Annas hemmagjorda granola

Den här veckan har varit en vecka där jag återfått lite inspiration här hemma. Juli blev ganska fullbokad med jobb på mitt gamla jobb här i Örebro, så mycket har fått ligga på paus här i huset på landet. Jag har till och med fått lite lust att röja och städa igen, även om jag inte kommit till skott med det än. På onsdag händer det en grej som jag faktiskt måste (läs: vill) städa och göra i ordning till, ni kommer definitivt få höra mer om det när det är klart!

Så, jag har skapat lite inspiration för att sätta fart igen och jag har tyckt det är otroligt magiskt i trädgårdsland och växthus just nu. Häromkvällen åt jag middag med i stort sett bara råvaror från trädgården, mums!! För det har också varit en vecka i matinspirationens tecken. Jag handlade i onsdags och fyllde på i skafferi, kyl och frys, mitt mål i onsdags var att endast köpa ekologiska produkter, vilket är betydligt enklare i butikerna nu för tiden än det var för några år sedan. När jag skulle köpa fetaosten till exempel fanns det till och med hela tre olika ekologiska alternativ att välja mellan, heja!

Under sommaren brukar det ofta dyka upp något debattinlägg om huruvida ekologiska varor är bättre eller sämre än andra, oftast försöker de vinkla det till att ekologisk inte skulle vara bättre. Det är lätt att snabbt dra egna slutsatser och skrocka lite ”vad var det jag sa, ekologiskt är ingenting att ha”. För egen del så försöker jag välja ekologiskt så mycket jag kan, för mig är det ekologiska och KRAV-märkta valet så mycket bredare och det finns så många olika aspekter på varför jag tycker det är ett bättre alternativ. Ofta har dessa inlägg som kommer en väldigt snäv inriktning och struntar i helhetsbilden. Numera försöker jag köpa varor som är i säsong och om någonting känns för dyrt så drar jag in på någonting annat, alternativt tänker om och väljer en annan ekologisk vara som ligger närmare det pris jag kan tänka mig att betala.

Idag tänkte jag dela med mig av receptet på min hemmagjorda granola som är gjord på ekologiska råvaror. Granolan är lätt att variera och byta ut mot andra råvaror om du inte har dem hemma eller tycker att någon av ingredienserna är för dyra. Klicka för mer tips från hemmapysslaren.

Annas hemmagjorda granola:

100 g hasselnötter
4 dl havregryn
2 dl hirsflingor
1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
(1 dl kokoschips)
1 tsk kardemummakärnor (alternativt 1,5-2 tsk färdigmald)
2 tsk kanel
1 tsk vaniljpulver
2 msk rapsolja
1 dl vatten
2 msk honung

Börja med att rosta hasselnötterna i knappt 10 minuter i 150 grader i ugnen, håll koll så de inte blir brända. Lägg dem sedan inlindade i en handduk och massera runt dem i handduken så försvinner det mesta av skalet (låt dem gärna svalna lite innan det här momentet). Blanda sedan alla torra ingredienser i en bunke. Min senaste burk honung från grannen är ganska fast i konsistensen, så jag värmde vattnet och rapsoljan till lite drygt fingervarmt och rörde ner honungen i vattnet så att den smälte lite mer. Men om du har mer flytande honung så funkar det bra utan att blanda ihop vatten, olja och honung utan att värma upp vattnet. Sedan häller du vätskan över bunken och rör om ordentligt så att allt blir lite fuktigt och kryddningen sprids i blandningen. Häll ut blandningen i en långpanna som du lagt bakplåtspapper i. Rosta i 10-15 minuter i drygt 150 grader i ugnen. Här gäller det att hålla koll så den inte går för länge i ugnen och blir bränd. Jag safe:ade lite och hade värmen på i kanske 8-9 minuter, sen stängde jag av värmen och lät plåten stå kvar på eftervärmen. Det jag är ute efter är att granolan ska bli torr igen och lite spröd i konsistensen. Tillsätt eventuellt lite torkad frukt om du vill. Tänk på att den blir rätt energirik med alla nötter och frön och med torkade frukt ökar sockermängden i blandningen!

hemmagjord-granola

En närbild på röran i bunken!

hemmagjord-granola

Hemmagjord granola, den färdiga produkten! Visst blir det lite extra fint i härliga glasburkar!?

hemmagjord-granola

Eftersom jag glömde mina kokosflingor i blandningen så strösslade jag över dem direkt på tallriken, strösslade även över lite chiafrön idag. Just nu har jag god tillgång på färska bär, så njuter av dem så länge jag kan!

hemmagjord-granola

Inte kunde väl farmor och farfar ana att björkstubben utanför ytterdörren skulle bli en så perfekt piedestal att fotografera på! 

Har du provat göra hemmagjord granola?

Lämna ett svar