Besök på gårdsmejeriet Ostbiten

Jag tycker det är så fantastiskt roligt med alla lokala entrepenörer i närheten. Det är verkligen roligt att kunna besöka producenter och höra dem berätta om sina råvaror och produkter. Väldigt speciell känsla om en jämför med att handla sina varor i en vanlig butik. Det skapar ett helt annat värde för produkten och jag gissar att vi skulle ha ett helt annat matsvinn om vi kom närmare våra producenter! Vem vill slänga en korv eller en ost som vi vet vem som tillverkat och framförallt, när vi vet hur mycket arbete som ligger bakom det!

I torsdags tog jag med mig mamma och besökte ett lokalt gårdsmejeri som ligger i Granhammar utanför Örebro. Jag blir nästan som ett litet barn i en godisbutik när jag får se sådana här ställen och jag blir så glad över att det finns så många lokala producenter och initiativ här i närheten! Gårdsmejeriet heter Ostbiten och här hittar du bland annat egenproducerad ost av diverse varianter, men också korv och salami från gården och andra lokala produkter som marmelader, te och mjöl.

Med lång erfarenhet och ett djupt intresse av gamla hantverkstraditioner i olika former och lokalt producerad mat i synnerhet, står vår gård i Granhammar med butiker öppen för dig.

ostbiten-hage

Utsikt över hagarna med får, fjällkor och två stora hästar

ostbiten-katt

Som vanligt så fastnar jag ju med katten när jag är någonstans, myyys! Vilken livsnjutare!

ostbiten-garnladan

Garnladan på gården som också innehåller ett fik som jag måste prova nästa gång!

ostbiten-höns

Några av hönsen som springer fritt på gårdsplanen, dessa gråa tyckte jag var väldigt fina! Kanske vågar jag skaffa egna i framtiden?

ostbiten-nöjd-anna

Såhär glad blir jag när jag får köpa ostar, korv, salami och mjölk i yoghurthink!

ostbiten-korv

Igår bjöd jag hem en vän som tillsammans med mig fick festa loss på godsakerna! Här med grönsaker från min egen trädgård och stekt korv. Korven var god! Vi beskrev den som en korv med mer korvsmak utan att vara någon konstig kryddig variant! Så smaskigt!!

ostbiten-korv

Rotsaker i ugn, wokad rödbetsblast med lite vitlök, sallat och en yoghurtsås med lite vitlök och örtsalt från Sipplunda

ostbiten-ostar

Vi blev sååå mätta av varmrätten så det var först när klockan var dags för hemgång som vi tog ett snabbt smakprovsvarv av de tre ostarna som jag köpte med mig. Jag köpte Brie Håkan, Irene Salut och Evert blåmögelost. Alla var väldigt goda, men favoriten blev Evert blåmögel. Otroligt god sälta och inte tillstymmelse till beska som en del starka blåmögelostar ibland kan ha. Underbart gott med hemgjord svartvinbärssylt till! Sluuurp! (i bakgrunden syns hemgjort fläderbubbel och hallonkvass som jag kommer skriva mer om senare)

Vad har du för lokala favoriter som jag inte får missa? Helst Örebro-trakten, men skriver gärna upp andra tips också för framtidens resor!

Lämna ett svar