Svårigheter kring att vara i nuet

Svårigheter kring att vara i nuet

Hur ofta befinner du dig precis här och nu? Vad innebär det att egentligen att vara i nuet?

Jag upplever ofta att vi antingen är i det som hänt tidigare eller det som ska hända i framtiden, vilket gör att vi missar det som är här och nu. Det vi då använder nuet till är att älta det som varit eller oroa oss för det som komma skall (eller längta till det som varit eller det som ska komma).

En sak som jag upptäckt hos mig själv är att jag haft som försvarsmekanism att aldrig egentligen prata om det som är just nu. Människor jag möter ser mig ofta som väldigt öppen och det är jag, men framförallt är jag öppen om det som har hänt. Däremot har jag svårare att prata om det jag känner precis just nu. Men jag övar! Resultatet blir ju att jag blir mer i kontakt med mig själv i nuet och får lättare att veta vad jag faktiskt vill.

I Vildkraft – Love Community (uppdaterad information 5 maj 2021:Love Community var en medlemsportal som inte längre är öppen) har vi alltid ett inlägg på onsdagar som fokuserar på tacksamhet. Deltagarna får då öva på att känna tacksamhet för det som är här och nu. Inte för det som hände igår eller det som händer i morgon. Utan tacksamhet för någonting precis just nu!

Andra sätt att öva på att vara mer i nuet:
  • meditera, antingen med hjälp av guidade meditationer eller att bara sätta dig ner och andas en stund
  • gå långsamma promenader där du uppmärksammar små detaljer i naturen, ser du vattendroppen på grässtråt och lövet eller kvistens olika former?
  • lyssna på den du pratar med istället för att fundera på vad du ska säga
  • strunta i att ta upp mobilen så fort du får långtråkigt och bara känn in att du har en kropp

Här är en livesändning där jag pratar om just det här med att befinna sig i nuet och vad som kan vara svårt:

Vad har du för tips för att känna dig mer närvarande i nuet?

Anna - Vildkraft

Samtalsterapeut som vill hjälpa dig lyssna inåt, lita på din intuition, älska dig själv och hitta DINA SUPERKRAFTER! <3

Lämna ett svar