Svårigheter kring att vara i nuet

Hur ofta befinner du dig precis här och nu? Vad innebär det att egentligen att vara i nuet? 

Jag upplever att vi oftast antingen är i det som hänt tidigare eller det som ska hända i framtiden, vilket gör att vi missar det som är här och nu. Det vi då använder nuet till är att älta det som varit eller oroa oss för det som komma skall (eller längta till det som varit eller det som ska komma).

En sak som jag upptäckt hos mig själv är att jag haft som försvarsmekanism att aldrig egentligen prata om det som är just nu. Människor jag möter ser mig ofta som väldigt öppen och det är jag, men framförallt är jag öppen om det som har hänt. Däremot har jag svårare att prata om det jag känner precis just nu. Men jag övar! Resultatet blir ju att jag blir mer i kontakt med mig själv i nuet och får lättare att veta vad jag faktiskt vill.

I coachingprogrammet Vildkraft Deep och i 21 dagar med fokus på tid & självkänsla övar vi på att checka in med oss själva regelbundet, just för att bli bättre på att våga möta nuet och det som är just nu.

De här incheckningarna ska verkligen inte vara någon prestation eller på ett visst sätt, det handlar om att öva på att stanna upp och känna efter hur det känns just nu.

Andra sätt att öva på att vara mer i nuet:

  • meditera, antingen med hjälp av guidade meditationer eller att bara sätta dig ner och andas en stund
  • gå långsamma promenader där du uppmärksammar små detaljer i naturen, ser du vattendroppen på grässtråt och lövet eller kvistens olika former?
  • lyssna på den du pratar med istället för att fundera på vad du ska säga
  • strunta i att ta upp mobilen så fort du får långtråkigt och bara känn in att du har en kropp
  • skriva ner vad du är tacksam för just i denna stund

Här är en livesändning där jag pratar om just det här med att befinna sig i nuet och vad som kan vara svårt (i klippet pratar jag en sväng om Love Community som var en medlemsportal som inte längre är aktiv):

Mer från Anna Vildkraft:

gratis-vildkraft

Gratis guide:

Med de här fem tipsen ökar du din förmåga att känna in din kropps signaler = bättre relation till dig själv och starkare gränssättning i ditt liv.

gratis-video-prestation

Gratis video-serie:

I tre delar får du ta del av Vildkrafts tre-stegs-metod. Här presenteras metoden utifrån ”det-där-jävla” presterandet i tre videos tillsammans med uppgifter till dig.

Gratis utmaning:

Här går du från tidsbrist till en bättre självkänsla! Steg-för-steg får du ta del av metoden som revolutionerat livet för de många som fått ta del av den tidigare.

Vad har du för tankar eller utmaningar kring att befinna dig i nuet? Dela gärna med dig!

Anna - Vildkraft

SER-terapeut & coach som hjälper dig hitta mod & tid att möta det som är du, dina känslor & behov.

Lämna ett svar