet håller jag i och tycker är väldigt intressant och givande! September avslutas med en sväng till Helsingborg och sista terminen på utbildningen har inletts.

Jag blir också lite arg på Jante och skriver ett inlägg om “Vem fan är Jante“. Jag funderar en hel del kring energi och skriver inlägget “Energibudget – hur ser din ut?

Oktober

Jag firar min födelsedag och får gå på Sanna-marken. En marknad som jag inte besökt på flera flera år, men som i alla fall när jag var liten var en av årets största händelser i samhället där jag växte upp. Lite barndomsnostalgi och jag smaskar både langos och churros! Efteråt åt vi traditionsenlig kålsoppa hemma hos mormor!

img_0281

Churros, inte så himla gott egentligen…

På torsdagskvällarna befinner jag mig på Friskis&Svettis och introducerar gymmet och styrketräning för alla som gick en Börja Träna-kurs under hösten. Att jobba med människor som vill komma igång med sin träning tycker jag är extra kul, men jag vill alltid dela med mig av ALLT på en gång, vilket kan vara lite svårt under en begränsad tid, haha!

Veckorna går snabbt och i mitten av oktober är det dags att åka på näst sista utbildningstillfället i Helsingborg. Det är svårt att förstå att vi numera är “sista-års-studenter” och att våra regelbundna träffar snart ska vara över.

Jag bloggar om Att bryta sina mönster och skapa en ny vanaNyttigt äppelbröd och tipsar om att lunchlådan inte behöver vara så avancerad.

November

Mörka november som vi brukar säga här i Sverige. Det känns lite som att november var en av de längsta månaderna på året, kanske beror det på att det hände så pass mycket i mitt liv under november 2016. Jag började leda spinningpass regelbundet och känner mig också sugen på att träna mer strukturerat. Jag vågade prova periodisk fasta (8:16) som jag varit fascinerad av, men inte riktigt kommit till skott med att prova och tycker att det fungerar riktigt bra.

Jag funderar mer kring energi i inlägget “Vad ger dig energi? Var läcker du energi?“. Jag är på Örebros första bloggträff för nätverket Influencers of Sweden och jag bockar av att prova på ridning från min bucketlist!

Som född att sitta på hästryggen eller vad säger ni? 😉

Men det som förändrade mitt liv allra mest under november (eller ja, slutet av oktober om vi ska vara noga) var att jag mötte den där personen som jag beskriver som sista punkt på min bucketlist:

“Att hitta personen med stort P och dela mitt liv med lite extra. Jag delar redan mitt liv med många, men någonstans väntar jag på en person till som tar mig med storm, som vänder upp och ner på mitt liv, men ändå låter mig stå stadigt i mina värderingar och intressen. Jag har inte ett dugg bråttom och väntar hellre lite extra länge, för jag tror och vet att det kommer vara värt det. Det behöver inte vara livslångt, men det kommer bli omtumlande och härligt den tiden vi får.”

Sedan vi möttes så har livet inte riktigt varit sig likt. Utvecklingen tillsammans har gått fort och jag titulerar mig numera som sambo om du läser “Om mig” här på bloggen. Allting är inte guld och gröna skogar hela tiden så klart, men jag har aldrig förut mött någon där vi gör vårt bästa för att kommunicera det som händer och sker under vår resa. Vi försöker tillsammans förändra och reflektera kring våra mönster och handlingar och det är en väldigt spännande resa vi gör tillsammans! <3

December

I slutet av november åkte jag ner för sista gången på min samtalsterapeut-utbildning i Helsingborg. Det var verkligen blandade känslor! Väldigt kul att äntligen vara klar, samtidigt som jag kommer sakna de regelbundna träffarna otroligt mycket! I december skrev jag ett litet inlägg om det i “En terapi för hjärta och själ“.

Det hände återigen mycket i mitt liv under en månad. Jag jobbade kanske lite mer än vad jag trodde jag skulle göra i december. Flydde från livet i kylan i huset i skogen och in i en lägenhet norr om Örebro och blev sambo. Får möjlighet att på ett öppet och sårbart sätt lära känna mig själv och min partner ännu mer i samborelationen. Och jag kommer äntligen igång regelbundet med styrketräning igen!

img_0695

Hello there gym! I’ve missed you!

På bloggen har jag börjat med SöndagsSnackis som en slags veckosammanfattning. Ett kul sätt att reflektera över veckan som har gått och få lite perspektiv på vad mycket som händer på en vecka, även om känslan är att veckan går fruktansvärt fort.

Jag skriver ett uppskattat inlägg om att våga visa sig sårbar som människa och som chef!

Året och december avslutade jag med en veckas ledighet tillsammans med kärleken och ett stillsamt och trevligt nyårsfirande hemmavid!

bibimbap

På nyårsmenyn blev det Bibimbap med receptinspiration från Vegokäk, även om det just den här gången blev kyckling istället för tofu! Mycket gott med massa olika smaker, precis min typ av mat!

Vad har du gjort under 2016? Länka gärna till din årskrönika/sammanfattning i kommentarerna om du också gjort någon på din blogg!

This Post Has 8 Comments

 1. Clara, Bossbloggen

  Wow vilket år! Väldigt roligt att få läsa om ? Är så häftigt hur livet tar oss i nya riktningar om vi bara tillåter det. Har också sammanfattat mitt år men verkar inte kunna klistra in länken. Men det har varit stillsamt, slitsamt och underbart utvecklande! ?

  1. Beautiful Life

   Vad skumt att det inte gick att klistra in länken! Ja, livet är verkligen häftigt när en lär sig att släppa lite på kontrollen, haha! Även om det är något jag kämpar med av och till fortfarande 😛

  1. Beautiful Life

   Tack för din kommentar Maria! Kul att läsa alla reflektioner kring 2016 och även spännande med nya årets planer!

   God fortsättning till dig också!

   /Anna

 2. Liselott (lotta)

  Härligt att läsa…gav mej inspiration att tänka igenom mitt år som gått..och att odling kommer stå högt 2017, då det låg på is 16…

  1. Beautiful Life

   Kul att inspirera lite! 😀
   Inte lätt att hinna med allt alla år, vi får inspirera varandra i odlingen 2017 😀 😀

   /Anna

Leave a Reply