Medvetenhet kring hållbarhet och miljöpåverkan

För två år sedan var jag på exakt samma geografiska plats som jag är idag, men mycket är förändrat och mycket har hänt sedan dess. Då hade jag precis påbörjat röjningen här i huset i skogen, farfar levde och jag stod mittemellan två jobb. Jag hade sagt upp mig från mitt säljchefsjobb och hoppades på att börja jobba med ett jobb inom träning och hälsa senare på hösten. Jag hade inte riktigt påbörjat utbildningen till samtalsterapeut som jag idag bara har en termin kvar på och jag brottades med min mörkerrädsla.

Häromveckan laddade jag ner ett nytt plugin till WordPress här på bloggen, ett plugin som mailar dig de inlägg som du skrev denna dag för ett år sedan, två år sedan eller ännu längre tillbaka (Years Ago Today). Jag tycker sådana här funktioner är superroliga och använder såklart också Timehop och Facebooks funktion för samma sak. Jag tycker om att påminnas om vad jag gjorde tidigare och vilka tankar och känslor jag hade då. Ibland blir jag fascinerad över hur mycket som har förändrats, ibland förvånad åt andra hållet, att väldigt lite har förändrats och vissa saker kan kännas som igår.

För två år sedan skrev jag ner lite tankar om ”Slit & slängsamhället – vad innebär det i längden”. Ett ämne som såklart är lika aktuellt i dagsläget. Jag är i skrivande stund inte lika aktiv på köp-/sälj-sidor och skänker mer än vad jag säljer av det som jag rensar ur i huset, mest för att det går åt så mycket tid till att fotografera och lägga upp saker och sedan bestämma träff med köpare och så vidare. Jag försöker vara medveten kring mina nyinköp och värdera om jag verkligen behöver dem och funderar både en och två gånger innan jag slår till.

Mitt liv har förändrats ganska drastigt senaste veckorna, från att leva mitt i Stockholm och ekorrhjulet så har mitt fokus flyttats till ett hus mitt ute i skogen utanför Örebro. Här har mina farföräldrar verkligen inte levt i ett slit&slängsamhälle, snarare tvärtom. Här finns saker sparade ÖVERALLT. Både användbara saker och mindre praktiska saker – 27 augusti 2014

Idag tar jag mitt resonemang och drivkraft ännu längre, jag försöker vara medveten om mina matinköp för jag hoppas och tror att det ger ett mer hållbart samhälle. Mina råvaror som jag köper är till 90 % ekologiska och kan jag köpa närproducerat så väljer jag det också. Jag odlar en hel del och kommer odla ännu mer till nästa år nu när jag fått lite mer kött på benen och sett vad som funkar. Jag försöker också använda upp det jag handlar för att både vinna på det ekonomiskt, men framförallt för att minska slöseriet på resurser. Jag sopsorterar mina sopor och komposterar mitt matavfall med hjälp av Bokashi-metoden. Tack vare bokashi så får jag relativt snabbt gödsel till mina odlingar och skapar ny och energirik jord att odla mina grödor i.

För min del var detta engagemang i hållbarhet och miljö stort när jag var liten, men jag tappade det mer och mer under mina år i stadslivet. För min del var det så mycket lättare att dras in i ekorrhjul och konsumtionssamhälle när jag levde där mitt i allt och avståndet till naturen blev större. Nu när jag är tillbaka på landet känns det så himla självklart att bry sig om hur jag påverkar miljön. Jag gör långt ifrån allting perfekt, men med små steg i rätt riktning så gör även mina handlingar skillnad. Jag vill gärna sprida denna inspiration till fler och kanske dyker det upp en liten lista här framöver på enkla tips som gör skillnad i vår vardag.

hållbarhetspsykologi

Att jobba med oss själva på olika sätt kan också vara positivt för hållbarhet och miljöpåverkan då vi ofta konsumerar för att döva känslor som vi inte orkar eller vågar känna. Bild tagen i september 2014 och är från första träffen i min samtalsterapeutbildning och visar ett urval av den rekommenderade studielitteraturen.

Vad är dina tankar kring slit&släng, konsumtion och hur vi påverkar vår miljö?

 

Lämna ett svar