Hemmagjord smörgåsgurka på fyra dagar

För ett tag sedan så hjälpte jag mamma lite och rensade i kökskåpen hemma hos henne. Det var en liten nostalgi-tripp med bland annat gamla muggar från barndomen som dök upp. Ett annat litet fynd var ett handskrivet recept på hemmagjord smörgåsgurka, daterat augusti 1999. Receptet kommer ursprungligen från första svärmor och det ger väldigt god inlagd gurka. Det tar fyra dagar innan den är helt färdig, men längs vägen krävs inte speciellt mycket jobb. Första dygnet ligger den i en saltlag, sedan får den hoppa ner i en ättikslag resten av tiden.

Här hemma i mitt odlingsland så får jag inte riktigt ihop en sats med tre kilo gurka i varje omgång, jag skördar istället gurkorna inte alltför stora och gör smörgåsgurkan i omgångar och i mindre satser istället. Första satsen bestod av endast 300 g gurka, det vill säga en tiondel av grundreceptet, haha! Igår gjorde jag precis klart min andra sats som innehöll nästan ett helt kilo hemodlad gurka. I mitt växthus växer det druvgurka i år, men annan mindre gurka, till exempel Västerås-gurka funkar också jättebra till receptet!

Hemmagjord smörgåsgurka

Dag 1

3 kg hel gurka (gärna lite mindre i storlek, men det går bra med större också)
2,5 liter vatten
200 g salt

Använd en gaffel eller en potatissticka och gör små hål i de hela gurkorna. Rör ihop salt och vatten så att saltet löser upp sig. Lägg i gurkorna och se till så att saltlagen täcker gurkorna ordentligt. Jag brukar lägga en tallrike eller assiett på toppen så att de håller sig under vattenytan. Låt stå ett dygn, jag låter mina gurkor stå i rumstemperatur under hela processen.

Dag 2

6 dl ättikssprit (12%-ig brukar jag använda)
9 dl vatten
1,2 kg socker (ev endast 900 g socker)
Eventuellt dillkronor och senapsfrön

Häll av saltlagen från gurkorna och skiva dem i lagom tjocka skivor. Redan nu tycker jag gurkan är goood, brukar inte kunna låta bli att äta lite grann av saltgurkan redan i detta steg! Koka sedan ihop ättikssprit, vatten och socker. Till en tredjedels sats så har jag provat att minska sockermängden lite, jag använde bara 300 g till min omgång = 900 g till en hel sats), rent smakmässigt har det smakat bra och jag hoppas att hållbarheten också kommer funka (även om jag inte tror att de kommer hinna lagras så länge innan de tar slut…). Jag har inte haft tillgång till så mycket dillkronor och senapsfrö här hemma när jag gjort gurkan så jag har helt enkelt struntat i den, men om du vill ha i det så varvar du nu dillkronor, senapsfrö och den skivade gurkan i en bunke och häller över den varma ättikslagen. Täck med tallrik/assiett och låt stå i cirka ett dygn till.

Dag 3 

Häll av ättikslagen från gurkorna och koka upp lagen igen. Häll tillbaka den varm över gurkorna och låt stå ytterligare ett dygn.

Dag 4

Häll av lagen ännu en gång och koka upp den. Rengör glasburkar som du vill använda, jag brukar först diska dem och sedan ställer jag in dem på en plåt i en kall ugn, slår på ugnen på 100 grader och låter dem stå där inne i en kvart. Locken till glasburkarna kokar jag under tiden i lite vatten. När du känner dig trygg med rengöringen av burkarna så fyller du upp dem med gurka. Häll sedan den varma lagen över burkarna, fyll fullt och skruva på locket. Invänta det härliga klickljudet som är en signal för att burken är klar och har blivit konserverad. Om du missar klickljudet kan du alltid testa att trycka med fingret uppe på locket, om det buktar uppåt och känns mjukt så är den inte klar än, om locket går lätt neråt/inåt så är processen klar och redo för förvaring.

Lycka till!

hemmagjord-smörgåsgurka

hemmagjord-smörgåsgurka

hemmagjord-smörgåsgurka

Vad är ditt bästa recept på inlagd gurka?

Mer från Anna Vildkraft:

gratis-vildkraft

Gratis guide:

Med de här fem tipsen ökar du din förmåga att känna in din kropps signaler = bättre relation till dig själv och starkare gränssättning i ditt liv.

gratis-video-prestation

Gratis video-serie:

I tre delar får du ta del av Vildkrafts tre-stegs-metod. Här presenteras metoden utifrån ”det-där-jävla” presterandet i tre videos tillsammans med uppgifter till dig.

Gratis utmaning:

Här går du från tidsbrist till en bättre självkänsla! Steg-för-steg får du ta del av metoden som revolutionerat livet för de många som fått ta del av den tidigare.

Detta inlägg har en kommentar

Lämna ett svar